Premieră românească! Horia Colibăşanu a escaladat vârful himalayan Kangchenjunga (VIDEO)


Horia Colibasanu, foto: Facebok


Horia Colibăşanu a escaladat, sâmbătă, vârful himalayan Kangchenjunga (8.586 m), o premieră pentru un alpinist român.


Ieri, 7 mai, Horia nu a putut suna de pe vârf cum face de obicei. A recuperat acea convorbire astăzi, tot în aer foarte rarefiat, de la o altitudine peste 6000 de metri, în coborâre spre Tabăra 2. Sportivul a povestit despre lunga "zi de vârf", care a început la ora 23 (în noaptea de 6 mai) și s-a încheiat 20 de ore mai târziu, când a ajuns în Tabăra 4 după o coborâre de șase-șapte ore.


"A fost una dintre cele mai grele ascensiuni, dacă nu cea mai grea. Nu se mai termina. Când ajungeai undeva sus parcă mai apărea un munte acolo. Pe vârf era vânt puternic, cred că 70-80 la oră. N-am reușit decât să scot camera și să filmez câteva minute. Am coborât cât am putut de repede. Deja vedeam numai steluțe, pentru că eram deshidratat. Acum sunt destul de ok, cât să cobor", a transmis Horia prin telefonul-satelit.




Horia Colibășanu a reușit ieri la prânz prima ascensiune românească pe Kangchenjunga (Nepal, 8586 m.), fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

Din păcate, colegii săi de expediție, Marius Gane și Peter Hámor, au renunțat la ascensiune.


Amândoi au avut ieri ușoare degerături la nas. Sportivul slovac urcase pe Kangchenjunga în 2012. Toți trei sunt bine și coboară acum spre Tabăra de Bază, unde speră să ajungă mâine seară. Horia le-a urat succes celorlalți români, din alte expediții, care încearcă și ei zilele acestea ascensiunea peal treilea vârf ca înălțime al planetei., este postarea de pe pagina de Facebook a lui Colibășanu. 

Sursa video: Facebook/ Horia Colibasanu 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.