ONU 20 martie, Ziua internaţională a fericirii


Sursa foto: Pixabay



 
  • La data de 20 martie, este celebrată, anual, Ziua internaţională a fericirii ("International Day of Happiness"). A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit Agerpres.

Pentru ediţia din acest an a Zilei internaţionale a fericirii, site-ul oficial al evenimentului, happynessday.org, propune sloganul "Mai fericiţi împreună" ("Happier Together"). "În vremuri de incertitudine şi conflict, motto-ul din acest an ne reaminteşte că fericirea de durată provine din sentimentul conexiunii cu ceilalţi şi din apartenenţa la ceva mai mare", arată sursa menţionată.

Chiar dacă lumea în prezent se confruntă cu numeroase dificultăţi şi, de multe ori, nu putem putem schimba cursul evenimentelor, stă în puterea noastră să alegem cum răspundem actualelor provocări. Patru simple activităţi pot aduce o schimbare pozitivă atât nouă, cât şi celorlalţi.

În ziua de 20 martie, organizatorii ne propun să oferim complimente şi comentarii pozitive unui număr cât mai mare de oameni. În al doilea rând, suntem încurajaţi să ascultăm cu atenţie şi înţelegere ce au ceilalţi de spus, fără să îi judecăm. Relatarea unui fapt pozitiv şi încurajator îi poate inspira pe cei din jur, ajutându-i să treacă mai uşor peste problemele personale. Nu în ultimul rând, oferirea susţinerii noastre pentru un prieten, un membru al familiei sau un coleg aflat la nevoie poate, de asemenea, să ne sporească sentimentul de împlinire şi fericire.

Ziua internaţională a fericirii poate fi sărbătorită şi prin promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de ONU în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, printre care se află eradicarea sărăciei extreme, accesul universal la educaţie şi la sănătate, reducerea inegalităţilor, combaterea încălzirii climatice.

În ziua de 20 martie 2023, a fost dată publicităţii o nouă ediţie a clasamentului World Happiness Report (Raportul Mondial al Fericirii). Raportul, care a analizat de această dată şi efectele generate de pandemia de coronavirus asupra bunăstării oamenilor, este alcătuit în fiecare an, de oameni de ştiinţă din Statele Unite, în baza unor sondaje de opinie realizate de Gallup Institute.

Finlanda a fost declarată ţara cu cea mai fericită populaţie din lume pentru al şaselea an consecutiv, fiind urmată de Danemarca, Islanda, Israel, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia, Elveţia, Luxemburg şi Noua Zeelandă.

România se află pe locul al 24-lea (scor 6,589), în creştere cu patru poziţii faţă de anul 2022, când s-a clasat pe locul al 28-lea (scor 6,477).


Autorii raportului afirmă că fericirea oamenilor s-a menţinut "remarcabil de rezilientă" în pofida pandemiei de COVID-19. Raportul, publicat începând din 2012, foloseşte în principal sondaje de opinie în care oamenii sunt întrebaţi despre nivelul lor de fericire. Printre criteriile utilizate în vederea evaluării se află Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală şi de corupţie, pentru a se obţine în final un scor general.

Sonja Lyubomirsky, profesoară la Catedra de Psihologie a Universităţii din California, defineşte fericirea ca "trăirea bucuriei, mulţumirii sau a stării de bine, în combinaţie cu sentimentul că propria viaţă este bună, are sens şi valoare", conform https://sonjalyubomirsky.com/. Potrivit cercetătoarei americane, fericirea de durată este posibilă şi poate fi susţinută prin practicarea anumitor strategii şi obiceiuri. De exemplu, ţinerea unui jurnal care să ne ajute să ne numărăm binecuvântările şi momentele care ne-au adus linişte, pace şi armonie interioară. Gândirea pozitivă despre propria persoană, altruismul şi generozitatea, afirmarea valorilor în care credem şi savurarea senzaţiilor plăcute contribuie, de asemenea, la obţinerea fericirii în mod constant.

Potrivit psihologului american de origine maghiară Mihaly Csikszentmihalyi, o trăire este cu adevărat satisfăcătoare în prezenţa unei stări a conştiinţei pe care el a numit-o "flux". În starea de flux, individul este absorbit de activitatea sa, moment în care trăieşte un sentiment profund de bucurie, creativitate şi implicare completă.

Pe de altă parte, în istoria gândirii nu au lipsit opiniile potrivit cărora fericirea este un ideal utopic. Psihiatrul Thomas S. Szasz considera că "fericirea este o condiţie imaginată, pe care cândva cei vii o atribuiau celor morţi, iar în prezent adulţii o atribuie copiilor, iar copiii adulţilor", potrivit oxfordreference.com.
 
Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii i-a aparţinut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei „Economişti pentru pace şi securitate'', un ONG afiliat ONU.

Citește și
ZăriAlbAstre2020. „Conceptul fericirii“ de Maria Cionga, clasa a X-a G

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEComunicat de presă Participarea secretarului de stat Traian Hristea la aniversarea a 10 ani a Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice

15 Apr 2024 273

Iranul a lansat de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului

14 Apr 2024 499

ONU 22 martie - Ziua mondială a apei

22 Mar 2024 441

10 martie - Ziua internaţională a femeilor judecător

10 Mar 2024 418

Primăria Constanța Reprezentanții DGAS, participanți la evenimentul „Rețeaua de Coordonare a Sprijinului pentru Refugiați”

07 Mar 2024 493

Israel-Hamas Populaţia din Gaza „moare de foame”, denunţă un înalt responsabil al OMS

31 Jan 2024 800

Oficial de la MAE despre acuzațiile grave privind presupusa implicare a unor membri ONU în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului

29 Jan 2024 579

Ministrul de externe israelian cere demisia șefului UNRWA. Acuzații grave

28 Jan 2024 780

Regatul Unit, Italia şi Finlanda suspendă finanţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni

27 Jan 2024 928

Hamas a negat că personalul ONU colaborează la acţiunile militanţilor săi

27 Jan 2024 681

Rusia nu recunoaște că a deportat copii ucraineni pe teritoriul său

23 Jan 2024 733

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în urma raidului americano-britanic asupra rebelilor houthi

12 Jan 2024 665

Celeste Saulo, început în forță la Organizaţia Meteorologică Mondială. Viziunea ei pentru combaterea schimbărilor climatice

04 Jan 2024 725

Ţările membre ale Consiliului de Securitate al ONU cer rebelilor houthi să oprească atacurile asupra navelor

04 Jan 2024 520

4 ianuarie, ziua mondială dedicată alfabetului Braille

04 Jan 2024 711