Un an de când un general, erou al celui de-al doilea Război Mondial, s-a stins din viață. Despre cine este vorba


Forțele Aeriene Române24 septembrie 2022 - un an de când generalul-locotenent (rtr.) aviator Ion DOBRAN s-a alăturat Escadrilei din ceruri.

Legendar erou al aerului, pilotul Ion Dobran a participat la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene și a avut 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile și un avion distrus la sol, și a fost, până în ultimul moment al vieții sale, un militant al păstrării memoriei camarazilor care și-au dat viața pentru patrie.

Ion Dobran, foto: Forțele Aeriene Române

Rămâne pentru noi un model de onoare și demnitate militară și un reper pentru generațiile viitoare.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!, transmite Forțele Aeriene Române. Cine este Ion Dobran 

La data de 24 septembrie 2021 s-a stins din viațä generalul-locotenent (rtr.) Ion Dobran. 

Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare.

Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.


Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea pe front a însumat 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O formaţie de aeronave va survola cerul Bucureștiului, acordând un ultim omagiu pilotului Ion Dobran

26 Sep 2021 1402

Doliu în Armata României Un general, erou al celui de-al doilea Război Mondial, s-a stins din viață

24 Sep 2021 1354

Azi, generalul locotenent (rtr.) Ion Dobran împlinește 102 ani

05 Feb 2021 2447

Sărbătoare la Forțele Aeriene Române! Generalul-maior Ion Dobran împlinește 100 de ani

04 Feb 2019 1370

Un erou al celui de-al Doilea Război Mondial împlinește 98 de ani

05 Feb 2017 4089