Ziua genealogiei, o oportunitate de a începe o călătorie captivantă în istoria propriei familii

Genealogie Sursa foto Pixabay
  • Data de 12 martie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim: 
 
1365: Întemeierea Universității din Viena.
1838: Apare, la Brașov, din inițiativa și sub conducerea lui George Bariț, Gazeta de Transilvania, primul ziar politic românesc din Transilvania. Și-a încetat apariția în 1946, din cauza presiunilor comuniste.
1848: Proclamația lui Simion Bărnuțiu prin care românii din Transilvania sunt chemați să se ridice la luptă pentru drepturile lor naționale.
1863: S-a înființat agenția diplomatică română de la Belgrad. Era prima agenție diplomatică înființată de România având caracter oficial, recunoscut atât de statul de reședință, cât și de celelalte puteri care aveau reprezentanți la Belgrad.
1868: Încercare eșuată de asasinat asupra Prințului Alfred, Duce de Edinburgh, tatăl reginei Maria a României.
1907: Răscoala țăranilor atinge apogeul în Muntenia și Oltenia. Demisia guvernului conservator prezidat de Gheorghe Cantacuzino. Se formează un guvern liberal, în frunte cu Dimitrie A. Sturdza (cu I.I.C. Brătianu la Ministerul de Interne și cu generalul Al. Averescu la Ministerul de Război).
1914: Constantin Brâncuși are prima expoziție personală, la New York (12 martie - 1 aprilie 1914).
1918: Moscova devine capitala Rusiei după ce Sankt Petersburg a deținut acest statut timp de 215 ani.
1914: Constantin Brâncuși are prima expoziție personală, la New York (12 martie - 1 aprilie 1914).
1918: Moscova devine capitala Rusiei după ce Sankt Petersburg a deținut acest statut timp de 215 ani.
1947: Președintele Harry Truman, în mesajul adresat Congresului SUA, prezintă programul politicii externe, cunoscut sub denumirea Doctrina Truman. Doctrina este proclamată pentru a ajuta la stoparea răspândirii comunismului
1961: Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial din RFG după ce a învins în finală echipa Cehoslovaciei cu scorul de 9-8 și a devenit pentru prima dată campioană mondială.
1990: A fost adoptată Proclamația de la Timișoara, în cadrul unei manifestații populare desfășurate în Piața Operei.
1994: Biserica anglicană a acceptat și femei-preot, pentru prima dată în ultimii 460 de ani.
1999: Polonia, Cehia și Ungaria devin membre cu drepturi depline în NATO. Este a cincea extindere din istoria Alianței Nord-Atlantice și prima de după "războiul rece"

2000: Într-un act istoric fără precedent, Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenței sale milenare.
2003: Premierul Serbiei, Zoran Djindjic, a fost asasinat la Belgrad
2009: Finanțistul Bernard Madoff se declară vinovat pentru una dintre cele mai mari fraude din istoria Wall Street.

2011: La o zi după cutremurul din Japonia, un reactor de la centrala nucleară Fukushima Daiichi se topește, explodează și eliberează radioactivitate în atmosferă.
 
Aniversări
 
1946: Liza Minnelli, actriță și cântăreață americană
1948: Andrei Nicolae Pippidi, istoric român
1957: Steve Harris, basistul și fondatorul trupei Iron Maiden
1964: Alina Mungiu-Pippidi, politolog român
1986: Maria Constantin, cântăreață de muzică populară din România
1995: Mira, cântăreață română
 
Sărbători
 
Sf. Grigore Dialogul, papa Romei (calendar ortodox și greco-catolic)
 
Ziua plantării unei flori
 
Cel mai bun mod de a sărbători #PlantaFlowerDay această zi este bineînţeles de a planta o floare sau chiar mai multe. În funcţie de locul în care ne aflăm şi tipul de flori, martie poate fi sau nu cel mai bun moment pentru a planta.
 
 
Ziua Genealogiei
 
Conform altor site-uri, în Statele Unite ziua genealogiei este sărbătorită din anul 1997, creatorul ei fiind onomatologul amator amerian Jerry Hill.
 
Ziua genealogiei este o oportunitate de a începe o călătorie captivantă în istoria propriei familii.
 
Ziua internaţională a borsetei
 
Ziua internaţională a borsetei (#FannyPackDay) a fost iniţiată în 2007 de un bărbat pe nume Nick Yates din Portland, Oregon. În timp ce se întorcea de la o petrecere, Yates a dat peste un om al străzii şi, din compasiune, i-a dăruit acestuia prăjitura cu fructe din borseta sa. Această întâlnire l-a inspirat să demareze o campanie caritabilă pentru a dona alimente celor săraci şi nevoiaşi din societate. Este marcată în a doua sâmbătă din luna martie.
 
 
Ziua scoicilor la cuptor
 

În fiecare an la 12 martie se sărbătoreşte ziua scoicilor la cuptor (#BakedScallopsDay), unul dintre cele mai populare crustacee care se găsesc în toate oceanele lumii şi foarte apreciate ca sursă de hrană.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.