Peste 188 de milioane de euro aprobate României de către DG-ECHO, din fondurile rescEU


foto: DSU Astăzi, 29 noiembrie a.c., dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a avut onoarea de a primi vizita domnului Maciej Popowski, director general al Direcției Generale pentru Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar a Comisiei Europene (DG-ECHO).

Cu această ocazie, la sediul MAI, a avut loc și o conferință de presă, prilej cu care s-au evidențiat principalele proiecte recent aprobate și finanțate 100% din fondurile rescEU, transmite Departamentul pentru Situații de Urgență. 

În cadrul evenimentului, au fost prezentate publicului progresele pe care România le-a făcut în absorbția fondurilor europene, punându-se accent, în mod deosebit, pe proiectele derulate prin DG-ECHO, care însumează peste 188.000.000, și care au fost aprobate în ultima perioadă.

Proiectele vizează dezvoltarea următoarelor capabilități:

- Rezerve medicale - CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear): 96,4 milioane de euro;
- Dezvoltarea unei echipe de detecție CBRN și a unui laborator mobil, proiect ce va fi implementat în colaborare cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: 17 milioane de euro;
- Proiectul de implementare a spitalelor mobile europene, unul dintre acestea fiind amplasat în România: valoarea proiectului depășește 100 milioane de euro, România primind 13 milioane de euro;
- Stocuri pentru adăpostire temporară (corturi, generatoare etc): 22 milioane de euro +10 milioane de euro, suplimentare recentă;
- Stingerea incendiilor de pădure cu ajutorul intervenției aeriene (elicoptere), astfel, se va achiziționa cel de-al 8 lea elicopter Black Hawk: 30 milioane de euro.

Totodată, a fost anunțat faptul ca urmează să fie înscrisă în capacitatea de rezervă europeană aeronava Learjet și 2 elicoptere Black Hawk pentru transport, evacuare medicală și intervenții la incendii, astfel încât ele să intervină la solicitarea Protecției Civile Europene, în cazul în care acestea sunt disponibile, a mai punctat sursa citată. 


Astfel, prin intermediul acestor proiecte, solidaritatea și colaborarea României prin Mecanismul European de Protecție Civilă, cu alte țări din spațiul european și din afara spațiului european devine din ce în ce mai puternică, iar pregătirea României pentru diferite situații de dezastre și calamități și alte situații imprevizibile, crește și se întărește pe zi ce trece.

Premergător evenimentului public, distinsului oaspete i-a fost prezentat sistemul național de intervenție în situații de urgență și modul de organizare a Departamentului pentru Situații de Urgență al MAI.


Citește și:

DSU, Raed ArafatS-a terminat unul dintre cele mai importante cursuri pe comanda intervențiilor
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Piedone îi cere demisia lui Raed Afarat, după incendiul de la Ferma Dacilor. „ISU are o mare problemă”

30 Dec 2023 800

Raed Arafat „Se ştia că la ISU Prahova sunt anumite probleme. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat nu cu voia lor“

29 Dec 2023 847

LIVE VIDEO Primele concluzii în urma controlului dispus și efectuat la ISU Prahova după incendiul de la Ferma Dacilor (VIDEO)

29 Dec 2023 679

Raed Arafat cere modificarea legislației după devastatorul incendiu de la Ferma Dacilor

28 Dec 2023 680

Departamentul pentru Situații de Urgență Raed Arafat a primit vizita ambasadorului Republicii Franceze în România, Nicolas Warnery. S-au purtat discuții privind protecția civilă

16 Dec 2023 639

DSU, Raed Arafat S-a terminat unul dintre cele mai importante cursuri pe comanda intervențiilor

18 Nov 2023 618

Traian Hristea și Raed Arafat, la Emergency management assistance. Despre ce s-a vorbit

05 Sep 2023 705

Raed Arafat despre exploziile de la Crevedia „Nu avem pompieri morţi! Pompierii noştri răniţi se vor întoarce toţi acasă“ (VIDEO)

03 Sep 2023 979

Raed Arafat despre exploziile de la Crevedia „Nu spun că a fost totul perfect, dar trebuie analizat totul, înainte de a critica" (VIDEO)

03 Sep 2023 753

Raed Arafat „Eu nu am niciun pompier care are leziuni la nivelul capului, cel puţin din ce ştiu şi care a purtat cască”

28 Aug 2023 778

Secretarul de Stat, Raed Arafat „Modul în care au intervenit pompierii, după prima explozie de la Crevedia, a fost unul corect“

27 Aug 2023 1057

Raed Arafat Încă o persoană a decedat în urma exploziilor de la Crevedia

27 Aug 2023 1024

Raed Arafat - „Noi ştim că firma cel puţin nu mai funcţiona sau clar că nu mai avea avize sau autorizaţie“

27 Aug 2023 713

Raed Arafat Crește numărul transporturilor în străinătate cu răniții din exploziile din Dâmboviţa

27 Aug 2023 717

O delegație străină, prezentă la sediul Departamentului pentru Situații de Urgență. Iată ce s-a discutat

09 Aug 2023 827