Peste 5 tone de carne de vânat și 197 de trofee, confiscate de la braconieri. Sute de persoane cercetate (FOTO)

Polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase au constatat 765 de infracțiuni și au indisponibilizat peste 400 de arme, peste 13.000 de bucăți de muniție, 5.386 de kilograme de carne de vânat și 197 de trofee, în urma unei acțiuni derulate la nivel național, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor de braconaj cinegetic și a altor fapte infracționale care aduc atingere regimului vânătorii și fondului cinegetic național.

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române transmis vineri, în perioada 12 septembrie 2022 – 28 februarie 2023, polițiștii au desfășurat, la nivel național, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, acțiunea „CINEGETIC 2022”, fiind organizate 1.034 de acțiuni punctuale.

Ca urmare a constatării celor 765 de infracţiuni, sunt cercetate 566 de persoane, dintre care 551 sunt cetățeni români, iar 15 sunt cetățeni străini, au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, 339 de arme letale, dintre care 66 deținute ilegal, 129 de arme neletale supuse autorizării, din care 90 deținute ilegal, 13.791 de bucăți de muniţie, 5.386 de kilograme de carne de vânat, 197 de trofee, 34 de autovehicule, 256 de capcane şi laţuri, precum şi 115 câini ogari sau metiși de ogari.

Totodată, polițiștii au aplicat 877 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 670.689 de lei., mai transmite sursa citată. 

Exemple:

1. La data de 1 octombrie 2022, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Gorj, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de săvârșirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi braconaj cinegetic. 7 persoane au fost conduse la sediul poliției, pentru audieri.

Astfel, a fost realizată o acțiune de prindere în flagrant delict a unor persoane, care ar fi săvârșit fapte de braconaj, în zona montană Obârșia Lotrului, județul Vâlcea.

Totodată, au fost efectuate 7 percheziții domiciliare, în orașul Novaci, municipiul Deva, județul Hunedoara și localitatea Voineasa, județul Vâlcea, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi braconaj cinegetic.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea cercetărilor, 8 arme de vânătoare, deținute legal, un amortizor de sunet, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte, 585 de cartușe de vânătoare, 280 de kilograme de carne de vânat, 8 trofee de cervide, 3 topoare și 4.300 de țigarete, deținute în afara unui antrepozit fiscal, fără a avea timbru de marcaj fiscal.

De asemenea, două autoturisme de teren au fost indisponibilizate.


La data de 1 octombrie a.c., față de 2 persoane, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, ulterior, la data de 2 octombrie a.c., această măsura fiind luată față de alte 5 persoane.

Față de cele 2 persoane reținute la data de 1 octombrie a.c., a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Prejudiciul cauzat este de peste 24.000 de euro.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat și polițiști din cadrul Poliției Orașului Novaci, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Serviciului Criminalistic Gorj, precum și Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Hunedoara.  

2. La data de 8 ianuarie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Brăila, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Poliției Orașului Însurăței și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au efectuat cinci percheziții la imobilele unor persoane fizice și juridice, în localitatea Stăncuța.

La un imobil care reprezintă atât domiciliul unui bărbat, în vârsta de 39 de ani, cât și sediul unei societăți constituită ca armurier, administrată de bărbatul în cauză, polițiștii au descoperit 141 de exemplare de vânat din speciile sturzi, ciocârlii, rațe, becaține, rațe mari și gârlițe mari, 8 arme de vânătoare și 1.598 de elemente de muniție, depășind cu 1.098 de cartușe limita maximă prevăzută de lege pentru a fi deținută.

La domiciliul unui bărbat, în vârstă de 42 de ani, au fost identificați cinci cetățeni italieni, care dețineau 19 exemplare de vânat din speciile gâscă sălbatică și rață sălbatică, fără respectarea condițiilor prevăzute în autorizația de vânătoare.

La domiciliul unui bărbat, în vârstă de 42 de ani, au fost găsite 83 de elemente de muniție, păstrate cu încălcarea prevederilor legale și pentru care persoana în cauză nu era autorizată să le dețină.

Toate bunurile găsite au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar, ca măsură complementară, celor cinci cetățeni italieni le-au fost retrase permisele temporare de vânătoare.

Totodată, autorizația de funcționare a armurierului a fost retrasă, în vederea anulării, iar depozitul aparținând entității juridice a fost sigilat, până la clarificarea situației juridice a elementelor de patrimoniu aparținând acesteia.

Cercetările sunt continuate în cadrul unor dosare penale întocmite sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și braconaj cinegetic., mai transmite Poliția. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Militarul din Constanța condamnat pentru că a tras cu pistolul într-un bichon, nemulțumit de pedeapsă

16 Mar 2020 1918

Un militar din Constanţa a tras cu pistolul într-un bichon. A fost condamnat

04 Feb 2020 7666

Mii de animale sălbatice din specii protejate au fost împușcate în ultimii ani în România

02 Oct 2016 7367

WWF România Ministerul Mediului propune împușcarea a peste o mie de animale sălbatice strict protejate

28 Sep 2016 5924

Animalele sălbatice din pădurile dobrogene suferă! Vezi cum le poţi ajuta

28 Dec 2015 5728

Olanda a interzis folosirea animalelor sălbatice la circ

22 Sep 2015 1801

UPDATE. Două jivine au fost omorâte Animale sălbatice au atacat o gospodărie din Valu lui Traian!

07 Jan 2015 4241

Șacalii și mistreții produc pagube în Delta Dunării

09 Oct 2014 1846

Organizaţia Vier Pfoten denunţă defilarea lui Mazăre alături de animale la carnavalul din Mamaia

27 Aug 2014 3130

Vier Pfoten îl somează public pe Mazăre Edilului i se solicită să renunţe la folosirea animalelor sălbatice la carnaval

26 Aug 2014 2026

Deputatul de Constanţa Remus Cernea nu mai vrea animale sălbatice la circ!

24 Aug 2014 2122

La Carnavalul din Mamaia Mazăre va "defila" alături de lei, de un piton şi de un crocodil

13 Aug 2014 3059