Top 10 atracții turistice în Zadar

Sursa foto: piqsels.com
 
Țara celor 1000 de insule, Croația este o destinație tusitică tot mai apreciată de turiștii români. Dacă vrei să mergi și tu într-o vacanță în Croația, îți prezentăm cele mai interesante atracții turistice din Zadar, oraș superb din nordul regiunii dalmate, cu ieșire la Marea Adriatică.

Biserica Sf. Donat 

Biserica Sf. Donat este un edificiu religios emblematic pentru Zadar.  Ridicată pe locul vechiului forum roman antic, impresionează prin forma cilindrică și caracteristicile arhitecturale unice. Datează din secolul al IX-lea și reprezintă un adevărat simbol al regiunii. 

Catedrala Sf. Anastasia

Catedrala din Zadar, Sf. Anastasia, are o istorie interesantă, fiind construită în etape. A fost inițial ridicată de bizantini și reclădită apoi în stil romanic. Au urmat influențele gotice, pentru un adevărat spectacol arhitectural, de mare valoare artistică. Priveliștea din clopotnița catedralei este magnifică și oferă o panoramă generoasă asupra întregului oraș. 

Forumul Roman

O impresionantă atracție turistică în Zadar este Forumul Roman, cu ruinele sale ce spun povestea antică a acestei regiuni. Un detaliu interesant: Biserica Sf. Donat a fost construită cu pietrele de la forum. Situl arheologic de aici cuprinde o întreagă colecție de artefacte și poate fi vizitat și pe timp de noapte, când este luminat feeric. 

Poarta terestră și  Zidurile orașului  

Include în itinerariul tău prin Zadar și o vizită la Zidurile orașului, ce au rezistat trecerii timpului și te așteaptă cu poveștile lor vechi și cu porțile venețiene, decorate în stil renascentist. Poarta terestră este cea mai cunoscută dintre ele și prezintă simbolurile cetății - însemnele Sf. Hrisogon și Scutul Sf. Marcu.

Promenada Lungomare 

Admiră orașul vechi și peisajele marine într-o plimbare pe promenada Lungomare. Te așteaptă zeci de terase, cafenele, restaurante tradiționale, locuri pentru spectacole și concerte în aer liber. Poți să te distrezi cu activități sportive sau să te bucuri de priveliștea din port. 

Parcul Național Kornati

Vizitează cel mai mare arhipelag din Croația și explorează Parcului Național Kornati. Vei descoperi plajele izolate, vei face snorkeling în apele cristaline, plimbări cu barca și drumeții pitorești pe insule. Poți explora situri  istorice interesante, de exemplu Cetatea Tureta, o bijuterie de arhitectură bizantină, ce datează din secolul al VI-lea.

Parcul Național Paklenica

Parcul Național Paklenica se află pe versantul marin al muntelui Velebit și te așteaptă cu vestitele Velika și Mala Paklenica, două canioane impresionante, situate chiar la intrarea în parc. Te afli la mare și la munte în același timp, de aceea acest loc minunat se află în top atracții turistice din Zadar și împrejurimi.  

Cascada Skradinski Buk și Parcul Național Krka 

Vizitează cea mai frumoasă cascadă din zona Zadarului, faimoasa Skradinski Buk. La Krka vei vedea adevărate opere de artă sculptate de apele râurilor în relieful carstic. Rezervațiile de floră și faună, mănăstirile și morile de apă tradiționale completează o excursie de vis. 

Monumentul Salutul Soarelui și Orga de Mare

Te vor impresiona aceste instalații de artă modernă, create de Nikola Bašić. Artistul croat a realizat opere inedite ce reprezintă atracții turistice în Zadar. Salutul Soarelui este o structură ce captează energia solară pe timpul zilei și o transformă într-un spectacol de lumini pe toată durata nopții. Orga de Mare este un instrument muzical natural, ce folosește valurile mării pentru a crea sunete melodioase.

Cele mai populare plaje din Zadar 

Din top atracții turistice în Zadar nu puteau lipsi plajele de pe litoralul dalmat. Admiră frumusețea naturii la Borik, Punta Mixa Vitrenjak sau Diklo. Distrează-te cu sporturi nautice, volei pe plajă sau croaziere pe Marea Adriatică.
Rezervă un zbor București-Zadar ca să ajungi rapid și confortabil la destinația următoarei tale vacanțe: uimitorul Zadar, perla Dalmației și unul dintre cele mai frumoase orașe din Croația.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.