Premierul Marcel Ciolacu „Societatea românească nu este pregătită încă pentru un preşedinte independent“

Foto: facebookPremierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă seara că nu crede că societatea românească este pregătită pentru un preşedinte independent şi că îi convine Eduard Hellvig, fostul director al SRI, ca "adversar politic", conform Agerpres.ro

Întrebat dacă va candida la preşedinţia României, Ciolacu a spus, pentru Realitatea Plus, că se confruntă în prezent cu multe provocări, precum respectarea jaloanelor PNRR şi implementarea reformelor. El a mai precizat că va trebui să poarte o discuţie în acest sens cu colegii lui.

"Nu poţi să iei decizii fără cifre. (...) Nu mi-am dorit să fiu nici premier. Când eram consilier local la Buzău, nu am avut o proiecţie că voi ajunge preşedintele PSD. Sunt lucruri care este bine să vină de la sine, dacă ele sunt destinate către tine", a spus el.


Întrebat despre o candidatură la preşedinţie a lui Mircea Geoană, liderul PSD a declarat că "lumea s-a schimbat" şi că liderii politici trebuie să "ţină ritmul cu o dinamică" şi cu "provocări geo-strategice" regionale şi mondiale neîntâlnite anterior.

"Nu poţi să vii să ridici pretenţii, să fii viitorul preşedinte al României, cu nişte şmecherii ieftine care se făceau prin '92-'96. Este altă provocare. România are o altă realitate. Este cu totul altceva. Totul este schimbat. (...) Societatea românească nu este pregătită încă pentru un preşedinte independent. Nu forţa lucrurile. Eu nu am forţat niciodată lucrurile", a spus el.


În ce priveşte o postare recentă a fostului director SRI Eduard Hellvig, care a scris că "România ordonată, fără să fie şi coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conţinut dezordonat, precum nişte covrigi fără o sârmă unificatoare", Ciolacu a replicat că nu a considerat acest text un atac.

"Eu cred că avem nevoie de o Românie ordonată. Eu nu am luat-o ca pe un atac. Sunt ferm convins că o Românie ordonată nu poate să fie decât dacă este şi o Românie coordonată. Sunt ferm convins, mai ales în contextul actual. PSD de obicei voia să ia totul, să câştige totul, să aibă totul şi a văzut că a pierdut toate alegerile. (...) Îmi convine ca şi adversar politic domnul Hellvig. Devine mai dinamică... (...) Am zis că îmi convine, nu am nicio problemă. Decizia PNL. Momentan, preşedintele PNL este domnul Ciucă. (...) Să ştiţi că am un partener corect în Nicolae Ciucă şi Nicolae Ciucă are un partener corect în mine", a spus el.


În ce priveşte un candidat comun PSD-PNL pentru preşedinţia României, Ciolacu a spus că nu exclude nicio ipoteză, dar a menţionat că o astfel de variantă trebuie explicată, astfel încât electoratul să nu aibă senzaţia că se creează o alianţă doar pentru ca partidele respective să rămână la putere.

"Ca să ai un candidat comun, românii trebuie să creadă în primul rând că cei care propun acel candidat comun aduc o plus valoare, un plan coerent, un program pentru România. Aduc explicaţii de ce au un candidat comun. Lucrurile acestea nu s-au întâmplat, iar timpul devine foarte scurt. Nu poţi să îi păcăleşti pe români, să le spui: vom avea candidat. Eu nu exclud. Chiar nu cred că ar fi rău să avem un candidat comun, dacă vom avea şi o alianţă comună. Dar trebuie întâi să le explicăm românilor de ce facem acest lucru. Fiindcă ei s-ar putea să interpreteze:

'E o şmecheria de-a voastră, pentru a rămâne la putere'. Nu acceptă românii şmecherii", a spus el.


Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a exclus posibilitatea unei "înţelegeri" cu preşedintele Klaus Iohannis, astfel încât el să candideze pentru funcţia de preşedinte al ţării, iar Iohannis să devină prim-ministru.

"Eu nu cred că preşedintele României, după zece ani, îşi doreşte să devină premier sau preşedinte de partid. Nu am avut această discuţie şi nici nu cred că o s-o am vreodată", a spus liderul PSD.

Agerpres.ro

Citește și: 

Premierul României, Marcel CiolacuAvansarea proiectelor economice, creşterea investiţiilor americane şi consolidarea sprijinului de securitate - obiectivele vizitei în SUA

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marcel Ciolcau- „Eu doresc mâine să anunţ tot calendarul de alegeri“

20 Feb 2024 286

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 20 februarie 2024

20 Feb 2024 234

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 381

Guvern Premierul Ciolacu anunță reorganizarea a încă două ministere

16 Feb 2024 572

Premierul Ciolacu se întoarce în România, după vizita la expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, deschisă la Muzeul Național Roman din Roma

16 Feb 2024 364

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 16 ianuarie 2024

16 Feb 2024 274

Dan Puric și-a anunțat candidatura la prezidențiale din partea AUR

13 Feb 2024 1134

S-au blocat negocierile la Guvern PSD și PNL nu se înțeleg pe comasarea alegerilor

12 Feb 2024 644

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu reprezentanții Google pe tema unor viitoare investiții în România

12 Feb 2024 576

Horia Constantinescu, PSD „Știu să îmi asum atât victoria, cât și eșecul”

12 Feb 2024 554

Guvernul RomânieiGuvernul susține industria românească atât prin direcționarea de fonduri publice

12 Feb 2024 249

Premierul Marcel Ciolacu, la Tulcea „Federaţia Rusă nu a făcut niciun atac intenţionat asupra Românei şi nici nu o va face”

10 Feb 2024 746

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat noul port turistic din Jurilovca (VIDEO)

10 Feb 2024 640

Este pregătit Stroe Felix să își ia revanșa la Consiliul Județean in 2024? (VIDEO)

09 Feb 2024 1078

Vor rămâne definitive? Propunerile PSD făcute la întâlnirea de la Năvodari Costin Răsăuțeanu la Primărie, Felix Stroe la Consiliul Județean Constanța

09 Feb 2024 1581