„Safe waters“ Controale riguroase pentru creşterea siguranţei şi securităţii activităților pe apă în zona de litoral a Mării Negre

  • Activităţile comune de verificare şi control au avut ca scop creştereasiguranţei şi securităţii activităților pe apă în zona de litoral a Mării Negre, fluviului Dunărea şi pe luciurile de apă navigabile, precum și protejarea ecosistemului acestor zone.

În perioada 3 iulie - 31 august 2023, Inspectoratul General al Poliției Române prin Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Autoritatea Navală Română, a inițiat și organizat acțiunea „SAFE WATERS 2023”.
 
Activităţile comune de verificare şi control au avut ca scop creşterea siguranţei şi securităţii activităților pe apă în zona de litoral a Mării Negre, fluviului Dunărea şi pe luciurile de apă navigabile, precum și protejarea ecosistemului acestor zone.
 
Acțiunile comune au vizat respectarea legislației în domeniul transportului naval de pasageri și agrementului nautic, verificarea personalului navigant și a conducătorilor de ambarcațiuni pe linia consumului de băuturi alcoolice, punerea în navigație a navelor având la bord echipajul minim de siguranță, prevenirea şi combaterea furturilor de la bordul navelor, a pescuitului ilegal, respectarea regimului juridic al frontierei de stat și prevenirea și combaterea migrației ilegale.
 
Instituțiile participante au iniţiat 1.331 de acţiunişi controale, fiind verificați 6.717 cetățeni români și 1.045 de cetățeni străini (majoritatea personal navigant al navelor maritime sub pavilion străin).
 
Totodată, au fost verificate 114 societăţi comerciale, 33 de persoane juridice autorizate să desfăşoareactivităţi de agrement nautic, 2.933 de autorizaţii/licenţe/permise de pescuit și 1.574 de nave. 
 
În această perioadă, au fost constatate 138 de infracţiuni pentru care sunt cercetate 104 persoane, aplicate 924 de sancţiunicontravenţionale, în valoare totală de 312.219 lei și indisponibilizate, în vederea confiscării, 11 ambarcațiuni, 11 motoare de ambarcațiune, două autovehicule, 108 unelte de pescuit și 650 de kilograme de pește, bunuri în valoare totală de aproximativ 300.000 de lei.
 
Din totalul infracțiunilor constatate, 81 sunt prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.
 
De asemenea, au fost constatate 40 de infracțiuni la Legea nr.191/2003 privind transportul naval (personal navigant depistat sub influența băuturilor alcoolice pe timpul executării atribuțiilor de serviciu sau conducând o navă fără brevet/certificat de capacitate corespunzător, precum și punerea în navigație a unei nave fără echipaj minim de siguranță).

 
În vederea prevenirii producerii de evenimente/accidente navale cu ambarcațiuni de agrement sau motovehicule nautice în zona de litoral a Mării Negre, în perioada 11 – 14 august 2023,polițiștii Direcției de Poliție Transporturi, în cooperare cu reprezentanții Gărzii de Coastă și Căpităniei Zonale Constanța, au efectuat verificări care au avut ca obiect societățile comerciale care desfășoară activități de agrement nautic în scop comercial în stațiunile Mamaia și Năvodari, promovând totodată și campania de prevenire ,,S.O.S. vesta de salvare salvează vieți”.
 

Totodată, în urma verificărilor, au fost constatate 9 infracțiuni prevăzute de Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape, fără avizul legal al AdministraţieiNaţionale „Apele Române”.
 
 
Pe 13 iulie 2023, polițiștii Biroului de Poliție Transporturi Navale Galați, împreună cu reprezentanții Căpităniei Portului Galați, au efectuat două controale la bordul unor nave, ambele sub pavilion românesc, acostate la malul stâng al fluviului Dunărea.
 
Din cercetări a reieșit că2 bărbați, din municipiul Brăila, ar fi părăsit bordul navelor fără aprobare.  
 
Astfel, au fost întocmite două dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de părăsirea fără aprobare a postului sau a navei de către un membru al echipajului ori de către pilot, în timpul efectuării serviciului, dacă prin aceasta s-ar fi putut întrerupe navigaţia ori pune în pericol siguranţa navei, a încărcăturii sau a echipajului.
 
 
Pe 27 august 2023, polițiștii Biroului de Poliție Transporturi Navale Galați au fost sesizați despre faptul că pe fluviul Dunărea o ambarcațiune s-ar fi răsturnat, iar persoanele au nevoie de ajutor.
 
