Un simbol al rezistenţei anticomuniste a murit la această dată. Despre cine este vorba

Elisabeta Rizea, foto: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului​
Pe 6 octombrie 2003 s-a stins din viață Elisabeta Rizea (28 iunie 1912 - 6 octombrie 2003), simbol al rezistenței anticomuniste din România, care, împreună cu soțul ei, a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă condus de Toma Arnăuțoiu., informează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului


Cine este Elisabeta Rizea

Elisabeta Rizea (n. 28 iunie 1912, Domnești, Argeș, România – d. 4 octombrie 2003, Nucșoara, Argeș, România) a fost o eroină a luptei anticomuniste din România, nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuța, ucis de comuniști în 1948. Împreună cu soțul ei a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnăuțoiu. A fost arestată și torturată de autoritățile comuniste în 1952 și 1961. A executat 12 ani de închisoare.

Povestea ei a devenit cunoscută publicului în urma unui interviu din 1992, inclus în documentarul Memorialul Durerii, de Lucia Hossu-Longin., scrie wikipedia.org. 

Casa Elisabetei Rizea din Nucșoara, Argeș, a fost lăsată moștenire strănepotului ei, Bogdan Vârvoreanu. Acesta a înființat Asociația Elisabeta Rizea în 2017 și a pornit un amplu proiect de transformare a acestei case în casă memorială.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IICCMER In memoriam Elisabeta Rizea, simbol al rezistenței anticomuniste din România

28 Jun 2022 962