Președintele României, Klaus Iohannis Absorbția și utilizarea integrală a fondurilor europene - instrumentul cheie al modernizării şi dezvoltării României în aceşti ani

  • Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că absorbţia şi utilizarea integrală a fondurilor europene reprezintă instrumentul cheie al modernizării şi dezvoltării României.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că absorbţia şi utilizarea integrală a fondurilor europene reprezintă instrumentul cheie al modernizării şi dezvoltării României, potrivit Agerpres.
 

„Absorbţia şi utilizarea integrală a fondurilor europene reprezintă instrumentul cheie al modernizării şi dezvoltării României în aceşti ani. Accelerarea implementării proiectelor din bani europeni, în special a celor din PNRR, este esenţială pentru ca aceste fonduri să fie folosite, să ajungă la beneficiarii din economia reală şi să contribuie la creşterea susţinută a veniturilor românilor”, spune şeful statului într-un mesaj transmis, joi, în cadrul recepţiei de Anul Nou a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România).


Mesajul a fost prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Preşedintele Iohannis arată în mesaj că, în ultimii ani, România şi-a redefinit puternic identitatea şi rolul în plan extern.

„Astăzi, la nivel european, dar şi global, ţara noastră este un partener apreciat şi respectat în Uniunea Europeană şi NATO”, afirmă el.


Conform preşedintelui Iohannis, creşterea nivelului de trai al românilor, performanţele economice consistente şi cadrul favorabil dezvoltării afacerilor în România sunt rezultate concrete ale garanţiilor privind respectarea valorilor democratice şi a principiilor economiei de piaţă.

El menţionează că parteneriatele de afaceri şi dinamica de ansamblu a investiţiilor străine reflectă pe deplin poziţionarea competitivă a României pe harta economică a regiunii.

Şeful statului precizează că, în ciuda provocărilor acumulate pe fondul crizelor multiple, care au atras o anumită încetinire a creşterii economice în 2023, România a încheiat anul cu o situaţie bună, iar perspectivele sunt în continuare optimiste, cu prognoze de creştere economică de peste 3% pentru anul 2024.

„Inflaţia a înregistrat o scădere semnificativă, la 6,6% la sfârşitul anului 2023, cu un punct procentual sub pragul estimat iniţial, tendinţă care trebuie să atenueze presiunea preţurilor asupra nivelului de trai şi să faciliteze revenirea la stabilitate şi predictibilitate financiară. Piaţa muncii şi-a menţinut rezilienţa, înregistrând progrese în ceea ce priveşte ocuparea şi salarizarea. Am consemnat, totodată, evoluţii favorabile privind intensificarea şi diversificarea relaţiilor comerciale, care par să atenueze dezechilibrele externe severe din ultimii ani. Un factor esenţial pentru acest climat de redresare şi rezilienţă a fost cu certitudine asigurarea stabilităţii politice, atât de necesară pentru investiţii şi pentru performanţele economice. Însă, încetinirea creşterii economice globale şi evoluţiile sub aşteptări din Europa, precum şi conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu vor continua să genereze incertitudini în planul economiei”, spune el.


Preşedintele Iohannis punctează că, pentru România, dezechilibrele structurale acumulate de-a lungul timpului reclamă politici şi decizii responsabile în continuare, care să asigure sustenabilitate şi stabilitate macroeconomică.

„Recent, contribuţia investiţiilor la creşterea economică a devenit predominantă, însă o schimbare autentică de direcţie, cu ieşirea din paradigma modelelor de creştere bazate pe consum, necesită consecvenţă pe direcţia actuală a reformelor. Pentru perioada următoare, consolidarea capacităţii administrative şi digitalizarea administraţiei fiscale sunt reforme prioritare deja asumate. În acest sens, preocuparea pentru o administraţie eficientă şi orientată către contribuabil trebuie să reflecte inclusiv nevoile şi exigenţele mediului de afaceri. În sfera mediului de afaceri, sunt necesare eforturi susţinute care să contracareze declinul producţiei industriale, afectată sever de crizele suprapuse din ultimii ani”, adaugă el.


Potrivit şefului statului, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană rămâne un partener esenţial al economiei româneşti.

El a arătat că Germania este principalul partener comercial al României, cu o pondere de peste 20% în comerţul extern al ţării noastre, şi se află în frunte şi în clasamentul investitorilor străini, cu peste 25.000 de companii înregistrate şi circa 15% din totalul investiţiilor străine directe din România.

„Comunitatea de afaceri româno-germană participă activ la tranziţia României către economia viitorului”, a mai afirmat Klaus Iohannis. 



Citește și:
Președintele Klaus Iohannis: „Ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Neptun cu vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz

26 Apr 2024 556

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 490

Președintele Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, în ”Dosarul Mineriada”

16 Apr 2024 461

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 451

Președintele Klaus Iohannis „România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO“

29 Mar 2024 589

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 2867

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 846

Dreapta Unită a depus la Prefectură un Memoriu prin care solicită sesizarea Guvernului cu privire la adoptarea OUG privind organizarea și desfășurarea alegerilor (DOCUMENT)

11 Mar 2024 570

Ședinţă CSAT Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre

21 Feb 2024 627

Președintele României, Klaus Iohannis „Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen cât mai curând va întări considerabil Uniunea”

07 Feb 2024 519

Președintele României - „Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri“

07 Feb 2024 577

Președintele Klaus Iohannis despre posibilitatea ocupării unei funcții în UE - „Nu cred că este momentul să fac speculații“

07 Feb 2024 570

Judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, la pensie! Președintele a semnat decretul

29 Jan 2024 918

Mai mulți procurori, eliberați din funcţie prin pensionare! LISTĂ

25 Jan 2024 739

Președintele României, Klaus Iohannis „Marcăm astăzi 165 de ani de la momentul fondator al României moderne“ (VIDEO)

24 Jan 2024 678