Trei pacienți și-au pierdut câte un ochi după ce au fost operați la spitalul din Miercurea Ciuc. Manager "Ne exprimăm regretul pentru situaţia ivită"

Trei dintre pacienţii reoperaţi la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc după ce au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular din cauza bacteriei Pseudomonas aeruginosa, în urma unei operaţii de cataractă senilă, şi-au pierdut vederea.



Cei trei au fost reoperaţi chiar şi după a doua intervenţie efectuată imediat după descoperirea infecţiei, dar şi-au pierdut vederea la ochiul operat.


14 pacienți cu probleme

14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie, la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi.



Reacția reprezentanților spitalului


Biroul de Presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc a răspuns joi, la o solicitare Agerpres, că, pe lângă cei trei pacienţi care şi-au pierdut vederea, mai sunt şase pacienţi la care "s-a observat deteriorarea vederii în diferită măsură", în vreme ce "la cinci pacienţi nu s-a deteriorat, respectiv s-a deteriorat în mică măsură vederea".


La întrebarea dacă există pacienţi care şi-au pierdut ochiul operat, răspunsul SJU a fost: "Sunt trei pacienţi la care s-a efectuat evisceraţie pentru îndepărtarea ţesuturilor necrotizate intraoculare. Această intervenţie a fost strict necesară. După efectuarea operaţiei, pacienţii nu mai au dureri şi alte simptome".



Potrivit sursei citate, "faţă de starea reinternării cu endoftalmită, starea tuturor pacienţilor s-a ameliorat", toţi fiind în prezent externaţi.


Nu s-a găsit sursa infecției


De asemenea, Biroul de presă al SJU a informat că ancheta internă a fost finalizată, dar că nu a fost identificată sursa infecţiei.



"De la ultima comunicare a spitalului (în data de 19 ianuarie - n.r.), probele de suprafaţă, precum şi probele de aeromicrofloră, tegumente şi exudate nazale recoltate de la personal, de pe instrumente chirurgicale, materiale şi produse utilizate au ieşit negative", se arată în răspunsul transmis Agerpres.



În luna ianuarie, conducerea spitalului informase că bacteria Pseudomonas aeruginosa a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită sursa contaminării.

Biroul de Presă al SJU a mai informat că "ancheta internă a identificat totodată probleme de trasabilitate, procesare şi sterilizare a instrumentarului utilizat în intervenţiile chirurgicale".


Ce măsuri s-au luat


Drept urmare, se specifică faptul că au fost dispuse o serie de măsuri, cum ar fi revizuirea protocoalelor de curăţenie şi dezinfecţie, cât şi cele de sterilizare la nivelul spitalului, controale efectuate la blocurile operatorii, au fost curăţate şi dezinfectate toate suprafeţele din blocul operator oftalmologic, cât şi încăperile anexe şi a fost realizată o dezinfecţie prin nebulizare a întregului bloc operator.

De asemenea, se mai arată că "au fost revizuite registrele de operaţii, registrele de sterilizare, cât şi procedurile operaţionale privind curăţenia-dezinfecţia şi sterilizarea la nivelul secţiei Oftalmologie, s-a reorganizat circuitul în camera de sterilizare proprie a secţiei Oftalmologie. Au fost realizate mai multe întâlniri/instructaje cu personalul secţiei în vederea îmbunătăţirii cunoştinţelor acestora privind activităţile de curăţenie/dezinfecţie/sterilizare".


În răspunsul primit se mai precizează că, "pentru termen mediu şi lung, s-a schiţat un plan de reorganizare şi modernizare a întregii secţii de Oftalmologie".

Conform aceleiaşi surse, "ca urmare a anchetei interne a spitalului nu s-au stabilit sancţiuni şi s-au luat măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate".



Managerul spitalului își exprimă regretul



Biroul de Presă al SJU Miercurea Ciuc a emis şi un comunicat de presă pe acest subiect, în care managerul spitalului îşi exprimă regretul pentru situaţia creată şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi.

