„Este atribuitul exclusiv al Consiliului Judeţean Constanţa” Elevii, călătorii şi muncitorii nu vor mai traversa podul la pas!

Răsturnare de situaţie în cazul Podului de la Agigea. După ce elevii şi muncitorii au traversat podul la pas, la capetele construcţiei aşteptându-i microbuze pentru a putea fi preluaţi, astfel încât tranzitarea să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, împreună cu aleşii judeţului, a luat ieri decizia că podul poate fi traversat, indiferent de tonajul mijlocului de transport, de trei categorii: muncitori, elevi şi călători.

În aceleaşi timp, s-a hotărât să fie suspendată taxa de utilizare a drumului judeţean aferent rutelor ocolitoare pentru transporturile comerciale, care depăşesc 3,5 tone. În acest sens, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, organizată, ieri, la Constanţa a fost adoptată de consilierii judeţeni hotărârea privind suspendarea încasării taxei de utilizare a drumurilor judeţene. Aceeaşi hotărâre face trimitere şi la cele trei categorii de transport (transportul elevilor şi al copiilor, transportul public de persoane şi transporturile de muncitori), cărora, de luni, nu le va mai fi interzisă tranzitarea podului.   
„Am luat o hotărâre prin care am suspendat aplicarea taxei de utilizare a drumului judeţean aferent rutei ocolitoare şi, în acelaşi timp, am exceptat prin hotărârea de Consiliu Judeţean transportul şcolarilor, transporturile speciale, care înseamnă angajaţii care merg la muncă şi respectiv transportul public de călători. Adică le-am permis să traverseze podul chiar dacă este depăşit tonajul de 5 tone. Este atribuitul exclusiv al Consiliului Judeţean Constanţa, noi eliberăm licenţele de transport conform legii şi tot noi reglementăm. Sigur că aici vor mai traversa conform Ordonanţei 195 şi ISU şi instituţiile care intervin de urgenţă”, a precizat preşedintele CJC. Acesta a mai menţionat că „transporturile speciale sunt cele care duc muncitorii la şantierele Daewoo, la Şantierul Naval Constanţa, în toate destinaţiile de muncă, şi transportul public de călători este obligatoriu să fie fluent şi să fie permise traversarea podului de transporturile copiilor la şcoală”.

„Se renunţă la acest transfer microbuz-autobuz”

Hotărârea va intra în vigoare luni, în termen de cinci zile de la adoptarea sa. Şeful CJC a explicat că se va renunţa la transferul microbuz-autobuz, practicat în ultimele zile. „De exemplu, azi-dimineaţă (n.r. ieri dimineaţa) au fost opriţi copiii în microbuze care depăşeau cu o sută de kilograme greutatea şi au fost opriţi considerându-se că depăşesc 3,5 tone şi nu mi se pare normal. Se renunţă la acest transfer microbuz-autobuz pentru că nici nu e adoptat la ora asta. Singurul act administrativ adoptat de o instituţie din România este hotărârea la care aţi asistat, Hotărârea de Consiliu Judeţean. Nu există la ora asta, nici ordin de ministru, nici o hotărâre de guvern şi nicio altă decizie a cuiva, decât această Hotărâre de Consiliu Judeţean. Consiliul Judeţean reprezintă cetăţenii judeţului Constanţa”, a subliniat preşedintele CJC. Nicuşor Constantinescu a menţionat că „hotărârea poate fi atacată în contencios de persoane interesate, de prefect”, însă a adăugat că nu crede că se va întâmpla acest lucru. 

Limită de tonaj vs. limită de viteză

Şeful CJC a mai arătat că potrivit evaluării realizate de IPTANA pe pod se putea circula până la data de 1 iunie 2014, cu limită de viteză, nicidecum de tonaj. „Aici a fost o discuţie tehnică. IPTANA, pe de o parte, a eliberat în iunie o adresă prin care a permis traficul pe cele 4 benzi cu limitarea, nu a tonajului, ci a vitezei de 50 la oră. După care, acum, în septembrie, după ce s-a circulat fără probleme vine şi spune că sunt încă probleme şi pericole şi că trebuie restricţionat pe baza unor evaluări din iunie, deşi în iunie hârtia se refera la permisivitatea până la 1 iunie 2014 de traversare pe 4 benzi fără limită tonaj, doar cu limită de 50 la oră. Aşa că noi am venit cu o reglementare, pe lângă ceea ce a hotărât Compania Naţională de Drumuri în interior, să permitem transportul elevilor şi al copiilor, transportul public de persoane şi transporturile speciale, care, repet, sunt licenţiate şi autorizate de CJC”.

