Actualitate

Poveşti care te înfioară! Legendele locurilor bântuite din Constanţa (galerie foto)

strigoi_1.jpgMai multe locuri din Constanţa şi-au câştigat un renume ce îţi dă fiori. În jurul lor s-au ţesut poveşti cu strigoi. Unii le dau crezare, alţii se închină şi vorbesc şoptit despre ele.

Arhitectul constănţean Radu Ştefan Cornescu a descoperit mai multe astfel de case bântuite ca urmare a pasiunii sale de a fotografia case vechi, construite în perioada interbelică sau chiar mai vechi.

Casa Cucoanei, bântuită de fantome şi de hoţi

În oraşul Constanţa, un astfel de renume şi-a câştigat Vila Cucoanei. Legenda conacului boieresc din Km 5, de pe strada Hatman Arbore, spune că un băiat şi o fată proaspăt căsătoriţi au murit în această casă. După moartea lor, se pare că localnicii i-au văzut în apropiere în locurile unde au trăit.

strigoi.jpgAcum, casa boierească încearcă să ţină piept vitregiilor vremurilor, dar mai ales ale oamenilor, care fură cărămizi din zidurile casei. Doar cei fără căpătâi au mai trecut pragul ei. Câţiva şi-au găsit adăpost în vila care nu mai are geamuri şi nici pereţi pe alocuri. Acoperişul stă să cadă. Pe sub funinginea de pe pereţi se disting pe alocuri culori vii din fostele zugrăveli. Dacă ai curajul să urci la etaj poţi să citeşti anul începerii construcţiei - 1955 şi nişte litere slave.

Pivniţa care altădată era plină de vinuri şi de bucate alese este acum plină de gunoaie.

Casa, spun vecinii, a fost a unei mare moşiere, căreia i se zicea „cucoana". „Tot terenul ăsta de aici era al ei. Era aici viţă de vie şi livadă de pomi fructiferi", spune Dumitru Bârsan. El a locuit 11 ani în casa despre care se vorbeşte că este bântuită, până să reuşească să-şi strângă bani şi să-şi cumpere un petec de pământ la mică distanţă, unde mai apoi şi-a ridicat o casă. La acea vreme, Vila Cucoanei era naţionalizată şi el plătea chirie. Spune că atât cât a putut a întreţinut conacul. A mai schimbat lemnul pe acolo pe unde era putrezit şi a dat o mână de var.

Apoi, casa a fost abandonată. Foştii proprietari, ajunşi oameni în vârstă, retraşi la Bucureşti, şi-au redobândit casa, pe care apoi au vândut-o. Vecinii spun că noul proprietar nu a apucat să se bucure de ea pentru că a decedat. Acum, vila a rămas fratelui.

Malul din Eforie, locul unde morţii trăiesc

Datorită pasiunii sale pentru fotografie, arhitectul constănţean a descoperit şi în Eforie, pe malul mării, două imobile despre care se spune că sunt bântuite. În timp ce fotografia o casă părăsită din apropiere de pe faleză, aproape de Capu Turcului, vecinii i-au spus că este bântuită şi că ar fi bine să stea departe de ea. Acelaşi lucru a aflat şi de o altă casă de pe strada Munteniei, la mică distanţă de prima.

Tot în Eforie, pe plaja dintre cele două staţiuni exista o construcţie abandonată pe plajă: fostul sanatoriu de copii. Legenda spune că din cauza condiţiilor proaste în care trăiau pacienţii, acolo ar fi izbucnit o epidemie de ciumă sau că între zidurile fostului sanatoriu s-ar fi comis o crimă, o tânără fiind găsită moartă, iar pe perete erau nişte însemne sataniste. Mulţi ani după aceea, în clădirea aandonată s-ar fi auzit voci şi s-ar fi zărit umbre odată cu lăsarea întunericului.

Legendele locului vorbesc şi despre Canalul Dunăre - Marea Neagră. Localnicii se feresc să calce pe dealurile sub care au fost prinşi muncitorii care au murit la construcţia măreţei realizări comuniste.

Cazinoul, cu desene

Nici Cazinoul constănţean, emblema oraşului, nu a scăpat de umbre. „Mulţi spun că seamănă cu un dric, dar nu este adevărat", spune Radu Cornescu. „Dricul are elemente de Art Nouveau, aşa cum are şi Cazinoul", spune arhitectul.

Poveştile despre strigoi nu au ocolit nici precursorul actualului Cazinou. Când a început construcţia lui, care a fost pe locul Consulatului Chinez, lângă Acvariu, s-au descoperit osemintele soldaţilor francezi care au luptat în Războiul Crimeii între anii 1853 - 1854. Ei au murit de holeră şi au fost înmormântaţi aproape de malul mării. Osemintele lor au fost mutate apoi în Cimitirul Francez şi mai apoi în Cimitirul Central. Cu toate acestea, povesteşte arhitectului, lumea bună a vremii nu intra în cazinou întrucât credeau că este bântuit de foştii soldaţi francezi.

