O mamă cu trei copii a ajuns în stare gravă la spital. Cauza - consumul de pește congelat





 
  • Patru persoane au fost spitalizate în stare gravă după ce au consumat pește congelat achiziționat de la un magazin local. Din cauza lipsei de gardă la Secția de Boli Infecțioase din Roman, pacienții au fost trimiși la Bacău pentru tratament. 

Mama și cei trei copii s-au infectat cu toxina botulinică,  botulismul fiind considerată o infecție rară dar care poate avea consecințe fatale. Serviciul de Ambulanță din Roman a fost alertat cu privire la o situație alarmantă. O familie formată dintr-o mamă și trei copii a fost transportată la Centrul de Primiri Urgențe cu simptome grave, inclusiv diaree, grețuri și vărsături, potrivit știripesurse.ro.

Diagnosticul suspectat: botulism. Conform Managerului Spitalului Municipal de Urgență Roman, Maria Andrici, starea pacienților era stabilă la momentul internării, dar datorită lipsei de gardă la Secția de Boli Infecțioase, aceștia au fost transferați la Spitalul Județean Bacău pentru tratamentul adecvat.
Conform unui comunicat emis de Ambulanță se pare că consumul de pește congelat, achiziționat de la un magazin din sat, este principalul suspect în cauza îmbolnăvirii. Pacienții, identificați ca o femeie în vârstă de 38 de ani și cei trei copii, cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, au prezentat simptomele de botulism ca urmare a consumului acestui produs.

Peștele congelat era cumpărat de la magazinul din sat
 
Directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț, Radu Firăstrău, a fost la rândul său alarmat de situație și a luat imediat legătura cu Spitalul din Roman și cu medicii de la Spitalul Județean Bacău. Din păcate, lipsa de gardă la Secția de Boli Infecțioase din Roman a dus la necesitatea transferului pacienților în altă unitate medicală pentru îngrijire adecvată. Cu toate acestea, Firăstrău a menționat că pacienții prezintă o stare generală bună în prezent.

Primarul comunei Oniceni, Bogdan Duminică, a fost, de asemenea, implicat activ în gestionarea situației. El s-a deplasat la cele patru magazine din Solca care comercializează produse alimentare și a solicitat stoparea imediată a vânzării de pește congelat pentru a preveni alte îmbolnăviri. Cu un număr de aproximativ 1500 de locuitori în satul Solca, precauțiile au fost considerate deosebit de importante pentru evitarea răspândirii bolii.

Botulismul este o afecțiune rară, dar extrem de gravă, cauzată de toxina botulinică, care poate fi prezentă în alimente contaminate. Infecția poate provoca paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces în absența unui tratament adecvat. Ancheta epidemiologică este în desfășurare pentru a identifica sursa exactă a contaminării și pentru a preveni alte cazuri în comunitate.
 

Citește și
133 de kilograme de pește fără documente de proveniență, depistate de polițiști


 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pacienți suspecți de botulism la spitalul „Victor Babeş“ din Timişoara. Cum se manifestă

31 Aug 2023 752