Percheziții în județul Argeș după ce un grup infracțional organizat a indus în eroare operatorii unor case de amanet din Constanța și din alte județe

Foto cu rol ilustrativ
  • 14 persoane urmează să fie conduse la sediile Poliției Române și DIICOT - Serviciul Teritorial Pitești, pentru audieri, în baza mandatelor de aducere emise în cauză.
 
La data de 31 ianuarie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Pitești, au efectuat 27 de percheziții domiciliare, în 5 județe și în municipiul București, la locuințele unor persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, tentativă la înșelăciune și punerea în circulație de valori falsificate străine, transmite un comunicat din partea Inspectoratului General al Poliției Române.
 
Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu luna noiembrie 2021 și până în prezent, membrii unui grup infracțional organizat, care acționează în județul Argeș, ar fi indus în eroare operatorii unor case de amanet, cu sediile în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța, prin plasarea de bijuterii și monede din aur (ducați) contrafăcute și prin solicitarea de împrumuturi în baza contractelor de amanet încheiate, cauzând în patrimoniile unor persoane, identificate până în prezent, un prejudiciu estimat la aproximativ 2.000.000 de lei. 
 
Membrii grupului infracțional i-ar fi asigurat pe operatorii caselor de amanet că vor respecta obligațiile contractuale, iar pentru a le câștiga încrederea, ar fi achitat în avans comisionul, însă după împlinirea termenului pentru care ar fi fost încheiate contractele nu s-ar mai fi prezentat să revendice și să ridice obiectele amanetate.
 
Metodele convenționale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu ar fi putut descoperi falsul, întrucât obiectele ar fi fost minuțios lucrate și ar fi avut un înveliș consistent din aur.
 
De asemenea, pe durata procedurii de introducere în regim de amanet a bijuteriilor și monedelor contrafăcute, persoanele cercetate ar fi manifestat un comportament menit să distragă atenția angajaților pentru ca verificarea autenticității bunurilor să fie superficială.
 
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate bijuterii susceptibile a fi contrafăcute, telefoane mobile, documente cu valoare probatorie, sume de bani, precum și alte mijloace de probă.
 
14 persoane urmează să fie conduse la sediile Poliției Române și DIICOT - Serviciul Teritorial Pitești, pentru audieri, în baza mandatelor de aducere emise în cauză.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

 
Acțiunile au fost realizate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brăila, al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, ai grupărilor de jandarmi mobile din Craiova, Ploiești și Timișoara.
 

„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a încheiat sursa citată.Citește și:
Și la Constanța: 28 de percheziţii într-un dosar de punerea în circulație a unor produse contrafăcute

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 6 Craiova-Strehaia,

24 Apr 2024 237

Circulație restricționată pe Autostrada Soarelui, spre Constanța

24 Apr 2024 252

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe A 2 București -Constanța

24 Apr 2024 177

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 11 și DEX 12

24 Apr 2024 171

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

24 Apr 2024 171

Limitare de viteză spre Constanța, pe Autostrada Soarelui

23 Apr 2024 725

România Se fac înscrieri la Școala de Poliție! Vezi de când

23 Apr 2024 488

IGPR Infotrafic Circulație îngreunată pe DN 2

22 Apr 2024 222

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

22 Apr 2024 225

Centrul Infotrafic „Evitați aglomerația pe A2 București - Constanța! Folosiți rute alternative!”

21 Apr 2024 434

Acțiunea Blocada! 446 de permise de conducere, reținute în ultimele 24 de ore! Cele mai multe pentru depășirea vitezei

20 Apr 2024 439

Acțiuni pentru combaterea braconajului piscicol desfășurate de polițiștii Serviciului de Poliție „Delta Dunării“! Ce nereguli au fost constatate în județele Constanța și Tulcea

20 Apr 2024 408

Zeci de percheziții, efectuate în ultimele două săptămâni! Peste 20 de suspecți, reținuți

20 Apr 2024 442

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe DN 1

19 Apr 2024 379

Poliția Română Un bărbat urmărit internațional s-a predat în Franța

19 Apr 2024 320