Actualitate

Poveşti care te înfioară! Legendele locurilor bântuite din Constanţa (galerie foto)

strigoi_1.jpgMai multe locuri din Constanţa şi-au câştigat un renume ce îţi dă fiori. În jurul lor s-au ţesut poveşti cu strigoi. Unii le dau crezare, alţii se închină şi vorbesc şoptit despre ele.

Arhitectul constănţean Radu Ştefan Cornescu a descoperit mai multe astfel de case bântuite ca urmare a pasiunii sale de a fotografia case vechi, construite în perioada interbelică sau chiar mai vechi.

Casa Cucoanei, bântuită de fantome şi de hoţi

În oraşul Constanţa, un astfel de renume şi-a câştigat Vila Cucoanei. Legenda conacului boieresc din Km 5, de pe strada Hatman Arbore, spune că un băiat şi o fată proaspăt căsătoriţi au murit în această casă. După moartea lor, se pare că localnicii i-au văzut în apropiere în locurile unde au trăit.

strigoi.jpgAcum, casa boierească încearcă să ţină piept vitregiilor vremurilor, dar mai ales ale oamenilor, care fură cărămizi din zidurile casei. Doar cei fără căpătâi au mai trecut pragul ei. Câţiva şi-au găsit adăpost în vila care nu mai are geamuri şi nici pereţi pe alocuri. Acoperişul stă să cadă. Pe sub funinginea de pe pereţi se disting pe alocuri culori vii din fostele zugrăveli. Dacă ai curajul să urci la etaj poţi să citeşti anul începerii construcţiei - 1955 şi nişte litere slave.

Pivniţa care altădată era plină de vinuri şi de bucate alese este acum plină de gunoaie.

Casa, spun vecinii, a fost a unei mare moşiere, căreia i se zicea „cucoana". „Tot terenul ăsta de aici era al ei. Era aici viţă de vie şi livadă de pomi fructiferi", spune Dumitru Bârsan. El a locuit 11 ani în casa despre care se vorbeşte că este bântuită, până să reuşească să-şi strângă bani şi să-şi cumpere un petec de pământ la mică distanţă, unde mai apoi şi-a ridicat o casă. La acea vreme, Vila Cucoanei era naţionalizată şi el plătea chirie. Spune că atât cât a putut a întreţinut conacul. A mai schimbat lemnul pe acolo pe unde era putrezit şi a dat o mână de var.

Apoi, casa a fost abandonată. Foştii proprietari, ajunşi oameni în vârstă, retraşi la Bucureşti, şi-au redobândit casa, pe care apoi au vândut-o. Vecinii spun că noul proprietar nu a apucat să se bucure de ea pentru că a decedat. Acum, vila a rămas fratelui.

Malul din Eforie, locul unde morţii trăiesc

Datorită pasiunii sale pentru fotografie, arhitectul constănţean a descoperit şi în Eforie, pe malul mării, două imobile despre care se spune că sunt bântuite. În timp ce fotografia o casă părăsită din apropiere de pe faleză, aproape de Capu Turcului, vecinii i-au spus că este bântuită şi că ar fi bine să stea departe de ea. Acelaşi lucru a aflat şi de o altă casă de pe strada Munteniei, la mică distanţă de prima.

Tot în Eforie, pe plaja dintre cele două staţiuni exista o construcţie abandonată pe plajă: fostul sanatoriu de copii. Legenda spune că din cauza condiţiilor proaste în care trăiau pacienţii, acolo ar fi izbucnit o epidemie de ciumă sau că între zidurile fostului sanatoriu s-ar fi comis o crimă, o tânără fiind găsită moartă, iar pe perete erau nişte însemne sataniste. Mulţi ani după aceea, în clădirea aandonată s-ar fi auzit voci şi s-ar fi zărit umbre odată cu lăsarea întunericului.

Legendele locului vorbesc şi despre Canalul Dunăre - Marea Neagră. Localnicii se feresc să calce pe dealurile sub care au fost prinşi muncitorii care au murit la construcţia măreţei realizări comuniste.

Cazinoul, cu desene

Nici Cazinoul constănţean, emblema oraşului, nu a scăpat de umbre. „Mulţi spun că seamănă cu un dric, dar nu este adevărat", spune Radu Cornescu. „Dricul are elemente de Art Nouveau, aşa cum are şi Cazinoul", spune arhitectul.

Poveştile despre strigoi nu au ocolit nici precursorul actualului Cazinou. Când a început construcţia lui, care a fost pe locul Consulatului Chinez, lângă Acvariu, s-au descoperit osemintele soldaţilor francezi care au luptat în Războiul Crimeii între anii 1853 - 1854. Ei au murit de holeră şi au fost înmormântaţi aproape de malul mării. Osemintele lor au fost mutate apoi în Cimitirul Francez şi mai apoi în Cimitirul Central. Cu toate acestea, povesteşte arhitectului, lumea bună a vremii nu intra în cazinou întrucât credeau că este bântuit de foştii soldaţi francezi.

