Actualitate

Poveşti care te înfioară! Legendele locurilor bântuite din Constanţa (galerie foto)

strigoi_1.jpgMai multe locuri din Constanţa şi-au câştigat un renume ce îţi dă fiori. În jurul lor s-au ţesut poveşti cu strigoi. Unii le dau crezare, alţii se închină şi vorbesc şoptit despre ele.

Arhitectul constănţean Radu Ştefan Cornescu a descoperit mai multe astfel de case bântuite ca urmare a pasiunii sale de a fotografia case vechi, construite în perioada interbelică sau chiar mai vechi.

Casa Cucoanei, bântuită de fantome şi de hoţi

În oraşul Constanţa, un astfel de renume şi-a câştigat Vila Cucoanei. Legenda conacului boieresc din Km 5, de pe strada Hatman Arbore, spune că un băiat şi o fată proaspăt căsătoriţi au murit în această casă. După moartea lor, se pare că localnicii i-au văzut în apropiere în locurile unde au trăit.

strigoi.jpgAcum, casa boierească încearcă să ţină piept vitregiilor vremurilor, dar mai ales ale oamenilor, care fură cărămizi din zidurile casei. Doar cei fără căpătâi au mai trecut pragul ei. Câţiva şi-au găsit adăpost în vila care nu mai are geamuri şi nici pereţi pe alocuri. Acoperişul stă să cadă. Pe sub funinginea de pe pereţi se disting pe alocuri culori vii din fostele zugrăveli. Dacă ai curajul să urci la etaj poţi să citeşti anul începerii construcţiei - 1955 şi nişte litere slave.

Pivniţa care altădată era plină de vinuri şi de bucate alese este acum plină de gunoaie.

Casa, spun vecinii, a fost a unei mare moşiere, căreia i se zicea „cucoana". „Tot terenul ăsta de aici era al ei. Era aici viţă de vie şi livadă de pomi fructiferi", spune Dumitru Bârsan. El a locuit 11 ani în casa despre care se vorbeşte că este bântuită, până să reuşească să-şi strângă bani şi să-şi cumpere un petec de pământ la mică distanţă, unde mai apoi şi-a ridicat o casă. La acea vreme, Vila Cucoanei era naţionalizată şi el plătea chirie. Spune că atât cât a putut a întreţinut conacul. A mai schimbat lemnul pe acolo pe unde era putrezit şi a dat o mână de var.

Apoi, casa a fost abandonată. Foştii proprietari, ajunşi oameni în vârstă, retraşi la Bucureşti, şi-au redobândit casa, pe care apoi au vândut-o. Vecinii spun că noul proprietar nu a apucat să se bucure de ea pentru că a decedat. Acum, vila a rămas fratelui.

Malul din Eforie, locul unde morţii trăiesc

Datorită pasiunii sale pentru fotografie, arhitectul constănţean a descoperit şi în Eforie, pe malul mării, două imobile despre care se spune că sunt bântuite. În timp ce fotografia o casă părăsită din apropiere de pe faleză, aproape de Capu Turcului, vecinii i-au spus că este bântuită şi că ar fi bine să stea departe de ea. Acelaşi lucru a aflat şi de o altă casă de pe strada Munteniei, la mică distanţă de prima.

Tot în Eforie, pe plaja dintre cele două staţiuni exista o construcţie abandonată pe plajă: fostul sanatoriu de copii. Legenda spune că din cauza condiţiilor proaste în care trăiau pacienţii, acolo ar fi izbucnit o epidemie de ciumă sau că între zidurile fostului sanatoriu s-ar fi comis o crimă, o tânără fiind găsită moartă, iar pe perete erau nişte însemne sataniste. Mulţi ani după aceea, în clădirea aandonată s-ar fi auzit voci şi s-ar fi zărit umbre odată cu lăsarea întunericului.

Legendele locului vorbesc şi despre Canalul Dunăre - Marea Neagră. Localnicii se feresc să calce pe dealurile sub care au fost prinşi muncitorii care au murit la construcţia măreţei realizări comuniste.

Cazinoul, cu desene

Nici Cazinoul constănţean, emblema oraşului, nu a scăpat de umbre. „Mulţi spun că seamănă cu un dric, dar nu este adevărat", spune Radu Cornescu. „Dricul are elemente de Art Nouveau, aşa cum are şi Cazinoul", spune arhitectul.

Poveştile despre strigoi nu au ocolit nici precursorul actualului Cazinou. Când a început construcţia lui, care a fost pe locul Consulatului Chinez, lângă Acvariu, s-au descoperit osemintele soldaţilor francezi care au luptat în Războiul Crimeii între anii 1853 - 1854. Ei au murit de holeră şi au fost înmormântaţi aproape de malul mării. Osemintele lor au fost mutate apoi în Cimitirul Francez şi mai apoi în Cimitirul Central. Cu toate acestea, povesteşte arhitectului, lumea bună a vremii nu intra în cazinou întrucât credeau că este bântuit de foştii soldaţi francezi.

