Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Unirea de la 1859 este actul de creare a României şi, totodată, începutul modernizării naţionale“

Foto: FacebookPreşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat, miercuri, la Focşani, că Unirea de la 1859 a arătat că românii pot trăi mai bine.

De asemenea, Ciucă a menționat că ţara se poate dezvolta atunci când are prieteni şi aliaţi puternici, aşa cum erau ţările europene dezvoltate, făcând referire la viziunea pro-europeană a generaţiei care a realizat Unirea Principatelor Române, informează Agerpres.ro

"Unirea de la 1859 este actul de creare a României şi, totodată, începutul modernizării naţionale. La noi, la români, ideea naţională şi ideea dezvoltării au mers de la bun început mână în mână şi ele nu pot fi despărţite. Idealul naţional s-a împletit cu idealul modernizării, iar împreună s-au susţinut şi i-au mobilizat pe toţi cei care simţeau româneşte. Prima şi cea mai clară semnificaţie a unirii este unirea, înseamnă mai bine pentru români. Oamenii au văzut că unirea a fost începutul unei noi epoci, a unei epoci mai bune. Ei au văzut crescând nivelul de trai, nivelul de educaţie, au văzut că România poate construi drumuri şi căi ferate, că poate dezvolta o industrie naţională. Totodată, unirea ne-a mai arătat ceva: că românii pot trăi mai bine, iar ţara se poate dezvolta atunci când are prieteni şi aliaţi puternici, prosperi şi moderni, aşa cum erau ţările europene dezvoltate", a afirmat Ciucă.


Preşedintele Senatului a subliniat faptul că viziunea europeană a ţării noastre rămâne una de actualitate, locul firesc al României fiind în Uniunea Europeană şi în NATO.

"Proiectul naţional al României s-a construit de la bun început ca un proiect de inspiraţie europeană şi occidentală. Cei care au creat condiţiile Unirii Principatelor s-au aflat în Occident, iar instituţiile noului stat român s-au construit după model occidental. Generaţia Unirii de la 1859 a fost şi naţională, şi europeană, este dovadă legăturii fireşti şi fericită între aceste două caracteristici, care asigură dezvoltarea unei identităţi politice şi culturale naţională şi europeană. (...) Astăzi, la 165 de ani de la Unirea Principatelor, această viziune naţională şi europeană este de o categorică actualitate. Sunt lucruri care ne despart, dar ceea ce trebuie să ne unească pe toţi este credinţa în valorile naţionale şi conştiinţa apartenenţei la civilizaţia europeană. România este europeană, iar locul ei firesc este în Uniunea Europeană şi în NATO. Interesul naţional al României este cel mai bine slujit de consolidarea prezenţei noastre în structurile euro-atlantice", a spus Ciucă.


În discursul susţinut în Piaţa Unirii din Focşani, în faţa a circa o mie de vrânceni, fostul premier al României a făcut apel la unitate naţională subliniind că "unirea face puterea".

"Dragi vrânceni, în istoria unei ţări există din când în când momente mai complicate, momente în care sunt diverse lipsuri sau nemulţumiri. Astfel de momente testează solidaritatea dintre noi, ne pun la încercare unitatea. Atunci când astfel de lucruri se întâmplă, avem obligaţia să ne ascultăm unii pe alţii şi să facem schimbările care pot fi făcute. Eu am încredere că încercările, odată depăşite, ne fac mai puternici şi mai încrezători în forţele noastre. Mai mult, am încredere că ţara noastră va continua să se dezvolte într-un ritm rapid, iar nivelul de trai al românilor se va îmbunătăţi. Cu cât vom fi mai uniţi şi vom avea mai multă încredere în destinul nostru naţional, cu atât viitorul pe care ni-l construim va fi mai bun pentru generaţiile viitoare. Haideţi să menţinem spiritul Unirii de la 1859 şi să nu uităm niciodată că unirea face puterea", a afirmat Nicolae Ciucă.


La finalul alocuţiunilor, zona centrală a municipiului Focşani a fost survolată de aeronave de tip IAR-99 Şoim şi IAR 330 Socat, aparţinând Bazei 95 Aeriene Bacău, în timp ce detaşamentele de militari au defilat în faţa oficialităţilor şi a publicului.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat, la Focşani, la manifestările prilejuite de aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, alături de secretarul general al PNL, Lucian Bode, ministrul Dezvoltării, Adrian Ioan Veştea, consilierul de stat Constantin Ionescu precum şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale din Vrancea. 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premierul Marcel Ciolacu „Gabriela Firea n-a avut nicio treabă cu azilele groazei“

20 Apr 2024 459

Marcel Ciolacu Portul Constanţa, cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră

19 Apr 2024 488

MAEDin Agenda de lucru a MAE 19 aprilie 2024, vă semnalăm

19 Apr 2024 224

MAEDin Agenda de lucru a MAE 18 aprilie 2024, vă semnalăm

18 Apr 2024 289

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu

18 Apr 2024 260

Guvernul RomânieiEforturile comune de pace și securitate în Orientul Mijlociu și dezvoltarea unor proiecte majore de investiții vor dezvolta constant relația între România și Qatar

17 Apr 2024 283

MAEDin Agenda de lucru a MAE 17 aprilie 2024, vă semnalăm

17 Apr 2024 262

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu - Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

16 Apr 2024 259

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 15 aprilie 2024

15 Apr 2024 283

Premierul Marcel Ciolacu „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului“

14 Apr 2024 360

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la Constanța! A participat la Exercițiul multinațional „Sea Shield 24” de la bordul Fregatei ”Regina Maria” (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Apr 2024 646

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 11 aprilie 2024

11 Apr 2024 272

Premierul Marcel Ciolacu va fi prezent mâine la Constanța

10 Apr 2024 721

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 10 aprilie 2024

10 Apr 2024 295

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 09 aprilie 2024

09 Apr 2024 309