Se modifică legislația în privința arestului la domiciliu

  • Modificări legislative în privința arestului la domiciu.

Prin intrarea în vigoare a Legii privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, începând de astăzi, 21 mai a.c., devin aplicabile o serie de modificări ale prevederilor Codului Penal, Codului de Procedură Penală și ale altor acte normative.

Astfel:

• Încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau a condiţiilor de deplasare va constitui infracțiunea de evadare, urmând a se aplica regulile privind concursul de infracțiuni.
• Atunci când, cu rea-credinţă, inculpatul încalcă obligaţia de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerarul sau condiţiile de deplasare, stabilite potrivit legii, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat şi de a-l prezenta de îndată procurorului, în cursul urmăririi penale, judecătorului de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţei de judecată, în cursul judecăţii.
• Se va indica în mod expres perioada de timp, precum şi, după caz, locul de muncă, instituţia de învăţământ, unitatea sanitară sau alt loc în care se aprobă deplasarea inculpatului.
• În cadrul programului de supraveghere, se va stabili ca, cel puţin o dată la 7 zile calendaristice, persoana aflată sub control judiciar să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa.
• Darea în urmărire se va dispune, prin ordin, de Inspectoratul General al Poliţiei
Române, dar și de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau, după caz, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean.
• După comunicarea măsurii privind arestul la domiciliu, inculpatul are obligaţia de a se deplasa de îndată la imobilul indicat potrivit legii, în vederea executării măsurii.
• În vederea verificării situaţiei de fapt, organul de supraveghere are acces, în condiţiile legii, la documente, imagini, înregistrări audiovideo sau orice înscrisuri necesare, deţinute de autorităţile sau instituţiile publice, persoanele juridice ori persoanele fizice.
 
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsuri pentru instruirea personalului cu privire la aceste modificări legislative, precum și pentru informarea despre noile obligații legale a persoanelor față de care s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.
 

Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte.

SIME va deveni operațional cel mai târziu la data de 1 martie 2022. Într-o primă etapă, monitorizarea electronică se va aplica în sistem pilot, pentru cazurile de violență domestică în care a fost emis un ordin de protecție, potrivit IGPR.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul lider PSD Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu. Ce interdicții au fost instituite (DOCUMENT)

15 Apr 2024 551

Constanța. Arest prelungit pentru femeia care și-ar fi incendiat concubinul

15 Apr 2024 363

Judecătorii din Constanța îi mențin în arest la domiciliu pe principalii suspecți în cazul bancomatului din Mamaia aruncat în aer! (VIDEO+MINUTĂ)

04 Apr 2024 571

Femeie agresată sexual într-o ambulanţă SMURD! Fost paramedic condamnat

29 Mar 2024 805

DGAPrahova/Agent de poliție cercetat în stare de arest la domiciliu pentru luare de mită

21 Mar 2024 352

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, rămâne în arest la domiciliu

27 Feb 2024 499

UPDATE - Tribunalul a respins eliberarea Tragedia de la 2 Mai, pe masa Tribunalului Constanța! Matei Vlad Pascu, principalul suspect, vrea să fie liber (FOTO+VIDEO)

27 Feb 2024 1646

Tribunalul Constanța, decizie definitivă în cazul lui Matei Vlad Pascu! Tânărul ceruse arest la domiciliu

22 Feb 2024 1552

Prahova Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, scapă de arestul preventiv, fiind plasat în arest la domiciliu

01 Feb 2024 759

Angajări O angajată a Spitalului de Psihiatrie „Elena Doamna“ din Galați, trimisă în judecată pentru trafic de influență!

12 Jan 2024 545

Tribunalul Constanța Matei Vlad Pascu, din București, acuzat de producerea tragediei de la 2 Mai, rămâne în stare preventiv! (MINUTĂ)

09 Jan 2024 819

Matei Vlad Pascu cere Tribunalului Constanța să fie plasat în arest la domiciliu! Vrea să învețe pentru a se înscrie la facultate

09 Jan 2024 1313

Principalii suspecți în cazul bancomatului de la Pavilionul Expozițional din Mamaia, aruncat în aer, aproape liberi! (VIDEO)

04 Jan 2024 900

Incendiul de la Ferma Dacilor. Administratorii contestă mandatele

04 Jan 2024 679

Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, arestat preventiv! Doi administratori, în arest la domiciliu

03 Jan 2024 797