Premierul Nicolae Ciucă „Înfrângerea Germaniei naziste a însemnat pentru Europa căderea unui regim totalitar, criminal, extremist“

Sursa foto: Facebook/GuvernPremierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Victoriei aliaţilor împotriva Germaniei naziste. 

„Înfrângerea Germaniei naziste, care avea să capituleze oficial în fața forțelor eliberatoare occidentale, la 8 Mai 1945, a însemnat pentru Europa căderea unui regim totalitar, criminal, extremist, care a dus în pragul dezastrului întregul nostru continent.

Sfârșitul războiului a lăsat România dezmembrată, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov și ținută captivă de către Uniunea Sovietică, în blocul comunist, în urma acordului de la Yalta. Căderea Zidului Berlinului a fost oportunitatea istorică a românilor de a-și alege liber soarta și de a reveni, după 45 de ani de totalitarism comunist, în matca de dezvoltare occidentală, acolo unde s-a regăsit mereu vocația sa istorică.

Pentru a reda adevărata simbolistică a capitulării Germaniei naziste, voi iniția demersurile de recunoaștere a zilei de 8 Mai ca dată oficială a celebrării și în România, alături de partenerii noștri trans-atlantici.

Transformarea datei de 9 Mai în ocazie propagandistică de susținere a agresiunii militare ruse din Ucraina și pervertirea adevărului istoric prin clamarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, ca unic protagonist, determină rememorarea marilor momente ale războiului, precum debarcarea din Normandia, eliberarea Parisului, Madridului și Romei, Atenei și a marii părți a Germaniei, un efort comun al trupelor aliate americane, britanice și franceze, alături de rezistențele naționale. Astfel, aducem un omagiu tuturor românilor care au luptat pentru eliberarea țării și a Europei de Est de sub jugul nazist“ - este mesajul premierului Nicolae Ciucă.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știați că...? Se împlinesc doi ani de la moartea creatorului de modă Karl Lagerfeld

19 Feb 2021 1550

UPDATE. Imagini de la eveniment. Depunere de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Sovietic din Constanţa (galerie foto)

07 May 2018 2420

Depunere de coroane la Constanţa Consulul Federaţiei Ruse, Vladimir Volkov - „Trăiască pacea şi triumful dreptăţii! Trăiască Ziua Victoriei!“ (galerie foto)

05 May 2017 2808

Flashmob comemorativ 74 de ani de la pierderea Basarabiei

27 Jun 2014 1480