Tipuri de suplimente alimentare și modul în care le poți alege

Tipuri de suplimente alimentare și modul în care le poți alege

 
Suplimentele alimentare au devenit o parte obișnuită a vieții noastre de zi cu zi, fiind utilizate pentru o gamă foarte variată de situații. Înainte de a începe să iei astfel de produse, este important să înțelegi ce sunt ele și de câte tipuri sunt, pentru a putea face corect selecțiile.

Suplimente alimentare cu vitamine și minerale

Vitaminele și mineralele sunt suplimente alimentare care asigură organismului tot ceea ce alimentația nu îi poate oferi. De cele mai multe ori hrănirea deficitară sau eliminarea involuntară din dietă a anumitor alimente, poate genera carențe de vitamine și minerale pe care trebuie să le obții din alte surse. Vitamina C spre exemplu este esențială pentru sistemul imunitar și sănătatea pielii. Se găsește de obicei în citrice, dar suplimentele pot fi utilizate pentru a acoperi deficiențele. Vitamina D este necesară pentru sănătatea oaselor și absorbția calciului, fiind produsă în mod natural de piele în contact cu lumina solară. Fierul este un mineral esențial pentru transportul oxigenului în organism, iar deficiența va duce la anemie.

Aminoacizi și suplimente pentru energie

Aminoacizii sunt esențiali pentru construirea proteinelor în organism și au un rol crucial în refacerea musculară, dar nu tot timpul aceștia ajung pe cale naturală în organism, motiv pentru care va trebui să iei suplimente care să te ajute în acest sens. 
De asemenea, pentru energie se folosesc de obicei suplimente cu compoziție specifică, în zilele în care ai nevoie de un plus de ajutor. Cafeina spre exemplu este un stimulent care poate să ofere un impuls temporar de energie și te poate ajuta să fii mai alert, găsindu-se în mod natural în ceai și cafea. Creatina este cea care ajută la creșterea capacității de exercițiu de înaltă intensitate și la creșterea masei musculare.

Suplimente pentru sănătatea articulațiilor și a inimii

Pe măsură ce timpul trece, articulațiile au nevoie de susținere. Poți utiliza produse cu rol antiinflamator, dar și suplimente, așa cum sunt cele cu glucosamină, folosită de cele mai multe ori pentru a ajuta la menținerea sănătății articulațiilor și la ameliorarea durerilor în aceste zone. Pentru inimă, se folosesc de asemenea produse speciale, cele mai multe dintre ele conținând Omega-3, acizi grași care vor ajuta la menținerea sănătății inimii și a sistemului circulator.

Suplimente pentru sănătatea digestivă și pierdere în greutate

Probioticel sunt produse care promovează o floră intestinală sănătoasă și care pot ajuta la digestia eficientă. Totodată, pentru pierderea în greutate se pot folosi suplimente cu crom care vor contribui la reducerea poftei de mâncare și la controlul greutății. Arzătoarele de grăsimi sunt de asemenea produse care ajută la accelerarea metabolismului și la arderea grăsimilor.

Suplimente pentru sănătatea ochilor

Luteina și zeaxantina sunt substanțe care pot să ajute la protejara ochilor de daunele produse de radiațiile UV și de procesul de îmbătrânire. Pe lângă aceste suplimente este important să te asiguri că îți iei și toate măsurile pentru a te proteja de radiațiile UV – poți purta ochelari de soare, ochelari de vedere cu lentile heliomate sau poți evita perioadele din zi în care soarele este foarte arzător.
Suplimentele alimentare pot fi o modalitate eficientă de a te asigura că obții toate substanțele nutritive de care corpul tău are nevoie. Este recomandat să te consulți întotdeauna cu un medic sau un nutriționist înainte de a începe să iei orice supliment, pentru a te asigura că acestea sunt potrivite pentru tine.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Concurenţei face recomandări în domeniul medicamentelor şi suplimentelor alimentare

06 Sep 2022 1330

Astrocafe Cum alegem cele mai bune suplimente alimentare cu vitamine și minerale

04 Mar 2022 2416

Cum alegem cele mai bune suplimente alimentare cu vitamine și minerale

19 Feb 2022 2249

Produse contrafăcute, reţinute în urma unei acțiuni care a vizat transporturile de persoane pe relația România - Turcia

21 Jul 2019 1574

Sănătate Noni îmbunătăţeşte semnificativ rezistenţa la durere

21 Aug 2015 1657

Suplimentele alimentare, luate la puricat de protecţia consumatorilor

22 May 2015 1214

Suplimentele alimentare au fost verificate de protecţia consumatorilor

22 May 2015 1675

„Alimentele sănătoase“ și substanțele toxice pe care le conţin

22 Aug 2014 2838