Universitatea „Ovidius” din Constanța marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor Virale

  • Campusul Universității Ovidius din Constanța şi clădirea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) vor fi iluminate în seara de 28 iulie a. c. în culorile și cu mesajele specifice campaniei dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor Virale: „Ceasul eliminării” și „Hepatita nu așteaptă. Testează-te! Tratamentul îți poate salva viața”, informează prof. univ. dr. Eugen Dumitru, Manager proiect LIVE(RO) 2-Sud-Est (Dobrogea).
Potrivit sursei citate, campania urmărește creșterea nivelului de conștientizare, educare și informare a populației cu privire la factorii de risc, modul de transmitere și impactul pe care hepatitele virale îl au asupra stării de sănătate a populației la nivel mondial, și se adresează populației generale, medicilor și autorităților. 

„Suntem conștienți de eficacitatea tratamentului, iar hepatita virală C, nu ne mai sperie. Problema anilor ce vor urma, nu este cu ce ne tratăm pacienții, pentru că aceasta nu mai e o problemă, ci să-i găsim pe acești pacienți în comunitate, pentru că ei există, dar nu știu că sunt infectați.

De aceea, și noi, la nivelul Constanței, în întregul județ, am pornit o campanie de screening populațional, în urmă cu trei-patru luni. Astfel, ne-am orientat atât către cabientele medicilor de familie, dar și către marile unități industriale din Constanța, acolo unde oamenii sunt aglomerați în comunități profesionale.

Am deasfășurat acțiuni de testare, în mai multe unități industriale din Portul Constanța, Administrația Portului, Oil Terminal și City Bus Constanța. Ca o noutate, menționez că suntem în discuții cu Centrul Regional de Transfuzii Constanța pentru a realiza un protocol de colaborare prin care persoanele depistate pozitiv, să se poată adresa direct Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Județean Constanța, pentru a putea fi investigate și tratate conform celor mai noi protocoale terapeutice”, a precizat prof. univ. dr. Eugen Dumitru.


Totodată, în cadrul campaniei de conștientizare sunt promovate atât cele mai ample programe regionale de testare - programele regionale de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli cronice hepatice secundare infecțiilor cu virusuri hepatitice B, D, C – LIVE(RO) 2 SUD și EST, cât și testarea gratuită în randul comunităților vulnerabile, persoanelor care locuiesc în mediul rural și persoanelor private de libertate.

De asemenea, vor fi dezbătute posibilitățile de tratament pe care le au pacienții din Romania prin programele naționale ale CNAS.

Campania dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor are la bază un parteneriat stabilit între Universitatea Ovidius din Constanța, Consiliul Judetean Constanta, Romanian Association for Liver Diseases (RoALD), afiliată si sub egida SRGH, UMF Carol Davila București, Spitalul Universitar de Urgență București, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF), UMF Grigore T. Popa Iași, UMF și Spitalul Județean Craiova și se defășoară în câteva centre universitare din București, Iași, Constanța și Craiova.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea „Ovidius” din Constanța Se organizează o nouă ediţie a Conferinței Naționale „Constantin Brătescu” pentru studenții, absolvenții și profesorii de geografie

07 Sep 2021 415

Admitere 2021 la Universitatea „Ovidius” din Constanța Câte locuri sunt scoase la concurs, la programele de licenţă şi master, pentru admiterea din luna septembrie

03 Sep 2021 754

Universitatea „Ovidius” din Constanța Au început înscrierile pentru a treia ediție a Școlii de vară „Ovidius Innovation & Entrepreneurship Summer School”

03 Sep 2021 468

Cea de-a 10-a ediție a Şcolii de Vară de Medii Virtuale (creatiVE) la Universitatea „Ovidius” din Constanța

01 Sep 2021 426

Universitatea „Ovidius” din Constanța Au început antrenamentele pentru turneul de darts destinat persoanelor cu dizabilități motorii

30 Aug 2021 497

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanța

12 Aug 2021 644

Universitatea „Ovidius” din Constanța, organizează „Acțiunea pilot de colectare a deșeurilor în zona țintă utilizând metode inovative”

30 Jul 2021 453

Universitatea „Ovidius” din Constanța Conferință de închidere a proiectului „Stagii de practică - creșterea inserției pe piața muncii a studenților din regiunea Sud-Est”

30 Jul 2021 584

ZIUA LIVE. Angelo Mitchievici Ideea e de a transforma biblioteca într-un loc unde tinerele generații să fie educate

27 Jul 2021 878

Universitatea „Ovidius” din Constanța Comisia de admitere RP, la Chișinău pentru preluarea documentelor studenților admiși

24 Jul 2021 685

Universitatea Ovidius din Constanța Resurse științifice și educaționale pe tema dezvoltării teritoriale durabile a zonelor costiere, publicate în cadrul unui proiect internațional

22 Jul 2021 729

Stagii de practică în domeniul turismului pentru studenții și masteranzii Universității „Ovidius” din Constanța

21 Jul 2021 584

Universitatea Ovidius din Constanța, campanie de informare cu privire la poluarea bazinului Mării Negre

17 Jul 2021 1058

ZIUA LIVE. Student la Universitatea Ovidius în 8 pași !

14 Jul 2021 1220

ZIUA LIVE. Cum se desfășoară admiterea la Universitatea „Ovidius” din Constanța?

12 Jul 2021 1732