Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care poate crește riscul de cancer al sângelui

Sursa foto: Pixabay


 
  • Oamenii de ştiinţă din China şi Statele Unite au descoperit o nouă genă care poate creşte semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta o afecţiune malignă mieloidă, cum ar fi leucemia, informează Xinhua, conform Agerpres.

Tumorile maligne mieloide apar atunci când măduva osoasă nu poate produce suficiente celule sanguine sănătoase. Transplanturile de celule stem reprezintă un tratament eficient pentru cancerele de sânge, deşi găsirea de donatori rămâne dificilă. Prin urmare, oamenii de ştiinţă din domeniul medical au făcut eforturi pentru a înţelege mecanismele acestor boli, căutând metode de diagnosticare timpurie.

Pentru acest studiu, publicat în revista Cell, oamenii de ştiinţă au realizat studii de asociere a variantelor rare cu o cohortă mare de populaţie, utilizând 460.000 de mostre biologice de pacienţi cu cancer al sângelui de la UK Biobank, care este o mare bază de date biomedicale.

Astfel, ei au identificat o genă de risc care nu a fost raportată anterior, CTR9, a cărei stopare funcţională poate cauza o dereglare a celulelor stem hematopoietice şi se preconizează că va duce la o creştere de zece ori mai mare a riscurilor pentru un individ de a dezvolta o afecţiune malignă mieloidă.

„În viitor, am putea fi capabili să depistăm această genă în cadrul controalelor de sănătate pentru a vedea dacă o persoană este un potenţial pacient cu cancer al sângelui", a declarat Zhao Jiawei, autorul principal al studiului.


Cu toate acestea, Zhao Jiawei a precizat că cercetarea s-a bazat în principal pe date genetice europene şi că nu s-a confirmat încă faptul că rezultatele sale sunt aplicabile şi persoanelor din alte regiuni ale lumii, precum Asia şi Africa. 

Citește și
Oamenii de ştiinţă propun o nouă lege a naturii. Despre ce este vorba

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

18 ani petrecuți la Teatrul Dramatic Constanța In memoriam Ion Maximilian, regizorul atras spre comedie „atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică”

19 Jan 2024 763

Cartea zilei Gena. O istorie fascinantă

01 Aug 2022 2808

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 05 februarie 2020

06 Feb 2020 1704

Decese Constanţa 27 iulie 2018

27 Jul 2018 2048

Oamenii de știință au identificat gena care le permite macilor să producă morfină

27 Jun 2015 1450

Simona Halep, ridicată în slăvi de presa italiană

17 Mar 2015 1102