Premierul României, Marcel Ciolacu „În cei 20 de ani de la aderarea la NATO, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil”

Sursa foto: Facebook
 
  • România şi-a consolidat în cei 20 de ani de la aderarea la NATO profilul de aliat „responsabil”, implicat activ în promovarea valorilor şi principiilor democratice, a securităţii şi stabilităţii în spaţiul euroatlantic şi în afara sa, a transmis, duminică, premierul Marcel Ciolacu, cu prilejul marcării Zilei NATO în România.
     
România şi-a consolidat în cei 20 de ani de la aderarea la NATO profilul de aliat „responsabil”, implicat activ în promovarea valorilor şi principiilor democratice, a securităţii şi stabilităţii în spaţiul euroatlantic şi în afara sa, a transmis, duminică, premierul Marcel Ciolacu, cu prilejul marcării Zilei NATO în România, conform Agerpres.

„Sărbătorim astăzi Ziua NATO, o tradiţie pe care România o marchează în mod deosebit în acest an, sărbătorind 20 de ani ca membru cu drepturi depline al Alianţei. În cei 20 de ani de la aderare, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil, implicat activ în promovarea valorilor şi principiilor democratice, a securităţii şi stabilităţii în spaţiul euroatlantic şi în afara sa. Contribuţiile valoroase ale ţării noastre îşi găsesc, în prezent, o reflectare substanţială în acţiunile Alianţei”, a afirmat prim-ministrul.


El a amintit că aniversarea celor 20 de ani de membru activ al NATO se suprapune, în acest an, cu celebrarea a 75 de ani de la înfiinţarea organizaţiei nord-atlantice, „care oferă cadrul unei cooperări politico-militare în scop defensiv împotriva ameninţărilor complexe”.

Potrivit premierului, aflată în imediata apropiere a conflictului din Ucraina, România beneficiază, ca stat membru NATO, „de cea mai cuprinzătoare garanţie de securitate pe care a avut-o vreodată”.

„Vedem cum evoluţiile actuale în materie de securitate la nivel regional şi global confirmă necesitatea unui concept defensiv comun, în faţa provocărilor generate de ambiţiile expansioniste ruse şi agresiunea ilegală împotriva Ucrainei. Aflată în imediata apropiere a acestui conflict fără perspective foarte apropiate de a se încheia, România beneficiază, ca stat membru NATO, de cea mai cuprinzătoare garanţie de securitate pe care am avut-o vreodată şi, la rândul său, va continua să dea dovadă de aceeaşi responsabilitate în eforturile aliate de pregătire şi apărare împotriva ameninţărilor pe care le generează noul context strategic. Astăzi, mai mult ca oricând, Flancul estic, Vecinătatea estică, Marea Neagră, au devenit teme de importanţă centrală pe agenda NATO. România beneficiază de o prezenţă aliată consolidată şi o postură NATO întărită de descurajare şi apărare pe teritoriul naţional şi în regiune”, a evidenţiat Marcel Ciolacu.


Pentru România, integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un moment crucial, prin atingerea unui deziderat strategic de politică externă şi securitate, pentru care clasa politică şi întreaga societate românească şi-au unit eforturile, a completat premierul.

„Pe parcursul celor două decenii de la aderarea sa, România a dovedit că este un aliat de încredere şi un veritabil furnizor de securitate şi stabilitate. Vom continua să contribuim la fel de hotărât şi să ne implicăm activ în asigurarea securităţii României şi în spaţiul euroatlantic. La mulţi ani României în NATO! La mulţi ani Alianţei Tratatului Atlanticului de Nord!”, a mai transmis prim-ministrul.



Citește și:
Președintele României, Klaus Iohannis: România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 2871

IGSU România sprijină spitalul de campanie iordanian din Fâșia Gaza (DOCUMENT)

14 Mar 2024 525

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu reprezentanții Google pe tema unor viitoare investiții în România

12 Feb 2024 734

Guvernul RomânieiReuniunea comună a Guvernelor României și Italiei

02 Feb 2024 500

Întrevederea dintre premierul Marcel Ciolacu și ministrul afacerilor externe al Turciei, Hakan Fidan

31 Jan 2024 773

Consultări între premierul Marcel Ciolacu și primarii municipiilor din România

18 Jan 2024 690

Nicolae Ciucă urează pace și sănătate celor cu numele Sfântului Ioan

07 Jan 2024 596

Premierul Marcel Ciolacu De vineri va începe plata pensiilor majorate cu 13,8% (VIDEO)

04 Jan 2024 659

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunţă o creştere economică de 3,4% pentru 2024; peste 7% din PIB, pentru investiţii (VIDEO)

04 Jan 2024 657

Premierul Marcel Ciolacu "Profund întristat de atacul îngrozitor din Praga de la Universitatea Carolină“

21 Dec 2023 866

Premierul României, Marcel Ciolacu „România se alătură comunităţii internaţionale pentru a sprijini eforturile Israelului de a elibera ostaticii răpiţi de Hamas”

14 Dec 2023 838

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu-Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al Republicii Moldova

12 Dec 2023 494

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu - Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al Republicii Moldova

12 Dec 2023 438

Premierul României, Marcel Ciolacu despre Schengen Austria este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România

10 Dec 2023 981

Premierul României, Marcel Ciolacu cere propuneri pentru finanțarea echipei de gimnastică „E de neconceput tratamentul la care e supusă”

08 Dec 2023 666