Știri Constanța Obiectul lunii octombrie 2023 la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

 
Obiectul lunii octombrie 2023 la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța  este Inelul de argint cu piatră gravată, MINAC inv. nr. 993, descoperit la Tomis în 1961.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are deosebita plăcere de a face cunoscut publicului larg, unul dintre artefactele mai puțin cunoscute din colecția sa și anume, un inel de argint cu piatră gravată cu reprezentarea unui alt șarpe celebru, egipteanul Chnoubis. Imaginea acestuia a fost gravată pe piatra acestui inel, descoperit în necropolele anticului Tomis. Obiectul poate fi vizionat la sediul MINA Constanța, în cadrul programului de vizitare al instituției.

Vă așteptam cu drag!- transmit reprezentanții Muzeului. 

Inelul face parte din inventarul mormântului de inhumație cu numărul 194, descoperit în anul 1961, cu ocazia cercetărilor făcute pentru fundația blocului B2, aflat pe suprafața gării vechi din orașul Constanța.

Alături de această piesă, din inventarul mormântul mai fac parte un vas fragmentar modelat cu mâna de tradiție La Tène și un cuțit curb din fier. Obiectele descoperite datează acest mormânt între secolele II– III p. Chr.

Inelul de argint are o verigă simplă, cu umeri unghiulari, decorați cu baluștri perpendiculari care susțin șatonul în care este încă încastrată o piatră din calcedonie verde, bizotată și cu forma octogonală în plan. Gema are gravată imaginea lui Chnoubis, un bine cunoscut simbol gnostic de tradiție egipteană. Chnoubis este reprezentat sub forma unui șarpe cu cap de leu, pe cap cu o coroană de raze și având corpul încolăcit sub forma a două inele, a mai punctat sursa citată. 

Astfel de geme făceau parte dintr-o serie de talismane cu rol de protecție în diverse boli, așa cum sunt bolile de stomac, ale abdomenului inferior și bilei, precum și ale aparatului reproducător, fiind în același timp și o protecție împotriva gutei. Așadar, ele erau considerate necesare pentru un proces digestiv corect și erau nelipsite în cazul tinerelor mame, ca ajutor pentru a avea un lapte de bună calitate, sau chiar ale sugarilor.

Având în vedere descoperirile de astfel de geme, cât și prezența acestor explicații în papirusurile antice care vorbesc despre magie, precum și literatura latină, se poate concluziona că gemele de acest fel fac parte din așa numita magie medicală.

Din păcate, nu știm multe despre identitatea celui decedat la Tomis și îngropat împreună cu acest inel. Având însă în vedere sfera largă de protecție a lui Chnoubis, poate fi vorba atât despre un bărbat cât și despre o femeie.

Putem fi însă siguri că, Chnoubis la protejat pe cel îngropat la gara veche, timp de 1800 de ani și cu siguranță îl va proteja și în continuare, au mai precizat reprezentanții Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța. 

Curatori sunt dr. Stefan Georgescu, dr. Ana Hamat


foto: Facebook/ Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța


Citește și:


Imagini de la eveniment Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020” la Muzeul Național al Marinei Române (FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MINAC Vernisajul expoziției temporare „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România – Constanța“ la sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei

14 May 2024 481

Rezilierea contractului pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dintre Actaeon Invest SA și CJC, pe masa Tribunalului

14 May 2024 443

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează evenimentul "Mvsevm CXLV", care marchează 145 de ani de activitate muzeală la malul mării

14 May 2024 470

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor

14 May 2024 333

Reprezentanți ai MINA Constanța, prezenți la activități culturale în Italia (FOTO)

14 May 2024 327

Termoficare Constanța Apa caldă, oprită în urma unei avarii. Vezi unde

13 May 2024 551

Muzeul Național de Istorie a României Coroana de oțel a regilor României, adusă în prim plan, cu ocazia zilei de 10 Mai

10 May 2024 464

Data de 10 Mai, marcată de Muzeul Național de Istorie a României printr-o piesă unică, de colecție

10 May 2024 346

Licitații publice 5 clădiri emblematice din Constanța sunt iluminate arhitectural timp de o lună de Cultech Professinal SRL (DOCUMENTE)

09 May 2024 864

Muzeul Național de Istorie a României Vernisajul expoziției „Revendicând pământul”

09 May 2024 425

Simpozion dedicat unei triplei aniversări, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

08 May 2024 638

Muzeul Național de Istorie a României Încheierea expoziției „Dacia. L'ultima frontiera della romanità", desfășurată la Roma. Concluzii

01 May 2024 441

Engolpionul din aur din colecția Muzeului Național de Istorie a României - o dovadă a prezenţei artei bizantine pe teritoriul ţării noastre

30 Apr 2024 607

Programul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și a obiectivelor din teritoriu în perioada 1 – 6 mai 2024

30 Apr 2024 474

Evenimente de weekend în Constanța. Unde ieșim duminică, 28 aprilie?

28 Apr 2024 725