Tot arhitectul spune că poveşti cu umbre şi strigoi s-au ţesut şi pe seama Hotelului francez (Vila Regnier).

Drumul sufletelor care nu-şi găsesc liniştea

Spiritele morţilor, cred unii, se fac simţite şi pe DN 39, care face legătura între Constanţa şi Mangalia, care a fost construit peste un cimitir musulman ce se întindea pe 30.000 de metri pătraţi. În zonă s-au petrecut cele mai multe accidente rutiere de-a lungul timpului şi localnicii pun tragediile în cârca morţilor care nu-şi găsesc odihna.

Stafia care era să-i bage la zdup

Credinţa în fantome i-a dus pe unii în faţa de urmărire penală. Cine nu-şi mai aminteşte de vestitul caz de la Medgidia, când s-a profanat un mormânt pentru a scăpa astfel de fantoma care bântuia neamurile. Autorul moral al faptei a primit o condamnare cu suspendare.

Ce zice parapsihologul

Sunt lucruri reale, este de părere parapsihologul Maria Buricescu. „Multe persoane au spus că au auzit astfel de zgomote. Poate fi vorba şi de o simplă imaginaţie, iar mobila poate produce la rândul ei diverse zgomote atunci când se trece de la o perioadă la alta, dar şi de un transfer energetic. Nu sunt neapărat spirite rele. Sunt spirite care poate nu şi-au găsit odihna şi este nevoie de o slujbă sau de o pomană. Sunt spirite care au plecat în cealaltă lume cu lucruri neterminate, sau iubesc familia şi nu se îndură să-şi vadă de drumul lor", a spus parapsihologul.

Specialistul spune că până şi Regina Ana a povestit într-o emisiune televizată de un spirit bun, care iubise copiii şi atunci când ei locuiau la castel, acel spirit apărea în camera copiilor.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Alexandru

15 Feb, 2016 11:12

Am intrat in Vila cucuoanei la etaj , si nu s-a intamplat nimic. Cateva case mai departe mai e o casa parasita , care are tuneluri subterane care duc la pivnita din vila , am fost .

alexandra

28 May, 2015 19:55

E interesant, eu si colegii mei am prins o boala cu chestiile astea.

Articole asemanatoare

Coliziune între un tractor şi un autoturism, în judeţul Giurgiu. O persoană, rănită grav

13 Nov 2018 65

Accident rutier grav în judeţul Gorj. Două autocare cu 80 de pasageri la bord, implicate

13 Nov 2018 171

O persoană a decedat în urma accidentului rutier grav din Gălbiori, judeţul Constanţa

13 Nov 2018 786

Ministrul Mihai Fifor a intervenit pentru salvarea vieţii unui caporal din Mangalia

13 Nov 2018 3268

Judeţul Constanţa Accident rutier în Lumina. Două autoturisme implicate. O şoferiţă, rănită

13 Nov 2018 1412

Accident rutier pe DN1. Două persoane rănite. Şapte autovehicule implicate

13 Nov 2018 274

Accident rutier pe Autostrada Soarelui, sensul Constanța-Bucureşti în această dimineaţă! O mașină a intrat în parapet (video)

13 Nov 2018 1976

UPDATE. Acccident rutier la Gălbiori, judeţul Constanţa. Trei victime. Intervine elicopterul SMURD (galerie foto+video)

13 Nov 2018 3360

Accident rutier cumplit pe DN 1, judeţul Braşov. Un mort şi trei răniţi grav

12 Nov 2018 202

Accident rutier pe strada Dezrobirii din Constanţa. Femeie, lovită pe trecere

12 Nov 2018 2101

Imagini de la eveniment Accident rutier grav la Agigea! Un autoturism a intrat într-un stâlp şi a luat foc! (galerie foto+video)

12 Nov 2018 2340

Imagini de la eveniment Accident rutier în zona Brotăcei. Două mașini avariate

12 Nov 2018 741

Pietonii spulberați la Brăila de șoferul care a intrat apoi cu mașina în mall, operați de urgență. În ce stare sunt victimele

12 Nov 2018 396

Constanța. Biciclist rănit pe strada Theodor Burada. Cum s-a petrecut evenimentul rutier

12 Nov 2018 459

Tânăra rănită grav în accidentul teribil din zona Hotelului Zodiac din Constanța este fiica unui consilier local din Cogealac (video)

12 Nov 2018 14251

UPDATE. Imagini de la eveniment. Accident rutier pe Șoseaua Mangaliei din Constanța, la ieșire către Cumpăna. Un pieton a fost rănit (galerie foto+video)

12 Nov 2018 3511

În ce stare sunt victimele accidentului de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. Un tânăr a decedat (video)

