Proiectul ce vizează strategia națională de vaccinare în România până în 2030, în dezbatere publică. Ce prevede acesta

Sursă foto: Pixabay
  • Proiectul de act normativ (HG) aflat zilele acestea în transparență decizională este menit să asigure acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă.
 
Potrivit unui comunicat de presă din partea Ministerului Sănătății, proiectul de act normativ (HG) aflat zilele acestea în transparență decizională este menit să asigure acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă. Nota bene! Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienților cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc. Compensarea vaccinurilor este contrară principiului obligativitatii, iar Romania face în acest moment acest pas important pentru adolescenți și adulți.
 
​Proiectul are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației.
 
​În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie! Prin ordin comun al ministrului sănătății și cel al educației, sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.
 
​Proiectul de HG are nouă mari obiective generale și obiective specifice. Cele mai importante sunt reprezentate de creșterea cunoașterii și încrederii în vaccinarea anti-HPV, asigurarea accesului la vaccinare pentru cei cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, asigurarea continuității programului de vaccinare în timpul situațiilor de urgență prin detectarea precoce și răspunsul rapid în cazul focarelor cauzate de boli infecționase prevenibile prin vaccinare, creșterea capacității de supraveghere a acestora, comunicare corectă pentru creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării, prin parteneriate sociale, asigurarea accesului ușor la informații științifice privind riscurile, beneficiile și siguranța vaccinurilor pentru profesioniști și pentru populație, implementarea de campanii naționale și locale de educație pentru sănătate privind vaccinarea și bolile prevenibile prin vaccinare, acces universal la servicii de sănătate, inclusiv accesul la medicamente și vaccinuri esențiale, sigure, eficace, la prețuri accesibile pentru toți.
 
Acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei și a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2009 - 2020 cu circa 10% la copiii în vârstă de un 1 an, pe fondul lipsei cazurilor de boală în ultimii ani, dar și al creșterii influenței mișcării anti-vaccinare.
 

„Neîncrederea în vaccinarea anti-COVID nu trebuie să afecteze vaccinarea cu vaccinurile tradiționale care au menținut sănătoase generațiile de români!”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Noua campanie de informare a Ministerului Sănătății! Alexandru Rafila - „Pandemia a scăzut încrederea în vaccinare“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 412

Ministerul Sănătății Concluziile controlului ministrului Rafila la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

17 Apr 2024 550

Bilanțul persoanelor infectate cu COVID – 19. Informațiile ministerului Sănătății

09 Apr 2024 516

1.914 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, la nivel național

06 Feb 2024 564

500 de milioane de lei aprobate pentru digitalizarea sistemului medical din România

06 Feb 2024 553

Intensitate a activității gripale. Avertizarea Ministerului Sănătății

01 Feb 2024 776

Guvern Reuniune de lucru pe teme din domeniul sănătății și asistenței sociale

23 Jan 2024 738

Ce se întâmplă cu eliberarea antibioticelor? Informații noi de la Ministerul Sănătății!

22 Jan 2024 1001

Ministerul Sănătății Pacienții diagnosticați cu COVID-19 nu vor mai fi monitorizați după externare sau după încetarea perioadei de izolare

17 Jan 2024 836

Ministerul Sănătății Peste 2.000 cazuri noi înregistrate de persoane infectate cu COVID

16 Jan 2024 660

Termenele pentru ocuparea posturilor vacante din unităţile sanitare, reduse de la 100 la 35 de zile. Anunțul lui Rafila (DOCUMENT)

15 Jan 2024 967

Anunț important al Ministerului Sănătății! Vizate, vaccinurile

12 Jan 2024 662

Peste 7600 de posturi vacante în domeniul sănătații și asistenței sociale

11 Jan 2024 744

Raport covid pentru săptămâna 01 - 07 ianuarie 2024. Nici o persoană internată la Constanța (DOCUMENT)

09 Jan 2024 947

Șase palestinieni au fost uciși în urma unui atac aerian israelian, în Cisiordania

07 Jan 2024 582