Actualitate

Se reabilitează staţia de irigaţii Sinoe! Apa va fi asigurată din lacul Goloviţa (document)

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a depus un memoriu de prezentare la Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea elaborării avizului de mediu necesar proiectului intitulat „Reabilitarea amenajării de irigaţii Sinoe”, judeţul Constanţa.
 
Iniţiatorul memoriului este Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, prin Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Dobrogea, Unitatea de Administrare Constanţa Nord, iar responsabilul de proiect este directorul adjunct al ANIF - Unitatea de Administrare Constanţa Nord, Veronica Petrişoaia.
 
Amenajarea de irigaţii Sinoe, judeţele Constanţa şi Tulcea, cu o suprafaţă de 60.474 ha - suprafaţă viabilă de 42.161 ha -, ocupată cu lucrări de îmbunătăţiri funciar, aparţine administrativ comunelor Mihai Viteazu din judeţul Constanţa şi Baia din judeţul Tulcea. Obiectul proiectului îl constituie reabilitarea staţiei de pompare SPB Sinoe, a bazinului de aspiraţie, a canalelor de aducţiune apă CA Sinoe şi CA 4 Sinoe - judeţele Constanţa şi Tulcea, amplasament înregistrat cu numerele M.F. 12414 şi MF 23494 în evidenţa centralizată a bunurilor din domeniul public al statului, bun ce este prevăzut ca obiectiv de utilitate publică.
 
Construcţiile care fac obiectul proiectului au ca destinaţie aducţiunea apei pentru irigaţii, din lacul Goloviţa, pomparea şi transferul ei la beneficiari pentru udarea culturilor.
 
Din expertiza efectuată de dr. ing. Gabriel Popovici, a rezultat că, din punctul de vedere al structurii de rezistenţă şi al structurii geometrice, clădirea staţiei de pompare SPB Sinoe nu prezintă degradări la structura de rezistenţă, dar tencuielile şi zugrăvelile exterioare şi interioare prezintă degradări. Hidroizolaţia planşeului staţiei este fisurată şi degradată, neasigurând o izolaţie etanşă. Tâmplăria metalică prezintă degradări şi deteriorări însemnate. Pompele prezintă degradări ale camerelor rotorice, rotori dezechilibraţi şi uzaţi, electromotoarele sunt uzate.
 
Instalaţia de comandă de la distanţă este degradată, la fel şi instalaţia de epuisment a cuvelor. Conductele de refulare ale pompelor şi batardourile de închidere ale cuvelor prezintă corodări puternice. Aparatura de măsurare a debitelor este nefuncţională. Sistemul de ridicare stavile este dezafectat, iar instalaţia de forţă şi comandă prezintă o stare avansată de uzură, fiind depăşită fizic şi moral. Sistemul de iluminat interior şi exterior este parţial dezafectat. Instalaţia de ventilaţie este degradată fizic, iar podul rulant este nefuncţional.
 
Canalul CA Sinoe prezintă degradări ale pereului din dale pe o lungime de 6.354 m şi înierbare cu vegetaţie acvatică, în special în zona rosturilor.
 
Canalul CA4 Sinoe prezintă degradări ale pereului din dale pe o lungime de 1.400 de metri şi necesită refacerea secţiunii de scurgere a rosturilor. Stăvilarele de pe canal nu asigură etanşeitatea, iar instalaţiile de ridicare prezintă uzuri deosebit de mari, care determină manevrări anevoioase. Construcţiile din beton ale podeţelor şi stăvilarelor (timpane, culei, pasarelă de trecere) sunt degradate, prezentând fisuri, tencuieli şi scliviseli deteriorate.
 
În 2016, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 793, prin care a aprobat Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este responsabilă cu acest program.
 
Prin această investiţie, se urmăreşte reabilitarea unei părţi din capacitatea staţiei de pompare pentru irigaţii SPB Sinoe, respectiv pompele 2 şi 8. De asemenea, este vizată şi refacerea sistemului de conducte şi canale descoperite pentru transferul apei din lacul Goloviţa la beneficiari care vor iriga suprafeţe de culturi mai mari de 5.600 ha.
 
Clădirea SPB Sinoe se desfăşoară pe 4 niveluri: etajele 2, 1, parter de 1.031 mp şi subsol de 702 mp. Clădirea este compusă din grup sanitar, încăperi administrative, sală motoare, cameră de comandă, cameră echipamente electrice, întrerupător general, cameră acumulatori, holuri, magazie, cameră întreţinere, camera motoarelor şi camera pompelor.
 
Se impun lucrări la hidroizolaţia planşeului, precum şi lucrări de vopsire la pereţii interiori şi exteriori ai clădirii care adăposteşte instalaţiile hidromecanice de bază şi auxiliare. Pentru executarea lucrărilor la instalaţiile hidromecanice, este necesară executarea unui batardou de pământ în bazinul de aspiraţie al staţiei.
 
Prin intervenţia prevăzută pentru o parte din amenajarea de irigaţii Sinoe, se vor crea condiţiile tehnice pentru ca staţia de pompare SPB Sinoe să preia din lacul Goloviţa un debit de apă de 46,1 mc pe secundă şi să îl transfere prin intermediul a două conducte de refulare şi canale deschise, pe o distanţă de circa 40 de kilometri, beneficiarilor finali.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza memoriul de prezentare depus la APM Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Terenuri administrate de ANIF trec în proprietatea unor organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii din Constanţa şi Tulcea

16 May 2019 683

Fermierii constănţeni se plâng că seceta afectează culturile Statul oferă un milion de euro, sumă nerambursabilă, şi apă gratis pentru irigat

08 Nov 2018 499

Lucrări de reparaţii la amenajările Sinoe, Carasu Basarab şi Carasu Galeşu, din administrarea Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Dobrogea (document)

27 Mar 2018 862

Doliu la ANIF Dobrogea. S-a stins din viață unul dintre inginerii din cadrul sectorului de îmbunătățiri funciare

23 Feb 2018 1281

Contestaţia SC Utilnavorep SA împotriva ANIF, respinsă de CNSC. Explicaţiile Consiliului

15 Dec 2017 1243

Obiectivele din cadrul ANIF, filiala teritorială Dobrogea, păzite de o societate din județul Teleorman (document)

28 Oct 2017 1799

ANIF, filiala Dobrogea, reabilitează staţia de pompare Bază Galeşu (document)

25 Oct 2017 1772

O firmă din Constanţa a semnat cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (document)

09 Oct 2017 2168

UPDATE 2 Cod portocaliu. Centrul oraşului Cernavodă sub ape (galerie foto)

28 Jul 2017 1813

Agenţia Națională de Îmbunătățiri Funciare Constanţa angajează consilier. Ce condiţii trebuie îndeplinite

15 May 2017 1632

ANIF, Filiala Dobrogea face angajării Vezi ce posturi a scos la concurs

01 Jul 2016 2081

OUAI Fruvimed Nord - Medgidia, în insolvenţă Fiscul pune cruce ultimelor sisteme de irigaţii din judeţul Constanţa

14 Jun 2016 972

Se aşteaptă decizia APM După ani de inundaţii, staţiile de desecare Ciobanu şi Gârliciu intră în reabilitare

18 May 2016 2018

Anunţuri 8 decembrie 2015

08 Dec 2015 1002

Şedinţă comună cu primarii, la Prefectura Constanţa Constantin Ion a cerut ajutor de la Corpul de Control al premierului

24 Nov 2015 2315