12 Nov 2018 2814

Accident aviatic. Un avion al forțelor armate ale SUA s-a prăbușit în Marea Filipinelor

12 Nov 2018 256

Județul Constanța. Accident rutier pe DN39 în localitatea Lazu. Un șofer de 81 de ani implicat. Ce au stabilit polițiștii

12 Nov 2018 3500

Șoferul implicat în accidentul de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Hotelului Zodiac, cercetat în libertate

12 Nov 2018 8802

UPDATE. Accident rutier grav în judeţul Constanţa. Autoturism ieşit în afara carosabilului. O victimă. Intervin salvatorii de la SMURD

12 Nov 2018 2508

UPDATE. Accident rutier în fața Hotelului Zodiac din Constanța. Patru victime. O persoană decedată. Intervine SMURDUL (galerie foto+video)

11 Nov 2018 12164

Accident rutier în Lipnița, județul Constanța. Un căruțaș decedat (galerie foto)

11 Nov 2018 4147

Accident rutier în Corbu, județul Constanţa. Un șofer băut s-a răsturnat cu un ATV

11 Nov 2018 844

Accident rutier pe Autostrada A1. Patru autovehicule implicate. Trafic restricționat

11 Nov 2018 468

Tânărul care a înjunghiat un om şi a intrat cu maşina în mulţime i-a înfiorat pe oameni. "Să curgă sânge!"

11 Nov 2018 883

Un şofer a intrat cu maşina în mulţime, la un mall din Brăila. Mai multe persoane au fost rănite

11 Nov 2018 2489

Accident rutier grav în judeţul Constanţa. Două maşini implicate. O persoană este încarcerată (galerie foto)

10 Nov 2018 8310

Bărbatul grav rănit în accidentul rutier de pe DN39, în apropiere de Mangalia a decedat

10 Nov 2018 1033

UPDATE. Accident bizar în Constanţa. A lovit două maşini şi a fugit. Pe jos. Maşina a lăsat-o la locul faptei. Ce au stabilit polițiștii (galerie foto+video)

10 Nov 2018 2832

UPDATE. Accident rutier grav. Un autocar de călători și un autocamion implicate. sunt mai multe victime

10 Nov 2018 422

Un autoturism și un autotren implicate într-un accident rutier pe DN 68A. O victimă. Traficul este blocat

10 Nov 2018 470

Accident rutier grav în județul Călărași. Un autoturism a plonjat într-un canal. Doi bărbați au murit

10 Nov 2018 533

La un pas de tragedie. Fetiță strivită de mobila de bucătărie. Ce s-a întâmplat

10 Nov 2018 415

Accident rutier grav azi noapte în zona Hotelului Meridian din Mamaia. O tânără este rănită. Maşina s-a izbit de un copac (galerie foto)

10 Nov 2018 2018

Accident rutier la Valu lui Traian. Două persoane rănite. Un motociclist implicat

09 Nov 2018 762

Accident rutier în comuna Cuza Vodă, județul Constanța. O femeie a decedat

09 Nov 2018 727

Accident rutier în Mangalia. Victima este un pieton

09 Nov 2018 530

Accident rutier la Năvodari. Echipaje de salvare intervin

09 Nov 2018 541

Accident rutier pe strada Primăverii din Constanța. O persoană este rănită (galerie foto+video)

09 Nov 2018 2210

Accident rutier în zona Cimitirului Central din Constanța. O femeie a fost rănită

09 Nov 2018 1382

Mașină de poliție implicată într-un accident rutier. Un polițist a fost rănit și a ajuns la spital

09 Nov 2018 327

Accident rutier în zona Școlii nr. 23 din Constanța. Două autoturisme și un autobuz, implicate. Ce au stabilit polițiștii (galerie foto)

09 Nov 2018 1221

Accident rutier pe strada Cărăbușului din Năvodari. Două autoturisme, implicate. Una dintre șoferițe a ajuns la spital

09 Nov 2018 1424

Accident rutier grav pe DN2 - E85. O tânără de 21 de ani a murit. Cum s-a petrecut accidentul

09 Nov 2018 527

Oficial de la IPJ Constanța. Cum s-a petrecut accidentul de ieri seară de la ieșire din Ovidiu, zona Celsy. O autoutilitară s-a răsturnat

09 Nov 2018 856

UPDATE Accident rutier grav, în Constanţa, în zorii zilei. Unul din şoferi era băut. Maşinile sunt făcute praf (galerie foto)

09 Nov 2018 3727

Doi pietoni în stare gravă, după ce au fost loviţi de o maşină, pe trecerea de pietoni

08 Nov 2018 287

UPDATE. Accident rutier la ieșire din Ovidiu, în zona Celsy. O mașină răsturnată. Două victime (galerie foto+video)

08 Nov 2018 1876

UPDATE. Accident rutier mortal pe DN 7. Pieton decedat. Trafic îngreunat

08 Nov 2018 341