UPDATE Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla, încoronaţi în cadrul unei ceremonii oficiale de amploare. Programul evenimentului

Sursa foto: Facebook/King Charles IIIRegele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi regina consoartă Camilla vor fi încoronaţi sâmbătă la Abaţia Westminster din Londra, în cadrul unei ceremonii oficiale care se aşteaptă să fie urmărită în întreaga lume, conform Agerpres.ro

Încoronarea noului monarh britanic va include o ceremonie religioasă, înrădăcinată în tradiţia monarhică seculară, şi trei zile de festivităţi în Marea Britanie, de sâmbătă până luni, declarată zi liberă.

Sâmbătă dimineaţă, începând de la ora locală 6:00, vor fi deschise publicului zonele de vizionare de-a lungul traseului celor două procesiuni prin centrul Londrei. De asemenea, ceremoniile vor putea fi urmărite în direct pe mai multe ecrane mari, amplasate în Hyde Park, The Green Park şi St. James's Park.

 La ora locală 10:20, regele Charles şi regina consoartă vor începe prima procesiune, denumită "Procesiunea regelui", de la Palatul Buckingham către Abaţia Westminster cu "Trăsura de Stat pentru Jubileul de Diamant", cea mai recentă achiziţie a Grajdurilor Regale, construită în Australia şi utilizată pentru prima dată de regina Elisabeta a II-a în 2014. La procesiune vor participa circa 200 de membri ai forţelor armate britanice.

Procesiunea va continua pe bulevardul The Mall, va ajunge în Trafalgar Square după ce va trece pe sub Admiralty Arch şi va coti spre bulevardul Whitehall, ajungând apoi la Parliament Square, în apropierea căreia este situată Abaţia Westminster.

Străzile de pe traseul procesiunii, pe care sunt aşteptate mulţimi de curioşi care vor încerca să surprindă momentul istoric, vor fi flancate de peste o mie de forţe de ordine.

Procesiunea se va întinde pe o distanţă de puţin peste 2 kilometri - aproximativ un sfert din lungimea procesiunii organizate cu ocazia încoronării regretatei regine Elisabeta a II-a, în 1953, care a inclus Piccadilly Street, Oxford Street şi Regent Street şi a durat două ore.

În jurul orei 10:53, regele şi regina vor sosi la Abaţia Westminster. Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 11:00 şi va dura aproximativ o oră sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

Odată intrat în Westminster Abbey, înainte de a depune jurământul, regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va fi prezentat şi aclamat de publicul format dintr-un număr limitat de 2.000 de invitaţi (lideri străini, capete încoronate, politicieni, societate civilă) - mult mai puţini comparativ cu cei 8.000 prezenţi la încoronarea reginei Elisabeta a II-a.

Apoi, Charles, aşezat pe tronul regelui Edward, va primi ungerea cu ulei sfânt din partea arhiepiscopului, apoi atributele regale: mantia regală, globul (un glob de aur pe care se află o cruce), sceptrul şi coroana regală Sfântul Edward, piesa centrală a bijuteriilor Coroanei britanice, care va fi aşezată pe capul suveranului. Membrii familiei regale îi vor aduce apoi un omagiu.


Momentul încoronării va fi marcat prin salve de tun trase din 13 locaţii din Marea Britanie, inclusiv din Edinburgh, Cardiff şi Belfast, dar şi de pe nave ale Marinei Regale Britanice aflate în larg.

După ce vor fi unşi rege şi regină, Charles şi Camilla vor începe, de la ora 13:00, cea de-a doua procesiune, denumită "Procesiunea încoronării", mai fastuoasă.

La procesiunea de întoarcere vor participa aproape 4.000 de bărbaţi şi femei din forţele militare britanice, evenimentul regal istoric fiind cea mai amplă operaţiune ceremonială de acest gen din ultimii 70 de ani. Numărul forţelor militare prezente va fi doar o fracţiune din cel văzut la ceremonia de încoronare din 1953.

Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla vor călători înapoi spre Palatul Buckingham cu tradiţionala "Gold State Coach", trăsura de aur veche de 261 de ani, care transportă suveranii britanici în timpul evenimentelor majore.

La ora 13:45 regele şi regina vor primi un salut regal în grădina Palatului Buckingham, urmat de trei urale din partea personalului de serviciu adunat pe terasa vestică.

Regele, regina şi membri ai familiei regale vor apărea pe balconul Palatului Buckingham, de la ora 14:15, pentru a urmări cele peste 60 de avioane şi elicoptere ale forţelor militare britanice care vor survola centrul Londrei, dar şi pentru a saluta mulţimea.

Regele Charles al III-lea, fost prinţ de Wales, a preluat tronul Marii Britanii şi Irlandei de Nord, devenind şeful de stat al Regatului Unit, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

UPDATE: Ora 11.45

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi regina consoartă Camilla au sosit sâmbătă cu limuzina la Palatul Buckingham, unde se vor pregăti înainte de începerea ceremoniei de încoronare, care va avea loc în cursul zilei la Abaţia Westminster, transmite EFE.

