Pe 13 decembrie, în România este marcată Ziua Tipografilor

 
  • La 13/26 decembrie 1918, în București tipografii au declanșat proteste de amploare, la care au participat și alte categorii de muncitori, iar autoritățile au reprimat sângeros mișcarea.  
 
An de an, pe 13 decembrie, în România este marcată Ziua Tipografilor.
 
Data are o semnificație aparte, întrucât pe 13/26 decembrie 1918, în capitală s-a desfășurat o manifestație de amploare, inițiată de tipografi, care aveau revendicări social-economice, dar cereau și „libertate a presei”. 
 
Muncitorii tipografi fuseseră primii care înființaseră asociații de ajutorare în fața condițiilor grele de lucru. 
 
După Unirea de la 1 Decembrie 1918, muncitorii tipografi au alcătuit o listă de revendicări, hotărâți ca, dacă acestea nu erau luate în seamă, să declanșeze greva generală, pe 13 decembrie. 
 
Ceea ce s-a și întâmplat, în capitală tipografilor alăturându-li-se și alți muncitori, din alte sectoare, astfel că numărul protestarilor a ajuns la aproape 15.000. 
 
Împotriva acestora, forțele de ordine au deschis focul, fără somație, înregistrându-se aproape 100 de morți și alte câteva sute de răniți. S-au făcut și arestări în rândul demonstranților. 
 
În cele din urmă, sacrificiul tipografilor și al celorlalți demonstranți nu a fost în van, iar, în 1921, tipografii deveneau primii muncitori din România care încheiau cu patronatul un contract privind drepturile de muncă.   
 
După cel de-Al Doilea Război Mondial, strada Ion Câmpineanu a primit numele 13 Decembrie și s-a ridicat un monument în memoria tipografilor care și-au pierdut viața în mișcarea din 1918.  
 
Ziua Tipografilor a fost instituită pentru prima dată prin Hotărârea nr. 2733/1968, apărută în Buletinul oficial al Republicii Socialiste România nr. 157 din 11 decembrie 1968.
 
Foto: mașiniști în tipografia Dobrogea Nouă în anul 1967.
Fotografie pusă la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa de conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.