Ziua de 22 mai în istorie A debutat una dintre cele mai longevive emisiuni din programele posturilor de televiziune din România (VIDEO)

Teleeniclopedia, foto: captura Youtube/ TVR Data de 22 mai marchează un eveniment important. 

În anul 1965, la această dată, a debutat la Televiziunea Română, emisiunea „Teleenciclopedia" – record de audiență până în anul 1990.

Teleenciclopedia este o emisiune a postului național de televiziune din România, Televiziunea Română. Denumirea este un cuvânt telescopat pornind de la „televiziune” și „enciclopedie”.

Este una dintre cele mai longevive emisiuni din programele posturilor de televiziune din România, prima difuzare a emisiunii înregistrându-se la data de 22 mai 1965. Emisiunea este difuzată în continuare pe TVR1, sâmbătă după-amiaza la ora 18.45. Sunt prezentate documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, sănătate ș.a., scrie wikipedia.org. 

Cele mai multe documentare sunt achiziționate de la BBC.

Emisiunea păstrează același generic (un fragment din Momentul muzical pentru pian și orchestră de Nicolae Kirculescu) de mai mulți ani. Între comentatorii care au lucrat sau lucrează pentru Teleenciclopedia se numără: Mariana Zaharescu, Dinu Ianculescu, Florian Pittiș, Alexandru Marinescu, Adela Mărculescu, Petru Mărgineanu, Lucia Mureșan, Irina Petrescu, Silviu Stănculescu, Ion Caramitru, Traian Stănescu ș.a.


Ziua de 22 mai în istorie

1377: Papa Grigore al XI-lea emite cinci bule papale care denunță doctrinele teologului englez John Wycliffe.


1455: Războiul celor Două Roze: în prima bătălie de la St Albans, Richard, Duce de York învinge și capturează pe regele Henric al VI-lea al Angliei.

1520: Masacrul de la festivalul Tóxcatl are loc în timpul căderii Tenochtitlan, capitala Imperiului Aztec, care va duce la căderea civilizației aztece și a marcat sfârșitul primei faze din cucerirea spaniolă a Imperiului Aztec.

1762: Fontana di Trevi este finalizată și inaugurată la Roma de Papa Clement al XIII-lea.

1826: Nava britanică HMS Beagle pleacă în primul ei voiaj, sub comanda căpitanului Pringle Stokes. S-a întors în Anglia la 14 octombrie 1830 iar în timpul călătoriei a fost identificat canalul Beagle care a fost numit după navă.

1859: Regele Francisc al II-lea urmează în Regatul celor Două Sicilii tatălui său Ferdinand al II-lea.

1906: Fraților Wright li se acordă brevetul american cu numărul 821.393 pentru „Mașina zburătoare”.

1939: Al Doilea Război Mondial: Germania și Italia semnează Pactul de Oțel.

1948: Guvernul Petru Groza îi retrage cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale. În 1997, fostului rege Mihai i se redă cetățenia română.

1960: Un cutremur de 9,5 pe scara Richter a lovit Chile; cel mai puternic seism înregistrat.

1965: A debutat la Televiziunea Română, emisiunea „Teleenciclopedia" – record de audiență până în anul 1990.

1969: Modulul lunar al lui Apollo 10 zboară la 16 km de suprafața Lunii.

1990: Microsoft lansează sistemul de operare Windows 3.0.

1990: Yemenul de Nord și de Sud sunt unite și formează Republica Yemen.

2004: În capitala Spaniei, Madrid, are loc căsătoria dintre Prințul Felipe și jurnalista Letizia Ortiz Rocasolano.

2005: Ziariștii români răpiți în Irak au fost eliberați.

2010: F.C. Internazionale Milano câștigă Liga Campionilor 2009-2010 și devină singura echipă italiană care reușește tripla: campionatul, cupa și Liga Campionilor.

2012: Tokyo Skytree este deschis pentru public. Este cel mai înalt turn din lume (634 m) și a doua structură ca înălțime din lume, după Burj Khalifa (829,8 m).

Sărbători

Ss. mucenici Vasilisc și Marcel; Sf. muceniță Sofia, doctoriță

Ziua Internațională a Diversității Biologice

Ziua Europeană Împotriva Obezității



Ziua mondială a stilului goth

Ziua de 22 mai este de asemenea dedicată celebrării stilului goth (#WorldGothDay), care presupune admiraţia pentru partea întunecată şi misterioasă a vieţii şi promovează o estetică bazată pe îmbrăcăminte de culoare neagră, piercing-uri şi machiaj negru.

Goth este o subcultură contemporană apărută pe scena muzicală engleză a anilor 1980 care continuă să fascineze şi în ziua de astăzi. Printre artiştii post-punk care au prefigurat genul gothic rock şi care au contribuit la conturarea acestei subculturi se află trupele: Siouxsie and the Banshees, Bauhaus, the Cure şi Joy Division.

Imaginarul subculturii goth cuprinde influenţe culturale din ficţiunea gotică a secolului al XIX-lea şi din filmele horror.



Ziua internaţională a biodiversităţii

Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat ziua de 22 mai drept Ziua internaţională a biodiversităţii (#InternationalDayforBiologicalDiversity) în scopul creşterii gradului de înţelegere şi de conştientizare asupra problemelor legate de biodiversitate.

Data de 22 mai marchează adoptarea, în anul 1992 la Nairobi, a textului Convenţiei privind diversitatea biologică, un tratat internaţional pentru conservarea biodiversităţii, utilizarea sustenabilă a componentelor acesteia şi distribuirea echitabilă a beneficiilor derivate din utilizarea resurselor genetice. Tratatul a fost ratificat de 150 de lideri de guvern cu prilejul Rio Earth Summit, în 1992.

Manifestările din 2022 se vor desfăşura sub sloganul ''Building a shared future for all life'' (''Să construim un viitor comun pentru toate formele de viaţă''), potrivit www.cbd.int/biodiversity-day.


Sursa video: Youtube/ TVR 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.