UPDATE: Ora 13.20

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea şi a soţiei sale, regina Camilla, a început la Westminster Abbey din Londra, sâmbătă, la ora locală 11.00 (09.00 GMT), sub privirile a milioane de telespectatori din lumea întreagă şi a celor 2.300 de invitaţi care participă la acest eveniment istoric, relatează DPA citat de Agerpres.ro.

Regele Charles şi regina Camilla au fost întâmpinaţi în faţa intrării principale de la Westminster Abbey de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, care îl va unge şi îl va încorona pe monarh, după ce acesta a străbătut într-o trăsură de stat străzile din centrul Londrei în cadrul unei procesiuni grandioase.

UPDATE: Ora 14.40

Regele Charles al III-lea a fost încoronat monarh al naţiunii, când arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, i-a aşezat pe cap coroana somptuoasă din secolul al XVII-lea a Sfântului Edward, în cel mai important moment ceremoniei solemne de la Westminster Abbey, în inima capitalei britanice., conform Agerpres.ro

Regele Charles al III-lea a fost încoronat, sâmbătă, în faţa lui Dumnezeu şi a poporului şi s-a rugat să fie "o binecuvântare" pentru oamenii "de orice credinţă şi convingere", transmite DPA.

După ce i-a aşezat coroana, arhiepiscopul a strigat în faţa adunării "Dumnezeu să-l salveze pe rege", după care au răsunat trompetele.

UPDATE: ora 14.50 

Soţia regelui Charlea al III-lea, Camilla, a fost încoronată regină a Regatului Unit în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă la Westminster Abbey din Londra, oficiată de de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, conform Agerpres.ro

Ea a primit coroana purtată de regina Mary, bunica reginei Elisabeta a II-a şi soţia regelui George al V-lea, în 1911. Coroana a fost împodobită însă cu noi pietre preţioase din colecţia regală.

Înainte de a fi încoronată, Camilla a fost unsă cu mir în faţa publicului. De acum ea va fi numită regină şi nu regină consoartă, scrie EFE.

UPDATE: ora 16.00

Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au primit sfânta împărtăşanie - principalul act de credinţă din biserica creştină - în cadrul ceremoniei de încoronare care se desfăşoară sâmbătă la Westminster Abbey din Londra, informează BBC, conform Agerpres.ro

Corul Abaţiei Westminster a interpretat "Sanctus", o compoziţie muzicală creată de Roxanna Panufnik special pentru această ocazie.

Cuplul regal a primit sfânta împărtăşanie în ultima parte a ceremoniei religioase, în timp ce corul a interpretat "Agnus Dei", o compoziţie creată de Tarik O'Regan pentru ceremonia de sâmbătă.


Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Palatul Buckingham pregătește înmormântarea Regelui Charles al III-lea sub denumirea „Operațiunea Menai Bridge“

31 Mar 2024 9753

Preşedintele Klaus Iohannis „Îi dorim regelui Charles recuperare completă”

06 Feb 2024 498

Regele Charles al III-lea internat în spital pentru o intervenție la prostată

26 Jan 2024 791

Regele Charles al III-lea va fi spitalizat în urma unei hipertrofii de prostată

17 Jan 2024 832

Cântăreaţa Taylor Swift, desemnată de revista TIME personalitatea anului 2023

06 Dec 2023 1131

Un an de la decesul Reginei Elisabeta a II-a! - „Viaţa ei lungă, serviciile ei devotate şi tot ceea ce a reprezentat“

08 Sep 2023 880

Șeful Cultului Musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf, s-a întâlnit cu Regele Charles al III-lea (GALERIE FOTO)

03 Jun 2023 2218

LIVE Majestatea Sa Regele Charles al III-lea a ajuns în România

02 Jun 2023 1426

Klaus Iohannis îl primeşte vineri la Palatul Cotroceni pe Majestatea Sa Regele Charles al III-lea

02 Jun 2023 1100

Regele Charles al III-lea va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis

30 May 2023 1558

Premierul Nicolae Ciucă Regele Charles al III-lea va vizita România pe 2 iunie

16 May 2023 1160

Regele Charles al III-lea ar putea veni în România!

15 May 2023 1219

Generalul care conduce ceremonialul Încoronării Regelui Charles al III-lea, descendent al întemeietorului Jandarmeriei Române

06 May 2023 1316

Familia Regală a României „Regele Charles III este un prieten al țării noastre și are o profundă înțelegere a continentului european“ (VIDEO)

06 May 2023 1192

Președintele României, Klaus Iohannis va participa la festivitățile prilejuite de încoronarea Regelui Charles al III-lea

04 May 2023 864