Procurorul general, Alex Florența, avertizează „Portul Constanța este vulnerabil în fața rețelelor de trafic de droguri”








 
  • Procurorul general al României, Alex Florența, afirmă că traficul de droguri „este o problemă gravă, un fenoment care a cunoscut în ultimii ani o creștere exponențială și nu doar în România, ci mai ales la nivelul Europei de Vest”. Șeful Parchetului de la lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) avertizează că Portul Constanța este vulnerabil în fața rețelelor de trafic, potrivit știripesurse.ro.

Fără îndoială, acest risc există (ca România să fie țară de import pentru droguri, n.r.). Portul Constanța este una dintre porțile de intrare în Europa, care la un moment dat va putea fi probabil targhetată inclusiv de rețelele mari de trafic de droguri”, a declarat Florența.

Probleme cu scanarea containerelor

Procurorul general afirmă că există o vulnerabilitate a Portului Constanța din acest punct de vedere, izvorâtă din incapacitatea de verificare a tuturor containerelor care intră în țară.

„Trebuie să înțelegem paradigma în care se realizează verificările containerelor care pătrund în general în astfel de porturi. Nu există port în Europa în momentul de față care să aibă capacitatea tehnică de a scana și a verifica fiecare container în parte. Lucru care face ca evident în afară de anumite elemente de risc, care atunci când sunt constatate sunt la o verificare mai amănunțită a unui container, în general o mare parte a acestor containere să iasă de sub radar”, a mai precizat Alex Florența.

 
E nevoie de mai mulți procurori și polițiști

Procurorul general reiterează faptul că schemele de personal sunt subdimensionate, fiind nevoie de mai mulți procurori și polițiști care să lupte împotriva rețelelor de crimă organizată.

„Cred că trebuie dezvoltat sistemul de scanning. E o problemă pe care portul Constanța a avut-o o lungă perioadă. Avem totodată nevoia ca România să ratifice convenția de monitorizare a containerelor, pentru că aici am avut o deficiență o lungă perioadă. Și trebuie o prezență mai bună a organelor de poliție în Portul Constanța pentru a putea monitoriza mai bine fenomenul. În general, la nivelul crimei organizate și a traficului de droguri rămân la părerea că schemele de personal sunt subdimensionate atât la nivelul parchetului, cât și la nivelul organelor de poliție”, a mai declarat Florența.

 

Citește și
Autoutilitară căutată de autoritățile din Italia, descoperită de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 760

Ministrul Justiției „Am transmis o îndrumare Procurorului General pentru a se intensifica activitatea de combatere a traficului de droguri“

25 Aug 2023 879

Ziua Justiției. Ce mesaj a transmis cu acest prilej procurorul general al PÎCCJ

02 Jul 2023 811