Poliția Română Percheziții și dosare penale pentru investigarea infracțiunilor economice

Foto cu rol ilustrativ
  • Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat, în perioada 3 - 24 noiembrie 2023, 621 de percheziții domiciliare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 95 de milioane de lei.
     
Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat, în perioada 3 - 24 noiembrie 2023, 621 de percheziții domiciliare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 95 de milioane de lei, transmite un comunicat din partea Inspectoratului General al Poliției Române.

În perioada 3 - 24 noiembrie 2023, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 621 de mandate de percheziție domiciliară, precum și 149 de mandate de aducere, în dosare penale ce vizează infracțiuni economice.

În cauzele penale instrumentate, față de 43 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfășurate 66 de acțiuni de amploare.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 95.484.302,62 de lei.

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 2.066.100 de țigarete, 1.423 de kilograme de tutun, 1.674 de litri de alcool, 2.863.648 de lei, 69.035 de euro, 170 USD, 2.208 grame de bijuterii, 4.895 de kilograme de deşeuri, 8.900 de litri de combustibil şi alte bunuri în valoare de 2.034.000 de lei

Exemplu:

1. La data de 16 noiembrie 2023, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au efectuat 35 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județul Ilfov, la persoane cercetate cu privire la ilegalități comise în legătură cu activități de curierat (în principal livrare de mâncare) și transport alternativ de persoane.

În cele 8 dosare penale în care au fost desfășurate activități procedurale, 14 persoane bănuite sunt cercetate cu privire la săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată.


Din cercetări a reieșit că, în perioada 2019 - 2023, persoanele în cauză, prin intermediul a 30 de societăți comerciale pe care le-ar fi administrat în drept sau în fapt, ar fi acționat pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin ascunderea sursei impozabile în cazul unor venituri de natură salarială, care ar fi fost plătite salariaților acestor societăți (în mare parte cetățeni provenind din Asia), dar și prin omisiunea evidențierii unor venituri sau prin înregistrarea de achiziții fictive.

Prejudiciul cauzat este estimat la 12.260.000 de lei.

Perchezițiile au avut ca obiect documentarea și investigarea activității infracționale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri și înscrisuri folosite la săvârșirea de infracțiuni sau rezultate din acestea și conducerea celor în cauză la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri.

La acțiune au participat polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Investigare a Criminalității Economice și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice - DGPMB și IPJ Ilfov.

Totodată, aceștia au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, precum și al polițiștilor Institutului Național de Criminalistică și ai Inspectoratului General pentru Imigrări.

2. La data de 14 noiembrie 2023, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, respectiv Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au efectuat 42 de percheziții domiciliare în municipiul București și județele Ilfov, Călărași și Vâlcea, la locuințele unor persoane bănuite de ilegalități în domeniul comercializării deșeurilor de materiale reciclabile feroase și neferoase.

În cele două dosare penale, sunt efectuate cercetări față de 28 de bănuiți, persoane fizice și juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016-2022, bănuiții ar fi operaționalizat circuite comerciale fictive prin interpunerea în lanțul tranzacțional a unor societăți cu un comportament atipic, înregistrând documente false de achiziții deșeuri de materiale reciclabile de la persoane fizice, sumele încasate din vânzarea bunurilor fiind decontate prin sistemul bancar prin diverse retrageri numerar, în baza unor justificări nereale.

De asemenea, în calitate de furnizori ai societăților administrate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, ar fi omis să evidențieze în contabilitate livrări către diverși parteneri beneficiari.

Astfel, s-a stabilit că bănuiții ar fi controlat în fapt sau în drept 16 societăți comerciale, iar prin intermediul acțiunilor întreprinse ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 66.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit rezultat din vânzări, respectiv impozit pe profit rezultat din achiziții de la persoane fizice și juridice.

În vederea recuperării prejudiciului stabilit în cauză au fost dispuse măsuri legale.

Perchezițiile au avut ca obiect documentarea și investigarea activității infracționale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri și înscrisuri folosite la săvârșirea de infracțiuni sau rezultate din acestea și conducerea bănuiților la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri.

La acțiune au participat polițiștii din cadrul IGPR - Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Investigații Criminale, precum și din cadrul Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice - DGPMB, IPJ Ilfov și IPJ Vâlcea, aceștia beneficiind de sprijinul de specialitate al specialiștilor criminaliști ai Institutului Național de Criminalistică, cel al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploiești, a încheiat sursa citată.


Citește și:
56 percheziții, în județele Maramureș și Cluj. Cauza-constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 6

22 Feb 2024 227

IGPR InfotraficTrafic dirijat pe DN 2

21 Feb 2024 218

Recuperarea patrimoniului cultural Brățări preistorice din aur, aduse în țară. Dosar penal pentru furt calificat (FOTO)

20 Feb 2024 495

IGPR InfotraficTrafic reluat pe DN 73 A

20 Feb 2024 285

IGPR InfotraficTrafic reluat pe DN 1

20 Feb 2024 234

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN1

20 Feb 2024 247

IGPR InfotraficTrafic deviat pe A1 Sibiu-Deva

20 Feb 2024 259

IGPR InfotraficJudețul Brașov-Trafic alternativ pe DN 73A

20 Feb 2024 262

IGPR InfotraficTrafic dirijat pe DN 2

19 Feb 2024 242

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

19 Feb 2024 201

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

16 Feb 2024 225

IGPR Bărbat din Constanța urmărit internațional pentru tentativă de omor

14 Feb 2024 558

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 07

14 Feb 2024 286

Centrul Infotrafic Porniți la drum? Aflați cum se circulă în această dimineață pe autostrada A2 București-Constanța

14 Feb 2024 356

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 7A

13 Feb 2024 273