România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

Sursa foto: MApN
 
  • Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că în mai va fi demarată cea de-a doua parte a campaniei de recrutare, ca urmare a promovabilității scăzute din sesiunea anterioară – 40%, derulată în perioada februarie-aprilie 2024. Militarii spun că cei mai mulți candidați au fost respinși încă de la prima probă de selecție – cea sportivă. Aceștia atrag atenția că pentru promovare, în primul rând, este necesar ca toți candidații să poată susține proba de alergare  de rezistență de 2.000 m.  
 
Conform unui comunicat MApN, Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie și aprilie, desfășurarea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere și selecție a candidaților (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice și medicale), respectiv de repartiție în unități a candidaților admiși.
 
          Vă prezentăm mai jos principalele date ale analizei:
  • Campania de  recrutare și selecție s-a derulat în 41 de județe și în municipiul București;
  • Nr. locuri scoase la concurs: 5.093;
  • Nr. candidați: 6.448 (dintre care fete: 20%);
  • Indicele de interes (raport între nr. candidaților și nr. locurilor scoase la concurs): 1,3;
  • Proporție candidați respinși la evaluarea fizică (prima probă): 24%;
  • Proporție candidați respinși la evaluarea psihologică (candidați rămași după proba fizică): 18%;
  • Proporție candidați respinși la evaluarea medicală (candidați rămași după evaluarea psihologică): 12%;
  • Nr. candidaților admiși: 2.626;
  • Indicele de admitere (proporția candidaților selecționați din totalul candidaților înscriși): 40%.
Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări.

Valoarea pozitivă a interesului tinerilor față de instituția apărării naționale indică faptul că obiectivul general de creștere a numărului de militari în Armata României este realizabil. În acest context, consolidarea proporției corpului soldaților/gradaților profesioniști în structura de personal a instituției apărării naționale rămâne un obiectiv subsidiar, care poate fi îndeplinit prin derularea, în acest an, a unor noi serii de recrutare-selecție ale soldaților profesioniști. Astfel, startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României este planificat pentru luna mai a.c.
 
Pentru că înțelegem că, din punct de vedere profesional, vocația pentru armată trebuie să se sprijine și pe componenta de venit salarial, prezentăm mai jos veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă și normă de hrană) ale soldaților/gradaților profesioniști, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 și care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcție de condițiile individuale în care își desfășoară activitatea:
  • cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
  • cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
  • media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).
 
Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale.
 
Armata rămâne unul dintre cei mai siguri angajatori din țara noastră, stabilitatea locului de muncă în această instituție reprezentând un argument decisiv pentru o astfel de opțiune de viață. Putem afirma că angajarea în armată, urmată de un comportament profesional și moral adecvat demnității purtării uniformei militare, are perspectiva pensionării, respectiv a reflectării pozitive a carierei în planul dezvoltării personale și familiale. De asemenea, solidaritatea și coeziunea care se creează în mediul cazon se materializează pozitiv în indicatorul calității vieții militarului.

Mulțumim deopotrivă candidaților admiși și respinși pentru interesul arătat față de instituția apărării. Celor admiși le dorim succes într-o carieră profesională care, deși grevată de restricții este, de regulă, încărcată de satisfacții personale. De asemenea, celor respinși le transmitem că, în continuare, vrem ca ei să fie colegii noștri. De aceea, le recomandăm efectuarea unei perioade de pregătire și îmbunătățire a performanțelor fizice personale, aspect care le va fi benefic nu doar pentru o potențială angajare în sistemul care are astfel de cerințe, ci și pentru un stil de viață mai armonios din punct de vedere fizic.
”, precizează sursa citată.
 
Citește și

 
Peste 5.000 de posturi de soldați profesioniști scoase la concurs de MApN. Ce condiții trebuie îndeplinite

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Forţelor Terestre, marcată la 23 aprilie

23 Apr 2024 549

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 568

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 294

Ce sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, din 22 aprilie 2024?

22 Apr 2024 1772

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 565

Un avion rusesc a fost doborât de armata ucraineană

19 Apr 2024 466

O femeie angajată în Armată, arestată preventiv! Și-a bătut crunt fetiţa de două luni

18 Apr 2024 507

Știri ConstanțaTanchiștii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” în acțiune la Babadag (FOTO)

18 Apr 2024 445

Exercițiu militar de amploare la Constanța! Peste 2000 de militari se vor antrena pe Marea Neagră (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 668

Ziua NATO, sărbătorită de Brigada 9 Mecanizată Mărășești

07 Apr 2024 489

Alertă la centrala nucleară Zaporojie! Rusia acuză armata ucraineană că ar fi lovit-o

07 Apr 2024 648

Militari din 12 țări participă la Constanța la exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

05 Apr 2024 679

Batalionul 341 Infanterie "Constanța" este continuatorul tradițiilor de luptă ale Regimentului 34 Infanterie (FOTO)

31 Mar 2024 467

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 795

MApN Exercițiul TrojanFootprint24 s-a desfășurat de la malul Mării Negre și până la munte (FOTO)

16 Mar 2024 574