Tot arhitectul spune că poveşti cu umbre şi strigoi s-au ţesut şi pe seama Hotelului francez (Vila Regnier).

Drumul sufletelor care nu-şi găsesc liniştea

Spiritele morţilor, cred unii, se fac simţite şi pe DN 39, care face legătura între Constanţa şi Mangalia, care a fost construit peste un cimitir musulman ce se întindea pe 30.000 de metri pătraţi. În zonă s-au petrecut cele mai multe accidente rutiere de-a lungul timpului şi localnicii pun tragediile în cârca morţilor care nu-şi găsesc odihna.

Stafia care era să-i bage la zdup

Credinţa în fantome i-a dus pe unii în faţa de urmărire penală. Cine nu-şi mai aminteşte de vestitul caz de la Medgidia, când s-a profanat un mormânt pentru a scăpa astfel de fantoma care bântuia neamurile. Autorul moral al faptei a primit o condamnare cu suspendare.

Ce zice parapsihologul

Sunt lucruri reale, este de părere parapsihologul Maria Buricescu. „Multe persoane au spus că au auzit astfel de zgomote. Poate fi vorba şi de o simplă imaginaţie, iar mobila poate produce la rândul ei diverse zgomote atunci când se trece de la o perioadă la alta, dar şi de un transfer energetic. Nu sunt neapărat spirite rele. Sunt spirite care poate nu şi-au găsit odihna şi este nevoie de o slujbă sau de o pomană. Sunt spirite care au plecat în cealaltă lume cu lucruri neterminate, sau iubesc familia şi nu se îndură să-şi vadă de drumul lor", a spus parapsihologul.

Specialistul spune că până şi Regina Ana a povestit într-o emisiune televizată de un spirit bun, care iubise copiii şi atunci când ei locuiau la castel, acel spirit apărea în camera copiilor.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Alexandru

15 Feb, 2016 11:12

Am intrat in Vila cucuoanei la etaj , si nu s-a intamplat nimic. Cateva case mai departe mai e o casa parasita , care are tuneluri subterane care duc la pivnita din vila , am fost .

alexandra

28 May, 2015 19:55

E interesant, eu si colegii mei am prins o boala cu chestiile astea.

Articole asemanatoare

Asistenta medicală din Constanța acuzată de ucidere din culpă, achitată. Ce se întâmplă azi la Curtea de Apel

20 Sep 2018 74

Accident rutier în Cobadin, judeţul Constanţa. Un tractor, implicat!

19 Sep 2018 318

Imagini de la eveniment Accident rutier grav în Valu lui Traian. Copil de 4 ani, lovit de un taxi (galerie foto + video)

19 Sep 2018 9308

Constanţa. Accident rutier pe bulevardul Lăpuşneanu. Un pieton, lovit

19 Sep 2018 868

Accident rutier grav în Galaţi. Şofer de 20 de ani, mort

19 Sep 2018 352

Brăila Accident rutier. Două maşini s–au ciocnit frontal

19 Sep 2018 280

Bucureşti Un bărbat a plonjat cu maşina în Dâmboviţa. Care este starea şoferului

19 Sep 2018 252

Șoferiță rănită într-un accident rutier pe bulevardul Tomis din Constanța. Cum s-a petrecut evenimentul rutier

18 Sep 2018 866

Accident rutier pe Șoseaua Mangaleii din Constanța. Două mașini implicate. O femeie a fost rănită

18 Sep 2018 1277

Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța, zona Dacia. Patru mașini au fost avariate. O victimă (galerie foto)

18 Sep 2018 7581

Hărşova Accident rutier pe DN 2A, cu cinci victime

18 Sep 2018 422

Băile Herculane O soferiţă de 33 de ani moartă. Care sunt cauzele

18 Sep 2018 1006

Judeţul Constanţa Maşină răsturnată în intersecţie (galerie foto + video)

18 Sep 2018 10779

Accident grav în Mamaia! Procurorii au luat decizia finală (video)

18 Sep 2018 1630

Constanţa. Pieton lovit de o ambulanţă aflată în misiune! (galerie foto+video)

17 Sep 2018 1137

Pieton lovit de un autoturism, la intrare în Eforie Nord

17 Sep 2018 555

UPDATE Carambol între Eforie Sud şi Eforie Nord. Trei maşini, implicate. O persoană este încarcerată (galerie foto)

17 Sep 2018 1754

Judeţul Constanţa Ambulanţă, implicată într-un accident rutier. Autosanitara s-a izbit de o clădire (galerie foto+video)