Tot arhitectul spune că poveşti cu umbre şi strigoi s-au ţesut şi pe seama Hotelului francez (Vila Regnier).

Drumul sufletelor care nu-şi găsesc liniştea

Spiritele morţilor, cred unii, se fac simţite şi pe DN 39, care face legătura între Constanţa şi Mangalia, care a fost construit peste un cimitir musulman ce se întindea pe 30.000 de metri pătraţi. În zonă s-au petrecut cele mai multe accidente rutiere de-a lungul timpului şi localnicii pun tragediile în cârca morţilor care nu-şi găsesc odihna.

Stafia care era să-i bage la zdup

Credinţa în fantome i-a dus pe unii în faţa de urmărire penală. Cine nu-şi mai aminteşte de vestitul caz de la Medgidia, când s-a profanat un mormânt pentru a scăpa astfel de fantoma care bântuia neamurile. Autorul moral al faptei a primit o condamnare cu suspendare.

Ce zice parapsihologul

Sunt lucruri reale, este de părere parapsihologul Maria Buricescu. „Multe persoane au spus că au auzit astfel de zgomote. Poate fi vorba şi de o simplă imaginaţie, iar mobila poate produce la rândul ei diverse zgomote atunci când se trece de la o perioadă la alta, dar şi de un transfer energetic. Nu sunt neapărat spirite rele. Sunt spirite care poate nu şi-au găsit odihna şi este nevoie de o slujbă sau de o pomană. Sunt spirite care au plecat în cealaltă lume cu lucruri neterminate, sau iubesc familia şi nu se îndură să-şi vadă de drumul lor", a spus parapsihologul.

Specialistul spune că până şi Regina Ana a povestit într-o emisiune televizată de un spirit bun, care iubise copiii şi atunci când ei locuiau la castel, acel spirit apărea în camera copiilor.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Alexandru

15 Feb, 2016 11:12

Am intrat in Vila cucuoanei la etaj , si nu s-a intamplat nimic. Cateva case mai departe mai e o casa parasita , care are tuneluri subterane care duc la pivnita din vila , am fost .

alexandra

28 May, 2015 19:55

E interesant, eu si colegii mei am prins o boala cu chestiile astea.

Articole asemanatoare

Oficial de la IPJ Constanţa despre accidentul din Mangalia. O femeie rănită. Şoferul era băut. El a fost reţinut pentru 24 de ore

21 Apr 2019 1109

Accident în zona Sanatoriului Balnear din Techirghiol. O victimă

21 Apr 2019 1141

Tragedie în noaptea de Florii. Accident în zona Bisericii Călătorului. Doi morţi. Un tânăr este grav rănit

21 Apr 2019 1796

UPDATE Accident rutier în Mangalia. O maşină răsturnată. Alte patru sunt implicate (galerie foto+video)

20 Apr 2019 4222

UPDATE. Planul Roșu de Intervenție activat în județul Cluj după un grav accident. Un microbuz de persoane implicat. Sunt mai multe victime

20 Apr 2019 376

Șoferul implicat în accidentul de la Negru Vodă, județul Constanța este preot la Mănăstirea Comana. Acesta era băut în momentul accidentului

20 Apr 2019 2800

UPDATE. Accident rutier la Negru Vodă, județul Constanța, în zona sediului Poliției. Un autoturism implicat. Pompierii, chemați în ajutor (galerie foto)

20 Apr 2019 1928

Trafic rutier blocat pe DN7 din cauza unui accident rutier. Două autoturisme şi un autotren, implicate

20 Apr 2019 396

LIVE VIDEO Imagini de la eveniment Accident rutier grav în fața Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Două mașini s-au făcut praf. Persoane încarcerate (galerie foto+video)

19 Apr 2019 12515

Accident rutier mortal în județul Galați. Două mașini implicate. Un bărbat a murit pe loc. Ce au stabilit polițiștii

19 Apr 2019 440

Constanța. Pieton, lovit pe bulevardul Tomis, în fața Liceului Internațional

18 Apr 2019 915

Accident feroviar la o trecere la nivel cu calea ferată. Un TIR încarcăt cu lemne a fost lovit de un tren de călători (galerie foto)

18 Apr 2019 441

Un microbuz cu pasageri s-a răsturnat pe autostradă după ce un cauciuc a explodat. Traficul, parțial blocat

18 Apr 2019 444

La un pas de tragedie. Un TIR scăpat de sub control a distrus mai multe mașini pe o stradă din București

18 Apr 2019 1356

Șoferul implicat în tragicul accident din județul Buzău soldat cu patru morți și mai mulți răniți a avut permisul reținut pentru alcool

18 Apr 2019 576