Știri Constanța Universitatea Ovidius a finalizat proiectul „Ovidius Cyber Cloud”


Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a implementat, în perioada 29.05.2020-30.12.2023, proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de calcul numeric a Universităţii Ovidius din Constanţa, pentru modelare numerică, simulare şi procesare de structuri masive de date prin realizarea unui Centru de Date de tip Cloud”, acronim „Ovidius Cyber Cloud”, nr. contract 252/29.05.2020, cod MySMIS 124984, Program Operaţional Competitivitate, Axa prioritară – Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice şi dezvoltării afacerilor, tip proiect: Proiect de Tip Cloud şi Infrastructuri Masive de Date.

Proiectul „Ovidius Cyber Cloud” a fost realizat la Institutul pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie (INSAE), de către un colectiv interdisciplinar de cadre didactice și cercetători, coordonat de prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, directorul proiectului și director al INSAE, transmit reprezentanții UOC prin intermediul unui comunicat de presă. 

„Prin intermediul acestui proiect în cadrul UOC s-a realizat o infrastructură modernă de centru de date de tip cloud pentru procesarea structurilor masive de date (tip Big Data) și calcule științifice de înaltă performanță. De asemenea, au fost stabilite procedurile de operare și administrare ale centrului de date, atât din punct de vedere tehnic, cât și managerial. Consorțiul de firme care a asigurat livrarea și punerea în funcțiune a centrului de date a realizat instruirea tuturor categoriilor de personal tehnic și administrativ din cadrul universității pentru utilizarea echipamentelor”, precizează prof. univ. dr. ing. Eden Mamut.


Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului „Ovidius Cyber Cloud”, în vederea operaționalizării centrului de date, au fost dezvoltate aplicații pentru domeniul științelor inginerești, aplicații de procesare a datelor de trafic pentru soluții de tip „orașe inteligente” și aplicații în domeniul medicinei.

Testarea funcționalităților disponibile în cadrul centrului de date a fost realizată prin implicarea unei echipe de peste 40 de cercetători și specialiști, atât de la Universitatea Ovidius din Constanța (Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă, Facultatea de Medicină), cât și de la alte universități și agenți economici din Constanța, București și Iași.

În urma realizării „Ovidius Cyber Cloud”, cadrele didactice și studenții implicați în proiecte de cercetare au acces atât la resursele de calcul și procesare de date din cadrul centrului de date al Universității, InnoCity Digital Innovation Hub cât și la resursele ce vor fi disponibile prin integrarea în rețeaua națională - Infrastructura Națională pentru Calcul Științific Avansat (NGI-RO) și, respectiv, rețeaua europeană de calcul în Cloud – EGI, a mai punctat sursa citată. 

Proiectul „Ovidius Cyber Cloud” a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, și a avut o valoare totală de 5.017.979 de lei, din care asistența financiară nerambursabilă a fost de 4.997.979 de lei.



Citește și: 

Știri ConstanțaUniversitatea Ovidius din Constanţa a finalizat proiectul Multiscale

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea „Ovidius” din Constanța, în doliu. "Noi, ne vom aminti mereu de Nico cu mult drag și respect"

11 May 2024 335

LIVE TEXT și VIDEO Profesorul Tasin Gemil își lansează volumul "Un tătar din România". Evenimentul, găzduit de Biblioteca I.N.Roman din Medgidia (FOTO)

11 May 2024 363

Universitatea Ovidius din Constanța Un student al Facultății de Drept și Științe Administrative a câștigat concursul de lucrări științifice din cadrul Congresului internațional al executorilor judecătorești din Brazilia

10 May 2024 344

Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de „Doctor Honoris Causa” profesorului emerit Dennis Deletant

09 May 2024 479

Ministerul Educaţiei a publicat clasamentul universităţilor din România Ovidius și UMC nu se află în topul primelor zece instituții de învățământ superior

09 May 2024 441

Cumpărări directe Universitatea Ovidius din Constanța investește în servicii de mentenanță și asistență tehnică aplicație EMSYS (DOCUMENT)

02 May 2024 474

Universitatea Ovidius din Constanța Conferința „Pământul - planeta noastră cea de toate zilele”, la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole

26 Apr 2024 385

Întâlnire cu Ambasadorul Japoniei în România, ES Takashi Katae, la Universitatea Ovidius din Constanța

25 Apr 2024 561

Universitatea Ovidius din Constanța și-a prezentat oferta educațională la Târgul TehnoSKILLS (Galerie FOTO)

25 Apr 2024 490

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 602

Prima ediție a evenimentului caritabil „Gala Luminilor”, organizată de Universitatea Ovidius din Constanța

24 Apr 2024 535

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de profesorul Emanuel Pârvu de la Universitatea Ovidius din Constanța, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

23 Apr 2024 687

Eveniment caritabil la Constanța „Gala Luminilor” are loc, în acest weekend, la Muzeul de Artă

23 Apr 2024 660

Anunț pierdere legitimație și carnet de student

23 Apr 2024 342

LIVE TEXT Universitatea Ovidius Constanța găzduiește conferința „Identitate românească în comunitatea europeană” (FOTO)

22 Apr 2024 710