Parlamentul European creează un premiu jurnalistic în memoria ziaristei malteze Daphne Caruana GaliziaParlamentul European a convenit luni să fie creat un premiu jurnalistic prin care va fi recunoscută munca ziariştilor în susţinerea valorilor europene, ca recunoştinţă pentru jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, asasinată în anul 2017 după ce a publicat informaţii despre cazuri de corupţie care conduceau către membri ai guvernului ţării sale, relatează agenţia EFE, scrie Agerpres.

Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, care a impulsionat demersul, a anunţat că distincţia va fi însoţită şi de un premiu financiar în valoare de 20.000 de euro. Câştigătorul poate fi un jurnalist sau o echipă de jurnalişti de orice naţionalitate, în urma elaborării de articole cu privire la ''teme de interes legate de valorile protejate prin Carta Drepturilor Fundamentale a UE''.

Juriul care decide câştigătorul va fi alcătuit din ''jurnalişti independenţi'', iar premiul va purta numele jurnalistei Daphne Caruana Galizia, ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Ea investiga atunci informaţii din ''Panama Papers'' referitoare la fapte de corupţie în rândul membrilor guvernului condus de premierul Joseph Muscat.

Potrivit lui Heidi Hautala, membră a grupului Verzilor şi vicepreşedintă a Parlamentului European, prin acest premiu va fi ''recunoscut rolul pe care-l joacă jurnaliştii pentru prezervarea democraţiilor noastre şi el le va aminti cetăţenilor de importanţa unei prese libere''. ''În continuare ziariştii nu sunt în siguranţă în UE. Faptul că sunt ameninţaţi este un semnal al unor probleme mult mai profunde'', a adăugat eurodeputata finlandeză.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.