Primăvara este sezonul iubirii....căpșunelor! Cum poate fi consumat acest fruct al prospețimii

Căpșune, foto: Pixabay
Căpșunii se dezvoltă rapid încă de la primele semne ale primăverii. Planta va înflori de îndată ce temperaturile de afară trec de pragul de 10, 15 grade Celsius și vor începe să producă încă din luna mai. 




Simbolistica acestor fructe delicioase 

Căpșunele sunt considerate ”fructe ale evenimentelor” – simbolizând întoarcerea zilelor fericite

Forma sa rotunjită (simbol carnal și feminin), roșul epidermei și pulpei (atracția căldurii, dar și sexualitatea) – combinată cu verdele caliciului și penducului (iubirea inimii) – reprezintă adesea mesagerul iubirii/dragostei de cuplu.

Este un simbol al Naturii și al prospețimii – al MOMENTULUI PREZENT și al trăirii în ACUM.

Căpșunul este un fruct bine întipărit în memoria colectivă, fiind amintirea plăcerilor copilăriei (mirosul de căpșune proaspăt culese rămâne în memoria ”olfactivă” a tuturor oamenilor drept un ”semn al plăcerilor de altădată”).

Căpșunul este un fruct apreciat atât de copii, cât și de adulți, consumat de întreaga familie cu bucurie – fiind foarte ușor de consumat.

Este un fruct gustos și dietetic, cu puține calorii și aducând savoare în amestec cu alte produse (aroma de căpșune este apreciată în creme, înghețate, prăjituri, torturi și vin).


În schimb, este considerat în același timp un fruct scump, fragil și perisabil, a cărui atingere poate produce alergii. Mulți îl consideră un fruct frumos, dar care poate dezamăgi gustativ (cum se întâmplă cu căpșunele din iarnă).

Și paradoxal – căpșunele este un fruct ”anonim”, ascuns, deși atât de bine cunoscut – nimeni nu poate reține denumirea unui singur soi de căpșune, din cele pe care le consumă!





Caracteristici speciale ale căpșunelor

O trăsătură specială a căpșunilor este particularitatea de a rezista foarte puțin în stare proaspătă, alterându-se rapid. Trebuie recoltate și consumate cât mai rapid – întrucât se degradează și-și pierd proprietățile, chiar dacă sunt ținute la frigider (în maxim 3-4 zile se degradează, chiar și la frigider).


Pot fi consumate în diferite blend-uri și amestecuri tip piure (pentru foarte multe persoane, care au tractul intestinal blocat de alimentele gătite și de consumul de o viață de carne, lactate și pâine – sunt de preferat aceste modalități de administrare!) – fie ca atare, fie combinate cu banane (pentru gustul dulce, în cazul căpșunilor mai acrișoare, dar și pentru echilibrarea pH-ului – bananele fiind mai alcaline decât căpșunile), fie cu puțină miere de albine (pentru cine dorește și o poate tolera, mierea de albine având un pH ușor mai acid, atenție la persoanele foarte ”intoxicate” limfatic și sensibile la consum).


În România se consumă relativ foarte puține căpșuni, comparativ cu alte țări vest-europene (media consumul pe persoana pe an este de 2-2.5 kg de căpșuni în vest și sub 500 grame în România! Nu este de mirare că producția locală de căpșuni este aproape inexistentă!


Sursa: centrulanatura.ro.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

lauraadamache.ro Tarta cu crema de lamaie

10 Jan 2019 2318

lauraadamache.ro Tort de ciocolata cu capsune

01 Aug 2018 2251

Căpșunele au efect antibiotic

11 Jul 2017 1797

Waffe de post

19 Mar 2017 10851

Poftă bună cu Gina Bradea Prăjitură cu mascarpone şi căpşune

29 Jun 2016 11054

ecuisine.ro Iaurt înghețat cu căpșune

03 Jun 2016 2954

ecuisine.ro Tartă cu căpșune și alune

31 May 2016 2864

ecuisine.ro 8 Martie... cu ciocolată. Panna cotta cu ciocolata si capsune

07 Mar 2016 2708

Sănătate Cum reducem colesterolul consumând căpșune

08 Jun 2015 1546

Ecuisine.ro Tort de căpșune și frișcă

28 May 2014 2399

Lauraadamache.ro Crema de mascarpone cu amaretti si capsune

22 May 2014 2869