Reuniune ministerială NATO, la Bruxelles! Consolidarea securității în regiunea Mării Negre și în special în România, pe ordinea de zi

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat joi, 12 octombrie, la sesiunea Consiliului Nord Atlantic (NAC) dedicată posturii de apărare și descurajare, care a avut loc în marja Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO,  de la Bruxelles.

Potrivit MAPN, cu acest prilej, secretarul de stat a transmis aliaților, în numele ministrului român al apărării, o informare cu privire la atacurile cu drone ale Federației Ruse, de noapte trecută, asupra portului ucrainean Ismail și descoperirea pe teritoriul național, aproape de graniță, a unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact. Oficialul român a condamnat ferm atacurile periculoase și iresponsabile ale Rusiei și a transmis ca țara noastră va menține toți aliații informați cu privire la situația de securitate de la Dunăre. În cadrul discuțiilor, reprezentanții țărilor aliate au exprimat unanim solidaritatea cu România.

„În baza mandatului primit, secretarul de stat a evidențiat, cu privire la agenda curenta a NAC,  necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la summit-ul NATO de la Vilnius. De asemenea, a mulțumit pentru sprijinul oferit de aliați în vederea consolidării securității în regiunea Mării Negre și în special în România, inclusiv prin dislocarea rapidă în ţara noastră de forţe şi capabilități.

Cu referire la Grupul de Luptă pentru apărare colectivă (CDBG), secretarul de stat a informat despre evoluţiile recente în operaționalizarea acestui proiect important pentru România și NATO, punctând faptul că România va continua să ofere un sprijin substanțial ca națiune-gazdă.

În cadrul discuțiilor aliate privind evoluția misiunilor și operațiilor NATO, secretarul de stat a evidențiat contribuția României la eforturile de stabilizare a regiunii Balcanilor de Vest, prin participarea la operația NATO KFOR, din Kosovo, și la operația EUFOR ALTHEA, din Bosnia și Herțegovina. În context, a subliniat că România a dislocat adițional o companie în cadrul KFOR, parte a rezervei strategice la dispoziția SACEUR“ - au mai precizat reprezentanții MApN.


Tot astăzi, oficialul român a participat la semnarea Scrisorii de Intenţie vizând aderarea României la Inițiativa privind identificarea de soluții multinaționale pentru utilizarea de către aeronavele NATO a spațiului aerian din zonele transfrontaliere (Cross-Border Airspace/CBA). Implementarea CBA va asigura coerența măsurilor luate de NATO în regiunea Mării Negre și pe întregul flanc estic pentru a descuraja orice acțiuni ostile în domeniul aerian la adresa securității aliaților.

La sediul Alianței a fost organizată, de asemenea,  și o sesiune specială dedicată situației de securitate din Israel, cu participarea prin videoconferință a ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant. Aliații și-au exprimat solidaritatea cu Statul Israel și au condamnat, în cei mai duri termeni, atacurile teroriste ale grupării Hamas.

Citește și: 

Consumul de droguri și situația de securitate din Regiunea Mării Negre, pe ordinea de zi a ședinței CSAT. Ce decizii au fost luate

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.