Persoanele adoptate pot avea acces la informațiile legate de părinții naturali. Ce a decis Executivul

Executivul a aprobat metodologia privind soluționarea cererilor persoanelor adoptate de a avea acces la informațiile referitoare la propriul trecut
 
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) sprijină persoana adoptată să-și cunoască originile și propriul trecut și furnizează părinților firești și rudelor biologice ale acesteia informații vizând persoana adoptată, se prevede într-un act normativ adoptat de Executiv în ședința de astăzi.
 
Este vorba despre o hotărâre de guvern pentru aprobarea metodologiei privind contactarea părinților firești sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informații vizând originile sale și propriul trecut, precum și accesul părinților firești sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informații referitoare la persoana adoptată.
 
Actul normativ stabilește modalitățile concrete de exercitare a dreptului persoanei adoptate de a-și cunoaște originile și propriul trecut, respectiv indicarea modului în care se concretizează sprijinul acordat acestora.
 
Este vorba, de exemplu, despre obținerea de informații care atestă realizarea adopției, informații privind identitatea părinților firești, locul nașterii, numele și prenumele anterioare adopției, istoricul personal, respectiv social, familial, medical și traseul instituțional.
 
De asemenea, persoana adoptată beneficiază de sprijin pentru căutarea părinților firești sau a rudelor biologice, facilitarea contactării părinților firești sau a rudelor biologice, organizarea și pregătirea întâlnirii cu părinții firești sau rudele biologice.
 
Părinții firești, precum și rudele biologice ale unui copil care se află în procedură de adopție, ori pentru care s-a finalizat o procedură de adopție și care își exprimă disponibilitatea de a fi căutați în scopul facilitării punerii în legătură cu adoptatul la solicitarea acestuia pot notifica acest aspect direcției generale de asistență socială și protecția copilului în a cărei rază administrativ teritorială domiciliază. Notificarea se realizează în scris, se păstrează la dosarul adoptatului și se transmite în copie la ANPDCA.
 
Informațiile care atestă adopția pot fi furnizate de către ANPDCA numai persoanelor care au dobândit capacitate deplină de exercițiu.
 

ANPDCA solicită informații și documente necesare soluționării cererilor formulate de către persoana adoptată sau părinții firești și rudele biologice, de la orice persoană juridică publică sau privată, acestea având obligația de a le pune la dispoziție în termen de 30 de zile de la data înregistrării solicitării.
 
Totodată, actul normativ reglementează expres și faptul că adoptatul sau, după caz, adoptatorul/familia adoptatoare pot refuza atât transmiterea de informații, cât și punerea în legătură cu părinții firești sau rudele biologice și pot reveni oricând asupra acestui refuz.

 
 Informații suplimentare:
 
 Potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, persoana adoptată poate solicita și obține informații referitoare la confirmarea adopției, locul nașterii, traseul instituțional și istoricul personal. Identitatea părinților firești sau a rudelor biologice este dezvăluită adoptatului după dobândirea de către acesta a capacității depline de exercițiu în baza unei sentințe judecătorești de autorizare a accesului la informațiile vizând identitatea părinților firești și a rudelor biologice. În cazul în care adoptatul este minor, dezvăluirea acestor informații se poate face numai pentru motive medicale.

Sursa foto: Facebook/Guvernul Romaniei
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consilierii județeni Constanța au aprobat înființarea mai multor locuințe protejate pentru persoane adulte cu dizabilități (DOCUMENTE)

23 Dec 2023 2100

Cine sunt noii consuli generali ai României? Hotărârile din urma ședinței de Guvern

18 Aug 2023 1624

Măsuri de ordine și siguranță publică, precum și de intervenție în situații de urgență adoptate la nivel național în minivacanța de Sfânta Maria (VIDEO)

10 Aug 2023 718

Guvernul a aprobat Raportul privind implementarea de către România a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

23 Feb 2022 1155

Municipiul Constanța depășește pragul de 3 infectări la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Măsuri adoptate

02 Nov 2020 2634

Măsuri de sprijin adoptate de Guvern pentru angajatorii și angajații din domeniile afectate de epidemia de Covid-19

08 Aug 2020 2312

Avocatul Poporului. Precizări despre informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la persoanele de peste 65 de ani

21 Apr 2020 1907

Mesaje de interes public Marian Dan, primarul comunei Deleni - „Îi rugăm pe oameni să stea în case și să mă sune pe mine dacă au nevoie de ceva“

26 Mar 2020 2048

Colaborare DIICOT și Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. Acţiuni comune adresate în special elevilor

07 Feb 2020 1519

Mandatele administratorilor provizorii ai Şantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, prelungite

28 Sep 2019 1694

Mii de persoane vor putea să își cumpere anul acesta o mașină nouă prin programul Rabla. Ce a declarat ministrul Mediului

29 Mar 2019 1484

PLUS Constanţa, despre formarea Alianţei 2020 USR-PLUS

04 Feb 2019 2041

Facilităţi fiscale pentru transportatori, adoptate în Camera Deputaţilor. Deputatul Vişan, despre efectele micşorării cotei TVA

13 Dec 2018 1739

Oficial de la Guvern. Formularul 600 va putea fi depus de către contribuabilii persoane fizice până la 15 aprilie 2018

31 Jan 2018 1979

Imaginea zilei. Protest la Constanța în fața Prefecturii. Cum au ales manifestanții să-și arate nemulțumirea

15 Dec 2017 2189