Nicio universitate din România nu a intrat în topul Shanghai. Rectorul Universităţii de Vest Timişoara reacționează

Sursă foto: Facebook/Marilen Pirtea
  • Potrivit rectorului Marilen Pirtea, UVT s-ar situa în primele 1.000 de universităţi ale lumii în maximum doi ani.

Rectorul Universităţi de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, afirmă că o prezenţă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti în topul Shanghai este posibilă printr-o reformă structurală universitară, o „universitate metropolitană“ care să coaguleze toate universităţile puternice din marile centre academice din ţară, una dintre ele fiind UVT, informează Agerpres.

Potrivit rectorului Marilen Pirtea, UVT s-ar situa în primele 1.000 de universităţi ale lumii în maximum doi ani.

„Ştim cu toţii că topurile şi rankingurile importante sunt extensive, ceea ce înseamnă că acestea adună contribuţia în domeniile educaţiei şi cercetării care vine din partea tuturor membrilor comunităţii academice, fără a raporta aceste rezultate cumulate la numărul acestora.

Ştim, de asemenea, că majoritatea covârşitoare a universităţilor din top 500, din top 1.000 la nivel internaţional sunt universităţi care au în componenţa lor ştiinţe exacte şi ştiinţe ale naturii, medicină şi ştiinţe inginereşti. În plus, mai ştim şi alte elemente care contribuie la reuşita majoră a universităţilor cotate în prima mie de universităţi ale lumii, la care cu greu pot visa universităţile româneşti, cum ar fi cadre didactice sau alumni laureaţi ai premiilor Nobel.

Aşadar, prezenţa într-un top cum ar fi topul Shanghai, în primele 1.000 de universităţi din lume (din cele în jur de 30.000, câte sunt pe mapamond), fără a întruni condiţiile de mai sus, este pe cât de binemeritată, pe atât de întâmplătoare şi, cum s-a constatat, efemeră", arată rectorul UVT.


Marilen Pirtea subliniază că universităţile metropolitane - care ar coagula toate universităţile din arealul oraşelor mari, cu o intensă viaţa academică şi de cercetare - sunt nu doar soluţia la această problemă, ci sunt soluţia pentru o reformă fundamentală a învăţământului superior.

„Ar fi o reformă a eficienţei (un singur rector în loc de X rectori, un singur director general în loc de X directori generali etc), sunt soluţia pentru servicii suport de calitate pentru studenţi, sunt soluţia pentru integrarea tuturor stakeholderilor şi a administraţiei în jurul elementului esenţial de dezvoltare al unei comunităţii - universitatea, maturizată ca format instituţional la nivel de universitate metropolitană. (...). Nu trebuie să inventăm nimic, acest format instituţional, metropolitan, este un element câştigător deja verificat şi validat", spune Marilen Pirtea.


El a exemplificat modele similare de la Szeged (Ungaria), al universităţilor din Franţa care, începând cu universităţile din Strasbourg, au fuzionat în toate oraşele universitare importante.

Pentru aceasta, este important ca interesele personale să fie lăsate deoparte, prioritar fiind rezultatul final, respectiv soluţia fuziunii celor patru universităţi publice timişorene (UVT, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi cea de Ştiinţele Vieţii).

„Şi astăzi, la mulţi ani după ce am avansat public pentru prima dată soluţia fuziunii universităţilor din Timişoara într-o singură entitate universitară, am toate argumentele pentru a spune ca această construcţie instituţională, Universitatea Metropolitană Timişoara, s-ar situa în primele 1.000 de universităţi ale lumii în maximum doi ani de la constituirea sa", încheie rectorul UVT, Marilen Pirtea. 


Citește și: 

Universitatea Ovidius din Constanța: Zeci de participanți internaționali au luat parte la un eveniment dedicat învățământului superior


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 2007

CSM Constanța baschet Erik Began, MVP. Cea mai bună evoluție stagională, în meciul din Liga 1 de la Timișoara

19 Mar 2024 630

Volei CSM Constanța În noul sezon, echipa feminină va susține primul meci în deplasare, iar formația de băieți - acasă

01 Jul 2023 2453

Universitatea de Vest Timișoara oferă gratuit sprijin elevilor A început pregătirea Bacalaureatului

18 Jan 2021 1455

Încă o distincție onorantă pentru Simona Halep. Ce titlu i-a fost acordat

23 Nov 2018 1419

UVT s-a autosesizat în cazul acuzaţiilor plagiat privind teza de doctorat a şefei DNA

03 Oct 2016 1856

Timișoara Saracens a câștigat din nou Cupa României!

04 Oct 2015 1213

Parteneriat strategic între Banca Comercială Română și Universitatea de Vest din Timișoara - 22 septembrie 2014

22 Sep 2014 1394