Pescarii recreativi au protestat în fața Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Tulcea. Ce nemulțumiri au

Protest la ARBDD, foto sediu: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
Câteva zeci de pescari recreativi au protestat, vineri dimineaţa, în faţa Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea, nemulţumiţi că de trei ani nu mai au voie să reţină exemplarele din patru specii - ştiucă, şalău, somn şi crap.Opriţi adevăraţii jefuitori ai Deltei"

Protestatarii au avut un afiş cu mesajul "Opriţi adevăraţii jefuitori ai Deltei", dar şi o cruce din lemn pe care au scris "Pescuitul recreativ ARBDD 2021-2022".

 

"Începând cu guvernarea domnului Mălin Muşetescu, au considerat de cuviinţă să oprească pescarul sportiv-recreativ în a mai reţine peştele şi de trei ani este o discriminare la cel mai înalt nivel între pescarul recreativ/sportiv şi cel comercial. Eu, ca pescar sportiv, nu pot să prind acel peşte să-l pup, să fac poze imediat, iar la 10 metri de mine să intre în plasă, nu mă interesează a cui e, ăsta e job-ul lui. Este o discriminare în masă", a declarat, pentru AGERPRES, organizatorul protestului, Valentin Şelaru.


El a susţinut că doreşte să se revină la legislaţia în baza căreia pescarii puteau să reţină exemplare din cele patru specii.

"Dorim să se revină la acea legislaţie în care pescarul sportiv să pot să reţin peştele, să merg cu prietenii să fac din peştele prins, bineînţeles respectând măsurile legale, să pot să fac un borş de peşte şi să iau un peşte acasă şi să-l prăjesc. Nu în cantităţi industriale, ci doar cât îmi dă voie legea", a menţionat Şelaru.


 
Reprezentanţii protestatarilor s-au întâlnit cu guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Marian Avram, care au susţinut că vor face demersuri pentru o revenire asupra prevederilor din Ordinul de prohibiţie ce interzice reţinerea exemplarelor din cele patru specii cu valoare comercială ridicată.
 

"Din păcate, nu ştiu dacă acest lucru va fi posibil pentru toate cele patru specii, deoarece din datele ştiinţifice şi din raportările primite, avem o evoluţie pozitivă (a stocurilor - n.r.) pe crap şi somn şi încă o stagnare îngrijorătoare pe ştiucă şi şalău. În ceea ce priveşte şalăul, ştiţi că reprezintă o prioritate a acţiunilor noastre de repopulare în ultimii ani. Şi anul acesta, la fel ca în ultimii ani, am reuşit să introducem în mediul natural peste 1.160 de cuiburi de icre embrionate. Din păcate, acest lucru este insuficient, dar vom dezvolta aceste acţiuni în viitor şi vom încerca să introducem în programul de repopulare al instituţiei şi celelalte trei specii aflate în discuţie", a precizat Gabriel Marinov.


La rândul său, preşedintele ANPA a amintit că există o hotărâre judecătorească ce impune o diferenţiere între pescuitul sportiv şi cel recreativ.


"Există o mişcare destul de importantă în România care susţine dreptul pescarilor sportivi să se constituie într-o federaţie naţională şi să aibă subsidiare judeţene şi dreptul de a se antrena oriunde, ceea ce vine în contradicţie cu reglementările pe ce înseamnă pescuit, un domeniu reglementat de ANPA, ARBDD pe aria de competenţă, peste care, de exemplu, la mare, avem reglementări foarte clare ale Comisiei Europene. De aceea cred că viitorul este ca cele două domenii să fie diferite şi fiecare să-şi ducă ideile şi planurile de dezvoltare independent", a precizat Marian Avram.


Preşedintele ANPA, conducerea ARBDD şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi ai instituţiilor constănţene cu rol de control în pescuit s-au întâlnit vineri la Tulcea pentru a discuta modul de punere în practică a prevederilor europene în domeniu. 


Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiune de igienizare la Sulina de Ziua Internațională a Dunării. Cine a participat la acțiune (GALERIE FOTO)

30 Jun 2022 336

„Am făcut demersuri către ministrul transporturilor pentru identificarea unor soluții urgente de rezolvare“ Cursele de pasageri din Deltă, suspendate de transportatorul de stat, Navrom Tulcea

28 Jun 2022 416

Schimbări în cadrul societății Grupul de Fermieri Delta Dunării Cooperativă Agricolă

13 Jun 2022 467

Tulcea Excursiile în Deltă, mai puţin solicitate. Locurile de cazare, ocupate integral. Ce spun turiștii

13 Jun 2022 622

Tulcea Reprezentanții HoReCa din zona Deltei, întâlnire cu Horia Constantinescu

07 Jun 2022 473

Posturi vacante la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Ce studii sunt necesare pentru ocuparea posturilor

04 Jun 2022 944

Tulcea Problema incendierii stufului din Deltă trebuie rezolvată legislativ

03 Jun 2022 448

Marinescu Trading Company Tulcea SRL a semnat cu ARBDD. Ce va furniza (DOCUMENT)

26 May 2022 1980

Parchetul European 15 percheziţii în România într-o anchetă privind fraude cu fonduri europene destinate Deltei Dunării

26 May 2022 678

ZIUA-n amiaza mare. Pescuitul este în strânsă legătură cu turismul din Delta Dunării (VIDEO)

06 May 2022 690

ZIUA-n amiaza mare Delta Dunării și problemele ei de toate zilele

05 May 2022 803

Sute de kilograme de pește fără documente, descoperite în Delta Dunării (GALERIE FOTO)

02 May 2022 659

ZIUA-n amiaza mare Delta Dunării are nevoie de turiști educați, respectuoși față de natură. Cu cât vor crește accesul și amenzile pentru „turiștii neprietenoși”

30 Apr 2022 1014

ZIUA-n amiaza mare 1 Mai în Delta Dunării. Un paradis verde, respectat de iubitorii de natură

29 Apr 2022 835

ZIUA-n amiaza mare Minivacanța de 1 Mai în Delta Dunării

28 Apr 2022 939