„Ponta a fost de acord ca transportul copiilor să fie permis”

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a afirmat ieri că „în discuţiile care au avut loc la Prefectura Constanţa, domnul Ponta a fost de acord ca transportul copiilor să fie permis, precum şi transportul public şi transporturile speciale”. Şeful CJC a declarat şi că „nu s-a făcut atunci în discuţie precizarea vizavi de 3,5 tonajul şi categoria care foloseşte acest tonaj”.


Soluţia Canalelor Navigabile pentru ceilalţi transportatori

Conducerea Administraţia Canalelor Navigabile a anunţat că, în scurt timp, se va aduce, de la Navrom Galaţi, o gabară (navă de mari dimensiuni) pentru traversarea autocamioanelor a Canalului Dunăre Marea Neagră, în zona podului de la Agigea. Maşinile mai mari de 3,5 tone care nu au voie să traverseze podul, fiind direcţionate pe rute ocolitoare. Daniel Georgescu, şeful ACN, a mai declarat, ieri, că nu vor mai fi aduse bacuri pentru traversare, deoarece această soluţie presupunea modificarea structurii canalului. „Cei de la Navrom Galaţi vor ca noi să suportăm cheltuielile legate de combustibil şi personalul gabarei. (...) La un transport, ce durează circa 25 de minute, pot fi încărcate 12 tiruri”, a mai menţionat şeful ACN.
De menţionat că, potrivit primelor date, cei care vor trece canalul cu gabara vor fi obligaţi să achite o taxă. Aceasta nu a fost stabilită.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Portul Constanța CN APM cumpără consultanță pentru proiectul de extindere a drumului dintre Poarta 7 și podul nou de la Agigea, la intersecția cu drumul dintre Poarta 9 și Poarta 8 (DOCUMENT)

20 Mar 2024 581

Constănțeanul supărat Lipsa iluminatului public, în zona podului de la Agigea, un pericol pentru cetățeni. Ce spun autoritățile?

26 Feb 2024 991

În Constanța Accident cu mașină răsturnată, pe podul de la Agigea! Patru victime au ajuns la spital (FOTO)

01 Jan 2024 5755

Ciobanul modern! Cum a fost surprins un crescător de animale sub podul rutier de la Agigea (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Nov 2023 5398

UPDATE Intervenție de urgență pe Podul rutier de la Agigea! O persoană ar fi amenințat că se aruncă de pe pod (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Nov 2023 3325

Un accident a avut loc în Agigea! Intervin ambulanța și SMURD. Două victime, o femeie și un bărbat sunt transportați la spital

04 Oct 2023 3226

Accident rutier pe podul de la Agigea. Un biciclist a fost rănit grav

29 May 2023 3504

Accident rutier la urcare pe podul de la Agigea dinspre Eforie. Implicat un șofer începător (GALERIE FOTO+VIDEO)

22 Mar 2023 5562

LIVE-VIDEO. Județul Constanța Două mașini implicate într-un accident rutier pe podul de la Agigea. Traficul, blocat în zonă (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2023 12357

Cum se circulă în această dimineață pe drumurile din țară! Sunt restricții pe podul de la Ovidiu, județul Constanța

13 Feb 2023 1054

Porniți la drum? Cum se circulă în această dimineață pe drumurile din țară. Sunt restricții pe podul de la Ovidiu unde au loc lucrări de reabilitare

11 Feb 2023 1178

Ce lucrări sunt programate să înceapă la noul pod rutier de la Agigea! (DOCUMENT)

07 Feb 2023 4464

UPDATE Accident rutier între un autoturism cu 5 persoane și un microbuz cu 8 ocupanți! Mai multe victime

18 Dec 2022 1629

Mesaje de condoleanțe pentru tânărul decedat în accidentul de la ieșire de pe A4. Incredibil ce a postat ultima dată pe Facebook (video)

17 Sep 2021 6756

UPDATE Accident rutier mortal la ieșire de pe A4 în sensul giratoriu de la Agigea. Un tir a sărit peste balustradă (galerie foto+video)

17 Sep 2021 47751