La fața locului s-au deplasat polițiștiiBiroului de Poliție Transporturi Navale Galați, ai Poliției de Frontieră Galați și Căpităniei Zonale Galați, care au constatat că 6 adulți și 2 minori s-ar fi răsturnat cu o ambarcațiune de agrement.
 
Polițiștii au reușit recuperarea persoanelor,fără a suferi vătămări corporale.
 
De asemenea, a fost efectuată o testare alcoolscopicăa conducătorului ambarcațiunii, rezultatul fiind negativ, dar și una drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru o substanță psihoactivă.
 
Astfel, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unei nave de către o persoană care se afla sub influența unor substanțe psihoactive și vătămare corporala din culpă.
 
În noaptea de 25 spre 26 iulie 2023, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța – Biroul Județean de  Poliție Transporturi Constanța au prins în flagrant delict două persoane care sustrăgeau pește de diferite specii.
 
Ulterior, în dimineața de 26 iulie a.c., polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, cu sprijinul polițiștilor Serviciului de Poliție Transporturi Maritime și al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, au pus în aplicare 18 mandate de percheziție domiciliară,în comunele Băneasa, Ion Corvin, Lipnița și Aliman, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunilor de furt și braconaj piscicol.
 
Astfel, au fostdescoperite și ridicate unelte de pescuit interzise deținerii (plase de pescuit monofilament în lungime totală de aproximativ 1.430 m), aproximativ 200 de kilograme de pește din speciile caras și crap și două autoturisme.
 
Pe 8 august 2023, polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Craiova – Biroul Județean de Poliție TransporturiOlt au depistat, în zona barajului Drăgănești, un bărbat, de 38 de ani, din comuna Dobrun, care transporta cu autoturismul personal 47 de kilograme de pește proaspăt, fără a deține documente legale de transport.
 
De asemenea, au fost descoperite 10 plase monofilament și o ambarcațiune gonflabilă.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de transport de produse piscicole fără documente legale și deținerea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.
 
Pe 29 iulie 2023, polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Craiova – Biroul Județean de  Poliție TransporturiTeleorman au depistat în flagrant delict o persoană, din comuna Seaca, județul Teleorman, în timp ce pescuia ilegal în apele fluviului Dunărea, folosind două plase monofilament, de 100 de metri fiecare, având capturate 30 de kilograme de pește.
 
De asemenea, la aceeași dată, polițiștii au depistat un bărbat, din municipiul Turnu Măgurele, în timp ce pescuia în apele fluviului Dunărea, în comuna Islaz, folosind o lansetă cu ancoră.
 
În cauză au fost întocmite două dosare penale, iar cele două plase monofilament, în lungime totală de 200 de metri, o lansetă cu ancoră, precum și 30 de kilograme de pește au fost ridicate în vederea confiscării. 
 
Pe 9 iulie 2023, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța - Serviciul Județean de Poliție Transporturi Ialomiţa - Postul de Poliție Transporturi Navale Fetești au acționat în zona km. fluvial 27+500, pe malul stâng al brațului Borcea, din comuna Bordușani, județul Ialomița, unde au identificat o construcție pe structură metalică, cu pereți și acoperiș, confecționate din foi de tablă, împrejmuită cu gard, care arfi aparținutunui bărbat, de 42 de ani, din comuna Bordușani și pentru care nu ar deține autorizație eliberată de Apele Române.
 
Astfel, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcții ori instalații, pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau notificarea unei astfel de lucrări, precum și darea în exploatare de unități fără punerea concomitentă în funcțiune a rețelelor de canalizare, a stațiilor și instalațiilor de epurare a apei uzate, potrivit autorizației de gospodărire a apelor.

Citești:

Bilanț: 17 mandate europene de arestare, puse în aplicare de polițiștii români în doar o săptămână 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Control la o navă sub pavilion românesc, aflată în Portul Constanța! Un marinar stagiar și căpitanul navei, sub influența băuturilor alcoolice

20 Jul 2023 13156

Poliția Transporturi, verificări în zona de litoral a Mării Negre dar și în alte județe. 17 ambarcațiuni, confiscate

07 Sep 2020 1298

Planul „Safe Waters 2019” Acţiuni desfăşurate de poliţiştii de frontieră pentru prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal

03 Oct 2019 1233

Polițiștii de la transporturi au salvat peste 15 persoane de la suicid

22 Sep 2019 1544