Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România!

Sursa foto: Basilica.ro








Sfânta Lumină a fost adusă sâmbătă în țară, de la Ierusalim, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și a fost oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Capitală.Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. În jurul orei 19,00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, potrivit știripesurse.ro.

Preasfințitul părinte Varlaam Ploieșteanu, episcop vicar patriarhal, a transmis un mesaj după ce Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că și în anul acesta, la sărbătoarea Învierii din morți a Fiului Său, pe lângă Lumina și bucuria sărbătorii, ne-a oferit și acest dar deosebit, Sfânta Lumină, care se aprinde în chip minunat în Ajunul Învierii Mântuitorului la Sfântul Său mormânt din viață făcător din Ierusalim. Mulțumim Bunului Dumnezeu și pentru această vreme frumoasă. După 2 – 3 zile de vreme înnorată, cu ploaie, iată că strălucește din nou soarele și lucrul acesta ne învață că și Lumina lui Hristos, soarele cel mai înainte de soare, și Lumina Soarelui zidit de Dumnezeu dăruiește și luminează tuturor și e de datoria noastră să curățăm geamurile sufletelor noastre, să deschidem ușile caselor noastre la lumina soarelui și mai ales la Lumina lui Hristos să intre și să aducă prezența Lui Cerească”, a spus episcopul vicar.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.
 
Miracolul ortodoxiei
Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.
 
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.


După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în 'Capela Îngerului'.
Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.
 
 
 
Citește și
 
 LIVE VIDEOCeremonia de primire a Sfintei Lumini are loc la Mormântul lui Iisus Hristos la Ierusalim (VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE ÎPS Teodosie - „Lumina din Cer a coborât în Ierusalim și a fost adusă și în orașul de la malul mării!” (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 May 2024 1667

Mesajul PS Varlaam „ Lumina lui Hristos să intre şi să aducă prezenţa lui cerească”

04 May 2024 542

ÎPS Teodosie „În fiecare an Învierea Domnului este ca o sărbătoare nouă pentru că sărbătorile înnoiesc firea noastră“ (VIDEO)

04 May 2024 574

LIVE VIDEO Ceremonia de primire a Sfintei Lumini are loc la Mormântul lui Iisus Hristos la Ierusalim (VIDEO)

04 May 2024 664

Constanța ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în Portul Tomis

04 May 2024 694

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seară!

04 May 2024 485

Programul ÎPS Teodosie în zilele de Paști. Procesiune cu Sfânta Lumină la malul Mării Negre

03 May 2024 571

Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim în Sâmbăta Mare

29 Apr 2024 526

Calendar Ortodox 10 iunie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?

10 Jun 2023 1437

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oferit Sfânta Lumină credincioșilor (GALERIE FOTO + VIDEO)

16 Apr 2023 2784

Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim, la București

15 Apr 2023 1190

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seară. Cum va fi împărţită tuturor parohiilor

15 Apr 2023 1253

Lumina Învierii la malul Mării Negre. Programul complet

14 Apr 2023 1338

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim și anul acesta și va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional "Otopeni"

11 Apr 2023 1176

Calendar-Ortodox 10 iunie - pomenirea Sfinţilor Mucenici Alexandru şi Antonina

10 Jun 2022 1339