17 Sep 2018 1686

Constanţa. Accident rutier la intersecţia străzilor Cuza Vodă cu Ştefan Mihăileanu. Un copil, rănit

17 Sep 2018 451

Tecuci Șoferi sub influența alcoolului depistați în trafic de polițiști. Au fost întocmite dosare penale

17 Sep 2018 213

Iași Femeie în stare gravă la spital, după ce a căzut de la etajul cinci al unui bloc

17 Sep 2018 340

Imagini dramatice din timpul operaţiunii de salvare a poliţistului din Seimeni, judeţul Constanţa (galerie foto+video)

17 Sep 2018 6155

Constanța Șoferi sub influența alcoolului depistați în trafic de polițiști. Au fost întocmite dosare penale

17 Sep 2018 266

Accident rutier grav pe DN1. Un autoturism şi un autocamion, implicate. Un bărbat a murit

16 Sep 2018 657

UPDATE. Imagini de la eveniment.Polițist din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Cernavodă, implicat într-un accident rutier. În ce stare este polițistul (galerie foto + video)

16 Sep 2018 10334

Accident rutier pe DN1 în comuna Potigrafu. Șase persoane implicate în accident. În ce stare sunt victimele

16 Sep 2018 619

UPDATE. Accident rutier grav în județul Constanța între localitățile Seimeni și Dunărea. O victimă este încarcerată (galerie foto)

16 Sep 2018 2359

Update. LIVE. Imagini de la eveniment Accident rutier grav la ieşire din Ovidiu. Două persoane, încarcerate (galerie foto+video)

16 Sep 2018 21338

Activitate rutieră Şofer băut, depistat pe strada Poporului din Constanţa. Bărbatul a provocat un accident rutier

16 Sep 2018 1416

ConstanţaAccident rutier la intersecţia străzilor Sabinelor cu I.G.Duca. Un bărbat, lovit de maşină

16 Sep 2018 1246

Poliţist, prins băut la volan după ce a provocat un accident grav. Un jandarm a fost rănit

16 Sep 2018 956

IPJ Constanţa a făcut publică dinamica accidentului de azi noapte. Trei victime. Taxi răsturnat în faţa unor case mortuare. Martori îngroziţi (galerie foto)

16 Sep 2018 9824

UPDATE. Imagini de la eveniment Accident rutier pe strada Theodor Burada din Constanţa. Un taxi s-a răsturnat. Patru victime (galerie foto+video)

15 Sep 2018 5089

Accident rutier la Mangalia. Implicat, un şofer căruia i s-a făcut rău la volan. Două maşini au fost avariate

15 Sep 2018 542

Accident rutier grav pe DN15. Trei persoane au fost rănite. Traficul este blocat în zonă

15 Sep 2018 344

Tragedie în trafic. Accident rutier mortal în judeţul Galaţi. O femeie a murit pe loc. Şoferul implicat era sub influenţa alcoolului

15 Sep 2018 452

Tragedii pe șoselele României în ultimele luni. Unde au avut loc accidente

15 Sep 2018 335

Transalpina Motociclist grav rănit. Care este starea acestuia

15 Sep 2018 321

Accident la Mangalia. O tânără a intrat cu maşina în gardul unei unităţi militare

15 Sep 2018 12917

UPDATE. Constanța Accident rutier pe strada Mircea cel Bătrân. Află starea victimei

15 Sep 2018 2885

Buzău Accident rutier grav cu un om mort și alți trei grav răniți

15 Sep 2018 675

Constanţa Accident rutier la intrarea în Ovidiu. Două maşini puternic avariate (galerie foto + video)

15 Sep 2018 3711

Român mort în Italia într-un cumplit accident ​

15 Sep 2018 787

Tragedia nopţii în România. Doi morţi. Maşina cu roţile în sus

15 Sep 2018 2291

Este pentru prima dată când în justiţia din Constanţa se ia o astfel de decizie. Vizată - o tragedie rutieră (galerie foto+video)

15 Sep 2018 4668

Imagini de la eveniment Accident în zona Trocadero! Un taxi şi un BMW, lovite frontal (galerie foto+video)

14 Sep 2018 3247

Accident rutier grav în Săcele, judeţul Constanţa. O maşină s-a făcut praf după ce a dărâmat un stâlp de beton (galerie foto)

14 Sep 2018 2650

UPDATE Imagini de la eveniment Accident rutier la ieşire din Valu lui Traian! Un motociclist a ajuns la spital (galerie foto)

14 Sep 2018 1578

Atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional! Accidentul feroviar de la Valu lui Traian, filmat! Ultimele momente în viaţă ale bărbatului rupt în două (galerie foto-video)

14 Sep 2018 17106

Tragedie rutieră! Închisoare cu suspendare pentru un bărbat care a ucis o femeie şi a fugit de la faţa locului

14 Sep 2018 412