Actualitate

Poliția Română începe campania împotriva materialelor pirotehnice comercializate ilegal


Pentru prevenirea producerii accidentelor provocate de utilizarea ilegală și necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, Poliţia Română continuă să informeze persoanele asupra pericolului la care se expun, prin nerespectarea instrucțiunilor existente pe eticheta fiecărui articol pirotehnic.

În perioada următoare, vor fi demarate acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice
 
În conformitate cu prevederile legale, Poliţia Română este instituţia responsabilă cu prevenirea, constatarea şi combaterea neregulilor în domeniul operaţiunilor cu articole pirotehnice, exercitând, la nivel naţional, controlul referitor la regimul tuturor operaţiunilor cu materii explozive.
 
Având în vedere aproprierea sărbătorilor de iarnă, context în care este necesară informarea cetățenilor cu privire la prevederile legislației referitoare la regimul articolelor pirotehnice, facem următoarele precizări:
 
Persoanele juridice autorizate:
a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;
b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;
c. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.
 
Referitor la persoanele fizice, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2 - F4, P.2 şi T.2 nu pot fi confecţionate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice.
 
În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau altor categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.
 
Nerespectarea prevederilor legale în aceste cazuri atrage sancțiuni de natură penală sau contravențională, după caz.
 

Iarna trecută, în cadrul acțiunii „Foc de Artificii”, la nivel național, au fost desfășurate peste 3.500 de acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice. În urma acestora, polițiștii au indisponibilizat peste 37 de tone de materiale pirotehnice, au constatat peste 1.300 de infracțiuni și au aplicat amenzi contravenționale în valoare de aproape 300.000 de lei.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Jocuri marinărești și foc de artificii Ziua Marinei Române, sărbătorită de Sindicatul Liber al Navigatiorilor

14 Aug 2019 1212

Acțiunea națională „Foc de Artificii” la final. Tone de articole pirotehnice au fost confiscate de polițiști

13 Jan 2019 600

Mii de artiocole pirotehnice, confiscate de polițiștii IPJ Constanța Mai multe persoane sunt cercetate penal

04 Jan 2019 621

Revelion de coșmar pentru un adolescent O petardă i-a explodat în mână

01 Jan 2019 872

Prima alarmă din 2019. Incendiu la Constanţa. Un imobil a luat foc de la artificii

01 Jan 2019 2759

Un constănțean vindea ilegal, pe un site de socializare, materiale pirotehnice

31 Dec 2018 670

Acțiunea „Foc de artificii” Captură impresionantă a polițiștilor. Peste 28 de tone de articole pirotehnice, ridicate (video)

31 Dec 2018 552

Revelion 2019 Muzică live, dans, umor și un spectaculos show de artificii în Piaţa Ovidiu din Constanţa

31 Dec 2018 1483

Tone de articole pirotehnice, confiscate de poliţişti în ultima săptămână. Cine poate folosi şi comercializa astfel de articole

29 Dec 2018 600

Revelion 2019 în Piața Ovidiu! Restricţii de circulaţie în zona peninsulară

27 Dec 2018 2236

Revelion 2019. Cine va urca pe scena din Piaţa Ovidiu din Constanţa?

23 Dec 2018 2093

Cine va concerta la Revelionul din Piaţa Ovidiu! Anunţul a fost făcut de primarul Constanţei

19 Dec 2018 1387

Captură impresionantă a polițiștilor în cadrul acțiunii naționale „Foc de Artificii”. A fost întocmit dosar penal (galerie foto)

18 Dec 2018 434

Revista presei locale

15 Dec 2018 653

Poliţia Română Acţiunea ,,Foc de Artificii” continuă

09 Dec 2018 557