O descoperire importantă cu impact în tratarea cancerului de sân







 
  • Frunzele unui arbore originar din unele părţi ale subcontinentului Indian, care creşte însă şi în Australia şi în regiuni tropicale, s-au dovedit promiţătoare în oprirea răspândirii în organism a celulelor cancerului de sân, au descoperit oamenii de ştiinţă.

Albizia lebbeck (Alle) este denumirea ştiinţifică a arborelui siris, care funcţionează ca agent natural pentru a combate metastazele cancerului de sân, conform știripesurse.ro.

Descoperirea, prezentată în revista Scientific Reports, arată că frunzele plantei ar putea împiedica răspândirea celulelor canceroase în alte părţi ale corpului.
Frunzele plantei ar putea împiedica răspândirea celulelor canceroase în alte părţi ale corpului.

„Capacitatea de a împiedica migrarea celulelor canceroase este deosebit de importantă pentru a preveni răspândirea cancerului în organe îndepărtate, un proces esenţial în ceea ce priveşte forma letală a multor tipuri de cancer, inclusiv canceru de sân”, a declarat dr. Dilber Uzun Ozsahin, profesor asociat la departamentul de imagistică medicală şi diagnostic al Universităţii Sharjah, din Emiratele Arabe Unite.


Dr. Ozsahin, coautor al studiului, şi colegii săi au ajuns la ceea ce au descris ca „primele descoperiri” în direcţia stopării metastazelor cancerului de sân.
Cercetări anterioare au demonstrat că boala metastatică este cea mai frecventă cauză de deces la pacienţii cu cancer de sân.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 2022 au existat 2,3 milioane de femei diagnosticate cu cancer de sân. OMS a estimat la 670.000 numărul deceselor legate de cancerul de sân în acelaşi an.

Dr. Ozsahin a declarat că studiul în cercetarea cancerului a inclus şi inteligenţa artificială (AI).

„Studiul utilizează modele computaţionale avansate, cum ar fi perceptronul multistrat (MLP), extreme gradient boosting (XGBoost) şi maşina de învăţare extremă (ELM) pentru a estima migraţia celulelor canceroase in vitro”.

Potrivit autorilor, „studiul a descoperit compuşi organici promiţători în ALEE care posedă proprietăţi medicinale, ajutând potenţial la prevenirea metastazelor în cancerul de sân uman”.

„În mod interesant, am observat că concentraţiile variate ale extractului de plantă au fost netoxice şi nu au avut niciun impact asupra proliferării celulare, dar au prezentat un potenţial antimigrator semnificativ atât în celulele MDA-MB 231, cât şi în celulele MCF-7, cu o concentraţie crescândă”, notează autorii, care susţin importanţa demersului lor ştiinţific în căutarea plantelor medicinale cu potenţial de inhibare a metastazelor.

Obiectivul principal al autorilor, conform studiului, a fost descoperirea unor plante care ar putea inhiba eficient metastazele, minimizând sau evitând efectele secundare.

„Studiul nostru aruncă o lumină asupra importanţei unei perspective multiple, necesare pentru a aborda complexitatea metastazelor cancerului şi subliniază importanţa explorării compuşilor naturali şi a tehnicilor computaţionale avansate în tratamentul şi prevenirea cancerului”, a remarcat autorul principal al studiului, dr. Huzaifa Umar de la Universitatea Near East din regiunea de nord din Cipru.


În plus, studiul oferă o perspectivă asupra utilizării plantelor medicinale şi a conţinutului acestora în tratamentul cancerului şi al altor boli conexe, iar descoperirea va deschide calea pentru ca alţi cercetători să efectueze mai multe studii folosind diverse plante medicinale, mai notează autorii.

Metastazele sunt principala cauză de mortalitate în rândul pacienţilor cu cancer, reprezentând o provocare semnificativă în tratamentul cancerului, deoarece duce adesea la forme mai agresive ale bolii, care sunt mai greu de gestionat.
 
Citește și
Ministerul SănătățiiAchiziții de echipamente de screening pentru cancer

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Sănătății Achiziții de echipamente de screening pentru cancer

19 Nov 2023 1211

Premierul Nicolae Ciucă „Planul Național de Luptă Împotriva Cancerului va asigura instrumentele necesare prevenţiei şi tratamentului“ (VIDEO)

07 Oct 2022 1196

Tratamentul pentru procedurile de fertilitate a femeilor, decontat cu 4.500 euro. Alte două proiecte despre testarea genetică pentru cancerul de sân

13 Feb 2022 2163

Centrulnatura.ro Carcinosinum

24 Jan 2022 1631

Centrulnatura.ro Carcinosinum - un remediu homeopat al vremurilor moderne

15 Sep 2021 7057

Veste bună pentru femeile din Constanța A fost inaugurat OCH - Centrul de excelență dedicat cancerului de sân, cu cea mai nouă tehnologie din domeniu (galerie foto + video)

13 Feb 2020 10981

Ce boală importantă previne brânza de vaci

23 Jan 2020 2335

Palatul Cotroceni, luminat astăzi în roz Administrația Prezidențială marchează Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân

01 Oct 2019 1358

Palatul Cotroceni va fi iluminat în roz. Iată de ce!

01 Oct 2018 1438

Dezbatere prilejuită de Ziua Națională de Prevenire a Cancerului de Sân, la Constanţa

01 Oct 2018 1545

Canada. O femeie bolnavă de cancer în fază terminală a câștigat 1,5 milioane de dolari la Loto

25 Nov 2017 2479

Constănțenii au marcat Ziua internațională a persoanelor diagnosticate cu cancer la sân

02 Oct 2016 1778

Sâmbătă, în Piaţa Ovidiu Constănţenii, aşteptaţi să participe la Ziua internaţională a persoanelor cu cancer la sân

30 Sep 2016 2348

Gândurile rele sporesc efectele secundare ale tratamentelor în cancerul de sân

16 Sep 2016 1910

A pierdut lupta împotriva cancerului Zâmbetul Mihaelei Anghelescu a apus...

06 Sep 2016 13297