ANL-urile stau să cadă, şcoala şi stadionul arată ca după războiMizerie şi lucrări de mântuială la Mihail Kogălniceanu (Galerie foto)

mihailkogalniceanuscoala.jpgDeşi trăim în secolul XXI, sunt localităţi care în loc să evolueze au involuat. Comuna Mihail Kogălniceanu este una dintre acestea. În cei opt ani de mandat, primarul Valer Mureşan a reuşit mai degrabă să distrugă decât să construiască ceva, susţin o parte dintre localnici, care sunt profund nemulţumiţi de mediul în care trăiesc şi în care îşi cresc copiii, un mediu al degradării şi un mediu mizer, unde gunoaiele domnesc în preajma şcolii şi a cartierelor.

Localnicii sunt scandalizaţi de situaţia în care se află ANL-urile şi zona din preajma lor. La fel de dezamăgiţi sunt şi de stadionul din comună, de şcoala din centrul localităţii şi de terenul de sport aferent unităţii de învăţământ.

ANL-urile se inundă la fiecare ploaie

mihailkogalniceanu2.jpgUnul dintre ANL-uri, care a fost dat recent în folosinţă, este în plină degradare. Deşi, potrivit locatarilor, lucrarea a fost recepţionată în luna februarie, zona de parcare nu a văzut încă asfaltul, iar imobilul stă să cadă. Faţada construcţiei, executată în batjocură, fără a fi nivelată, este deja fisurată şi găurită pe alocuri. În jurul blocului asfaltul se sfărâmă, iar la subsol fundaţia este făcută direct pe pământ. În momentul în care plouă, atât în subsol, cât şi pe casa scării se adună apă undeva la 10 centimetri. Potrivit locatarilor, apa curge pe toată faţa blocului, prin pereţi. Ce le-a răspuns primarul în funcţie, Valer Iosif Mureşan, năpăstuiţilor? „S-au făcut sesizări la Primărie şi, din câte am înţeles, li s-a răspuns să aştepte, că domnii care au construit nu sunt momentan aici şi că-i găsim la blocul celălalt", a precizat Paula V., unul dintre locatari. Paula ne-a dezvăluit şi că apartamentele au fost preluate fără ca acestea să fie racordate la utilităţi. Până în prezent, locatara a achitat 500 de lei pentru racordarea la gaze şi 600 de lei pentru racordarea la reţeaua electrică. Chiriaşii urmează să achite alte taxe pentru a beneficia de apă caldă şi lift. Celălalt bloc ANL care se află doar la câţiva metri distanţă ar fi trebuit să fie gata pe data de 30 martie a.c. Deşi aproape de finalizare, construcţia pare că se prăbuşeşte. Rampa de acces reprezintă un real pericol, aceasta sprijinindu-se pe bucăţi de beton, iar asfaltul care înconjoară blocul este făcut bucăţele. Locul de parcare lipseşte cu desăvârşire, iar maşinile staţionează în noroaie, pe drum de pământ. Şi aici se repetă aceeaşi poveste, subsolul se inundă, iar faţada imobilului este deja fisurată. Peisajul din vecinătatea ANL-ului lasă de asemenea de dorit. Barăcile dezafectate uitate aici de autoritatea locală, o hazna din lemn şi molozul aruncat în zonă compun o imagine de coşmar.

Locatarii, vecini cu un focar de infecţie

Locatarii care locuiesc la celelalte blocuri s-ar fi aşteptat ca autoritatea locală să amenajeze în acest perimetru spaţiul verde, nu să construiască cele două ANL-uri. La blocurile învecinate, alte probleme aşteaptă să fie rezolvate de primarul în funcţie, Valer Mureşan. Trotuarul din preajma lor este făcut bucăţi. Ceea ce deranjează şi mai mult este că o familie şi-a transformat apartamentul într-o ghenă de gunoi. Casa a devenit un adevărat focar de infecţie şi, cu toate acestea, Primăria nu a luat nicio măsură. În imobil îşi duc traiul în nişte condiţii mizere greu de descris un băiat şi mama acestuia. „Am făcut sesizări la Primărie, ni s-a răspuns că o să ne ajute, dar nu au făcut nimic. I-am rugat măcar să pună o uşă la apartament, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat", a precizat Georgel Ştefănică, locatar care stă pe acelaşi palier cu apartamentul transformat într-un focar de infecţie.

