Universitatea „Ovidius” din Constanța marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor Virale

  • Campusul Universității Ovidius din Constanța şi clădirea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) vor fi iluminate în seara de 28 iulie a. c. în culorile și cu mesajele specifice campaniei dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor Virale: „Ceasul eliminării” și „Hepatita nu așteaptă. Testează-te! Tratamentul îți poate salva viața”, informează prof. univ. dr. Eugen Dumitru, Manager proiect LIVE(RO) 2-Sud-Est (Dobrogea).
Potrivit sursei citate, campania urmărește creșterea nivelului de conștientizare, educare și informare a populației cu privire la factorii de risc, modul de transmitere și impactul pe care hepatitele virale îl au asupra stării de sănătate a populației la nivel mondial, și se adresează populației generale, medicilor și autorităților. 

„Suntem conștienți de eficacitatea tratamentului, iar hepatita virală C, nu ne mai sperie. Problema anilor ce vor urma, nu este cu ce ne tratăm pacienții, pentru că aceasta nu mai e o problemă, ci să-i găsim pe acești pacienți în comunitate, pentru că ei există, dar nu știu că sunt infectați.

De aceea, și noi, la nivelul Constanței, în întregul județ, am pornit o campanie de screening populațional, în urmă cu trei-patru luni. Astfel, ne-am orientat atât către cabientele medicilor de familie, dar și către marile unități industriale din Constanța, acolo unde oamenii sunt aglomerați în comunități profesionale.

Am deasfășurat acțiuni de testare, în mai multe unități industriale din Portul Constanța, Administrația Portului, Oil Terminal și City Bus Constanța. Ca o noutate, menționez că suntem în discuții cu Centrul Regional de Transfuzii Constanța pentru a realiza un protocol de colaborare prin care persoanele depistate pozitiv, să se poată adresa direct Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Județean Constanța, pentru a putea fi investigate și tratate conform celor mai noi protocoale terapeutice”, a precizat prof. univ. dr. Eugen Dumitru.


Totodată, în cadrul campaniei de conștientizare sunt promovate atât cele mai ample programe regionale de testare - programele regionale de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli cronice hepatice secundare infecțiilor cu virusuri hepatitice B, D, C – LIVE(RO) 2 SUD și EST, cât și testarea gratuită în randul comunităților vulnerabile, persoanelor care locuiesc în mediul rural și persoanelor private de libertate.

De asemenea, vor fi dezbătute posibilitățile de tratament pe care le au pacienții din Romania prin programele naționale ale CNAS.

Campania dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor are la bază un parteneriat stabilit între Universitatea Ovidius din Constanța, Consiliul Judetean Constanta, Romanian Association for Liver Diseases (RoALD), afiliată si sub egida SRGH, UMF Carol Davila București, Spitalul Universitar de Urgență București, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF), UMF Grigore T. Popa Iași, UMF și Spitalul Județean Craiova și se defășoară în câteva centre universitare din București, Iași, Constanța și Craiova.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cea de-a XV-a ediție a Conferinței Asociației Psihologilor din România, la Universitatea Ovidius din Constanța

31 May 2023 429

Universitatea Ovidius din Constanța Elevii constănțeni cu rezultate deosebite la biologie, premiați la Facultatea de Medicină

31 May 2023 451

In memoriam Dumitru Lupu, distins dirijor ce a contribuit la imaginea culturală a Constanței

25 May 2023 840

Universitatea Ovidius din Constanța a organizat „Romania Start-up Revolution”, eveniment dedicat studenţilor şi viitorilor antreprenori, la

24 May 2023 683

Universitatea Ovidius din Constanța organizează a XVI-a ediție a Concursului pentru Elevi și Studenți în Tehnologia Informației – ESTIC

22 May 2023 762

Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit prima ediție a Școlii de vară „Actualități și perspective în ingineria navală, portuară și marină”

22 May 2023 723

Deputați europeni, în dialog cu studenții Universității Ovidius din Constanța

17 May 2023 670

Proiectul „Dezvoltarea sustenabilă a Societății Antreprenoriale Studențești Ovidius Innovation Center – OICSAS”, lansat la Universitatea Ovidius din Constanța

10 May 2023 699

LIVE TEXT Evenimentul „CityINNOHub - European Digital Innovation Hub“ are loc la Universitatea „Ovidius” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 May 2023 1175

Universitatea Ovidius din Constanța lansează proiectul ESPERO II

09 May 2023 906

Cea de-a VIII-a ediție a conferinței și seminarului internațional „Religion, Knowledge, Society”, la Universitatea Ovidius din Constanța

08 May 2023 615

Pieton rănit într-un accident rutier pe bulevardul Mamaia, în fața Universității Ovidius Constanța. Implicată o mașină înmatriculată în Ucraina (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 May 2023 1988

LIVE TEXT Universitatea „Ovidius” Constanța organizează o întâlnire cu reprezentanții presei locale, în contextul celebrării Zilei Mondiale a Libertăţii Presei (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 May 2023 859

Workshop despre cercetarea aplicativă doctorală în contextul provocărilor actuale, la Universitatea Ovidius din Constanța

04 May 2023 432

Evenimentul de lansare „CityINNOHub - European Digital Innovation Hub“, organizat de Universitatea Ovidius din Constanța

03 May 2023 625