Va dormi somnul de veci lângă soţia sa, Zaharia Memorialistul şi scriitorul constănţean Petre Covacef ne-a părăsit

Neobositul scriitor, memorialistul şi colecţionarul constănţean inginer Petre Covacef ne-a părăsit. A murit miercuri, la Spitalul Judeţean din Constanţa, unde fusese internat. Va fi înmormântat azi, la ora 13.30, la Cimitirul Central din Constanţa. Petre Covacef avea 78 de ani. Anul trecut, pe 24 august, a încetat din viaţă soţia sa, Zaharia Covacef, arheolog de prestigiu al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, împreună cu care a avut trei copii. Singura neîmplinire a lui Petre Covacef, povestesc cei care l-au cunoscut, a fost faptul că nu a avut nepoţi.

Alintat de prieteni şi cunoscuţi „Petrică stabilopod“, inginerul Petre Covacef s-a născut la Constanţa, pe data de 22 iulie 1936. A absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân“ şi Institutul de Construcţii Bucureşti - Facultatea de Construcţii Hidrotehnice. A profesat ca inginer constructor în Dobrogea, vreme de 38 de ani, participând la toate marile construcţii hidrotehnice executate în aceşti ani în Dobrogea, construcţii de porturi, ecluze şi canale navigabile. A fost şeful Secţiei Căi Navigabile a Portului Constanţa între 1967 şi 1973. După care, cu ajutorul stabilopozilor, a întins tot Portul Constanţa, pe parcursul a 30 de ani. Pentru că a inventat un sistem de prindere a lor, a primit şi Certificat de inventator. După ce a pus fiecare stabilopod la locul lui, a ieşit la pensie şi s-a pus pe scris.

A dedicat o serie de cărţi Dobrogei natale

Pasionat de arta scrisului, a pus în pagină istorisiri despre oraşul şi Portul Constanţa, în special privind partea inginerească. De sub pana lui au apărut volumele: „Singur printre stabilopozi“, „Totul a început la Cernavodă“, „Portul Constanţa - Portul lui Anghel Saligny“, „Cuibul Reginei“, „Portul Constanţa. Portul lui Laurenţiu Erbiceanu“, „Povestea Farului Genovez. Souvenirs d'Orient“, „Cimitirul viu de la Sulina“, „Onomastica străzilor din Constanţa“ şi „150 de ani în evoluţia căilor ferate din Dobrogea“.

Ultima întâlnire cu foştii colegi de liceu

La sfârşitul lunii iunie 2014, foştii elevi ai Liceului „Mircea cel Bătrân“ din promoţia 1954 s-au întâlnit după 60 de ani de la ieşirea de pe băncile şcolii, pentru a-şi aminti momentele frumoase petrecute împreună. Ei au depănat amintiri, dar au ţinut şi un moment de reculegere pentru profesorii şi colegii care nu mai sunt. Absolvenţii din anul 1954, astăzi trecuţi de 70 de ani, şi-au amintit cu plăcere, emoţie şi melancolie momentele petrecute în patru dintre cei mai frumoşi ani ai vieţii, pe băncile liceului. Totodată, reîntâlnirea a fost un bun prilej pentru fiecare de a vorbi despre succesele profesionale şi personale. Printre cei care au făcut parte din promoţia 1954 a Liceului „Mircea cel Bătrân“ a fost şi scriitorul Petre Covacef.

Cei care l-au cunoscut chiar şi doar prin intermediul activităţii sale editoriale îşi vor aduce aminte cu plăcere despre pasiunea regretatului Petre Covacef pentru ştiinţa ingineriei de construcţii şi pentru istoria Dobrogei, precum şi despre însufleţirea cu care vorbea despre un subiect predilect din viaţa şi din cărţile sale: Portul Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.