Stadionul de 1.700.000 de lei se surpă!

mihailkogalniceanuterendefotbal.jpgTerenul stadionului din localitate dat în folosinţă în anul 2009 a început să se surpe. Localnicii susţin că era de aşteptat să se întâmple acest lucru, dat fiind că stadionul a fost construit pe suprafaţa fostei gropi de gunoi fără a fi realizată o fundaţie din beton. Cetăţenii nu înţeleg cum primarul Valer Iosif Mureşan a cheltuit 1.700.000 de lei pentru realizarea acestuia în condiţiile în care americanii au venit cu utilaje şi au executat infrastructura lucrării, iar tribunele au fost aduse de la vechiul stadion. Localnicii cer pe această cale primarului să le explice public pe ce a fost cheltuită suma de 1.700.000 de lei.

mihailkogalniceanuterensportscoala.jpg De asemenea, oamenii acuză că stadionul va deveni inutil dacă echipa de fotbal se califică în Divizia B sau C, întrucât meciurile nu se vor mai putea disputa aici, deoarece stadionul nu respectă dimensiunile standard necesare.

Şcoala-ghetou din centrul comunei

Şcoala din centrul comunei este mâzgălită cu graffiti, iar împrejurimile lasă de dorit. Buruienile şi gunoaiele au invadat curtea unităţii de învăţământ. Şcoala pare a fi părăsită şi la fel şi terenul de sport, care este puternic avariat, la doar patru ani de la data inaugurării lui.

Într-un cuvânt, huliganii fac legea în această zonă unde copii ar trebui să beneficieze de protecţie şi de un mediu civilizat. Culmea este că în zonă a fost montată o cameră video. Aceasta înseamnă că, teoretic, Poliţia Locală supraveghează acest perimetru. Localnicii susţin însă că ofiţerii nu-şi fac datoria, iar huliganii au pus stăpânire pe teritoriu.

Contactat telefonic, primarul Valer Iosif Mureşan a motivat că se află într-o şedinţă. „Nu am timp de dumneavoastră. Sunt într-o şedinţă", a replicat acesta. I-am lăsat un mesaj scris prin care i-am solicitat punctul de vedere cu privire la stadiul în care se află blocurile ANL, stadionul, şcoala şi terenul de sport aferent unităţii de învăţământ. Până la închiderea ediţiei ziarului nu am primit niciun răspuns. Dacă primarul ne va transmite un punct de vedere, acesta va fi făcut public în ediţiile viitoare.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

vasile

05 Jun, 2012 13:32

Asa e. 8 ani primarul nu a facut nimic.Si acum - culmea nerusinarii - mai vrea un mandat.

Articole asemanatoare

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără echipamente pentru locuri de joacă

16 May 2024 350

Delegație a Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, în vizită la Primăria Constanța

15 May 2024 395

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, bate palma cu Toscana Plant SRL, pentru sistemul de irigații

14 May 2024 1686

Primăria și Consiliul Local Mihail Kogălniceanu, mesaj de Paște

04 May 2024 308

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără mobilier școlar!

17 Apr 2024 544

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, înlocuiește branșamentele de la locuințele multifamiliale

11 Apr 2024 640

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, a atribuit un nou contract pentru renovarea blocurilor (DOCUMENT)

09 Apr 2024 544

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, contract pentru întreținerea serviciilor de irigații

08 Apr 2024 912

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, un nou pas făcut pentru renovarea a 10 blocuri din comună

03 Apr 2024 1343

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, reabilitează blocurile din comună. Investiție de 10 milioane lei

25 Mar 2024 886

Investiție la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Primăria cumpără bănci noi!

19 Mar 2024 740

Licitații Constanța Primăria Mihail Kogălniceanu, contract pentru delegarea gestiunii de servicii, a activităților de sortare, tratare mecano-biologică și eliminare prin depozitare a deșeurilor municipale

12 Mar 2024 731

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, renovează Grădinița Piticot

08 Mar 2024 821

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără servicii topografice

02 Mar 2024 770

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără servicii de asigurări incendiu și alte riscuri în localitate

01 Mar 2024 591