Actualitate

Slujba Vecerniei pentru începutul Postului Mare, oficiată de IPS Teodosie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța

Luni, 2 martie, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare.

El a fost rânduit de către Biserică atât pentru pregătirea celor care primeau Botezul creştin de Paşti, cât și ca mijloc de sporire duhovnicească a credincioşilor, pentru întâmpinarea Patimilor şi a Învierii Domnului.

Totodată, aminteşte de postul de patruzeci de zile ţinut de către Mântuitorul înainte de începerea activităţii Sale mesianice, de unde denumirea de Păresimi sau Patruzecime.

Postul Mare este cel mai lung, cel mai aspru şi cel mai important dintre posturile Bisericii Ortodoxe. Sfinţii Părinţi consideră că are origine apostolică; de la sfârşitul secolului al III-lea, postul a fost împărţit în două perioade distincte: cel al Păresimilor sau prepascal (până la Duminica Floriilor) şi Postul Paştilor sau pascal (din Duminica Floriilor până la Înviere – Săptămâna Patimilor). Astfel, durata totală de postire este de 48 de zile.

În Postul Mare, Biserica Ortodoxă dezleagă la peşte de Buna Vestire (25 martie) şi de Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile – 12 aprilie).

Duminică, 1 martie, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei pentru începutul Postului Mare, cu rugăciunile de iertare, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 
Canonul cel Mare, al Sfântului Andrei Criteanul

Sfântul Andrei Criteanul, autorul canonului care-i poartă numele, s-a născut la Damasc în jurul anului 660, într-o familie creştină, de la care a primit o educaţie aleasă. Mai târziu a devenit monah în ordinul „Frăţia Sf. Mormânt” de la Ierusalim, fapt pentru care a fost supranumit şi „Ierusalimiteanul”.

Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, renumit fiind Canonul cel Mare, una dintre slujbele importante din perioada Postului Sfintelor Paşti; este un canon de pocăinţă, un lung imn liturgic (250 de tropare) alcătuit din cântări prin care cerem milostivire și iertare de la Dumnezeu.

Sfântul Andrei Criteanul a murit în anul 740, când se întorcea de la Constantinopol spre Creta. Mormântul său se află în localitatea Eresos, din insula Lesbos.

În prima săptămână a Postului Mare, de luni până joi, în biserici va fi oficiat Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar în Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Ierarhul Tomisului va oficia Canonul cel Mare, începând cu ora 17.00.
 
Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite

A fost redactată de către Sfântul Grigorie Dialogul (540-604 d.Hr.) și este oficiată doar în perioada Postului Mare, de luni până vineri (în afara zilelor notate în calendar drept aliturgice).

Această Liturghie este o Vecernie ce cuprinde rugăciuni de pregătire și de primire a Sfintei Împărtășanii de către credincioși. Poartă acest nume deoarece Sfântul Agneț (Sfântul Trup) este sfințit în duminica anterioară oficierii Liturghiei. În timpul acestei slujbe nu se face pomenirea morților, de aceea rugăciunile pentru cei răposați sunt făcute în fiecare sâmbătă a Postului Mare.

Miercuri, 4 martie, și vineri, 6 martie, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Supărarea arhiepiscopului „Toate instituțiile se relaxează” (video)

07 May 2020 1933

Ludovic Orban a declarat că alegerile locale pot fi organizate în luna septembrie

23 Apr 2020 2133

Un preot, prins la Eforie Nord conducând maşina sub influenţa alcoolului

15 Apr 2020 1793

Patriarhul Daniel „În aceste zile de grea încercare trebuie să biruim frica prin credinţă“

22 Mar 2020 1473

Sfântul Chiril al Ierusalimului

19 Mar 2020 5602

Arhiepiscopia Tomisului Slujbă oficiată în afara catedralei

12 Mar 2020 1467

Arhiepiscopia Tomisului Maslu pentru copii și batrâni. Conferință și lansare de carte

10 Mar 2020 1515

Cuvântare a ÎPS Teodosie la biserica „Sfântul Gheorghe” din Dobromir Deal (galerie foto + video)

08 Mar 2020 2726

Duminica Ortodoxiei Procesiune a icoanelor „Calea Sfinților”, pe faleza Cazinoului din Constanța (galerie foto)

08 Mar 2020 2306

Arhiepiscopia Tomisului Duminica ortodoxiei

05 Mar 2020 1588

A început Postul Paștelui 48 de zile de gânduri curate, fapte bune, fără patimi, și două dezlegări la pește

02 Mar 2020 2504

Mirel Rădoi, propunerea Comisiei Tehnice pentru postul de selecționer al primei reprezentative

25 Nov 2019 1348

Alertă la pompieri. Incendiu în judeţul Constanţa. Unde intervin militarii de la ISU Dobrogea

22 Jul 2019 2417

Bărbatul care a împuşcat poliţistul din judeţul Timiş a fost capturat. La circa 10 kilometri de locul tragediei

04 Jun 2019 8946

Constanța. Tot mai mulți căței fără stăpâni sunt adoptați de oameni cu suflet mare

17 May 2019 1190