Personalul din muzeele publice amenință cu proteste din luna ianuarie 2024





 
  • Federația Națională Sindicală CulturMedia, membră a CNS CARTEL ALFA, luând act de textul propus pentru Ordonanță de urgență pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară, consideră că „prevederile sale reprezintă o nedreptate și o gravă ofensă pentru întregul sector muzeal din România, respectiv pentru personalul din muzeele publice”.

Federația sindicală consideră criteriile salariale „aleatorii și discriminatorii, în ceea ce privește personalul de sub coordonarea Ministerului Culturii”, ce prevede o mărire consistentă a salariilor doar pentru personalul din aparatul central și local al Ministerului Educației și pentru personalul Bibliotecii Naționale.

De asemenea, în cadrul ierarhizării salariale, „se produc decalaje injuste între diverse categorii de muzeografi, unii în subordinea Ministerului Educației, alții, în subordinea Ministerul Culturii sau autorităților județene/locale”, conform sursei.
 

„Pentru a nu fi înțeleși greșit, considerăm că majorarea salariilor este necesară pentru toate categoriile de muzeografi, indiferent de ministerul sau instituția care le coordonează activitatea. Nivelul salarial actual este unul extrem de precar, atât în raport cu costurile de trai, dar mai ales în raport cu nivelul de pregătire și de complexitate a activității. Acest nivel de salarizare a condus la un deficit major de specialiști în domeniu cu care instituțiile muzeale se confruntă și care pune presiune și mai mare pe salariații existenți”, precizează sindicaliștii într-un comunicat remis.

 
În lipsa unui răspuns și a unor măsuri clare, începând cu 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Naționale, personalul din muzeele cu sindicate afiliate FNS CULTURMEDIA ia în calcul declanșarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu greva generală.

Printre formele de protest se include și oprirea activității pe toate șantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice, blocând astfel toată activitatea de construcții din România, oprirea întregii activități muzeale, cu excepția procedurilor minime de asigurare a conservării preventive a patrimoniului. De asemenea, personalul din muzeele publice din Romania cu rang de expert nu va mai realiza clasarea patrimoniului, nu va mai asigura expertizele de specialitate în cadrul cauzelor solicitate.

„Pe data de 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Naționale, vom picheta Ministerul Culturii și vom organiza greve de avertisment la nivelul tuturor sindicatelor muzeale din cadrul federației noastre. Chemăm alături de noi tot personalul din muzeele publice din România, indiferent de forma de asociere, precum și toate asociațiile profesionale din domeniul protejării patrimoniului cultural, pentru redarea demnității unui domeniu considerat ca fiind componentă a securității naționale!”, punctează Federația Națională Sindicală CulturMedia.

 
Citește și
Protest spontan la Casa de Pensii din municipiu (GALERIE FOTO+VIDEO) 
 
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.