Președintele Iohannis „România va rămâne un susținător al aprofundării relațiilor dintre Uniunea Europeană și Cabo Verde“ (VIDEO)

foto: Administrația PrezidențialăPreședintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 20 noiembrie 2023, declarații de presă comune cu Președintele Republicii Cabo Verde, José Maria Neves, la Palatul Prezidențial, la Praia, Cabo Verde.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației Președintelui României, conform Administrației Prezidențiale: 

Bună ziua tuturor!

În primul rând, domnule Președinte Neves, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru înalta distincție de stat pe care mi-ați acordat-o. Acest schimb de decorații este uzual între Președinți atunci când între cele două state există relații bune și foarte bune. Noi vă considerăm un stat apropiat, avem o tradiție veche împreună, vă considerăm prieteni și credem că împreună putem să construim foarte mult.

Mă aflu astăzi în vizită de stat în Republica Cabo Verde și, domnule Președinte, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă și pentru ospitalitate.

Relația dintre statele noastre, stabilită cu aproape 50 de ani în urmă, dăinuie în primul rând datorită legăturilor interumane. În același timp, Cabo Verde este, ca și România, un loc al respectului pentru valorile democratice.

I-am prezentat Președintelui Neves noua noastră abordare strategică de relaționare cu Africa, având la bază o nouă Strategie Națională, bazată pe interese și valori comune.

Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante – atât pentru România, cât și pentru Cabo Verde– precum gestionarea situațiilor de urgență, combaterea schimbărilor climatice, agricultura și siguranța alimentară, educația, cercetarea și inovarea.

Memorandumurile de colaborare referitoare la gestionarea situațiilor de urgență, în domeniul sanitar-veterinar și în cel al educației, care urmează să fie semnate astăzi, reflectă dorința noastră de consolidare a relațiilor tradiționale foarte bune.

I-am transmis domnului Președinte Neves aprecierea pentru faptul că țara sa este unul dintre statele cu cele mai notabile rezultate în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și guvernanța democratică din Africa.


În același timp, România va rămâne un susținător al aprofundării relațiilor dintre Uniunea Europeană și Cabo Verde.

Acestea sunt deja excelente și se bazează, începând cu anul 2007, pe un Parteneriat Special, unic pentru o țară africană. Cabo Verde este un aliat de încredere al Uniunii Europene în forurile internaționale și în Africa. Totodată, Cabo Verde este prima și singura țară africană care are un Parteneriat de Mobilitate cu Uniunea Europeană.

În cadrul discuțiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la o serie de dosare internaționale și regionale prioritare. Am analizat împreună ce putem face, la nivelul comunității internaționale, pentru soluționarea acestora.

I-am prezentat domnului Președinte perspectiva României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt resimțite inclusiv pe continentul african, mai ales pe dimensiunea securității alimentare.

Domnul Președinte Neves mi-a prezentat evaluarea sa cu privire la crizele regionale și am agreat asupra nevoii de stabilitate în regiunea Sahelului. L-am asigurat pe Președintele Neves de angajamentul României pentru stabilizarea și dezvoltarea durabilă a Sahelului. România susține soluțiile identificate de actori regionali și sprijină statele africane în dezvoltarea capacității de a-și asigura propria securitate.

Îi mulțumesc încă o dată domnului Președinte pentru discuțiile foarte bune și pentru primirea călduroasă.

Citește și: 

José Maria Neves, Preşedintele Republicii Cabo Verde, decorat de președintele Klaus Iohannis

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.