"Ne exprimăm regretul pentru situaţia ivită şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi. Ceea ce s-a putut face din punct de vedere medical şi omeneşte s-a făcut pentru ei şi ţinem legătura în continuare cu pacienţii şi aparţinătorii lor. Această situaţie este una fără precedent. Pe secţia Oftalmologie s-au efectuat până acum mai multe mii de operaţii de cataractă senilă fără probleme. Faptul că majoritatea probelor biologice au ieşit negative ne-a dus la concluzia unei posibile erori în procesul de pregătire a intervenţiilor, de aceea am revizuit protocoalele de sterilizare, circuitele din sala de sterilizare şi vom continua acest proces cu reorganizarea blocului operator a secţiei pentru a crea condiţiile optime pentru siguranţa pacienţilor", a declarat dr. Konrád Judit, managerul spitalului, citată în comunicatul de presă. 


Au început controalele


Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, vineri, 11 februarie, că a trimis Corpul de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, în cazul pacienţilor care s-au infectat cu bacteria Pseudomonas aeruginosa după ce au fost operaţi la secţia de Oftalmologie, trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.

Borboly susţine că abia vineri a aflat detalii suplimentare despre acest caz, inclusiv rezultatele anchetei.

"Eu nu am ştiut de rezultatele verificărilor, astăzi am aflat şi îmi pare rău că au fost nereguli pentru care trebuie să ne dea nişte răspunsuri Consiliul Director şi Corpul de Control al preşedintelui CJ, care va face verificări să vedem care sunt consecinţele. Şi, pe cale personală, pentru oamenii care au suferit, cum se ştie foarte bine, eu niciodată nu fug de la faţa locului, voi căuta aceşti oameni, voi discuta cu dânşii, chiar o să-i invit, dacă doresc, să vină şi la şedinţa Consiliului Judeţean. Deci, oricum, noi o să facem tot posibilul, ce ne lasă legea, să putem veni în ajutorul acestor oameni care au suferit", a declarat, într-o conferinţă de presă organizată de SJU, Borboly Csaba.


Amendă de la DSP


Direcţia de Sănătate Publică Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, în cazul situaţiei înregistrate la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, unde 14 pacienţi operaţi de caractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, ulterior trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La ceas aniversar Asociația „Suflete deschise” a împinit nou ani, în care a derulat mai multe programe social-misionare, a ridcat zeci de troție și a fost alătiuri de cei aflați în suferință

28 Apr 2024 11

Ministerul Sănătății crește accesul pacienților cronici la medicamente de ultimă generație

23 Apr 2024 352

Raport covid pentru săptămâna 25 - 31 martie 2024. Situația la Constanța (DOCUMENT)

02 Apr 2024 765

Raportul COVID în săptămâna 18 - 24 martie 2024. Care este situația la Constanța

26 Mar 2024 1150

Contract de peste jumătate de milion de lei O firmă din Constanța va furniza Spitalului Măcin, județul Tulcea, două ascensoare (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 621

Oficial de la Ministerul Sănătății! Câți pacienți cu Covid 19 sunt internați în spitalele din județul Constanța (DOCUMENT)

05 Mar 2024 674

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 986

Prefectul, Silviu Coșa „Pacienții nu trebuie să aibă de suferit, fiindcă există bani pentru sănătatea românilor”

01 Feb 2024 709

Raport covid pentru săptămâna 22 - 28 ianuarie 2024.Câte persoane sunt internate la Constanța (DOCUMENT)

30 Jan 2024 973

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, la ora bilanțului! Peste 76.000 de pacienți tratați în 2023

10 Jan 2024 720

Raport coronavirus! Niciun pacient cu Covid 19 nu era internat la finalul anului 2023 în spitalele din județul Constanța (DOCUMENT)

03 Jan 2024 749

Știri Constanța Aproape 2000 de pacienți, la UPU, în zilele de Crăciun. Zeci de pacienți în stare critică, pe codul roșu

27 Dec 2023 741

Alertă în București! Doi pacienți cu difterie, internați în spital! Anunțul Ministerului Sănătății

09 Dec 2023 1054

Raport covid 27 noiembrie - 03 decembrie 2023. Copii internați la Constanța (DOCUMENT)

05 Dec 2023 1031

PSD și PNL refuză ca managerii de spital să răspundă pentru neregulile sesizate de pacienți. Proiectul USR, respins de Parlament

23 Nov 2023 652