Administratie locala

Festivalul „După datina străbună”, la cea de-a XI-a ediţie Colindători din toate colţurile ţării, prezenţi în Cumpăna (galerie foto)

Colindători din toate zonele ţării şi de toate vârstele s-au adunat ieri în Cumpăna pentru a vesti sărbătoarea Naşterii Domnului, în cadrul Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă intitulat „După datina străbună”, ajuns la cea de-a XI-a ediţie.
Printre tinerii participanţi s-a aflat un copil de etnie tătară, reprezentantul anului 2014. Nu doar minorităţile etnice, ci şi Clubul Pensionarilor din Mangalia s-a alăturat evenimentului, precum şi tinerei generaţii, pentru a încuraja această frumoasă tradiţie a colindatului.
 
Cetele de urători au străbătut localitatea
 
Momentul de deschidere a evenimentului a aparţinut, şi-n acest an, cetelor de colindători, care au străbătut localitatea cu urări de sănătate. Parada portului popular şi a tradiţiilor străbune s-a desfăşurat de la Troiţa, situată la intrarea în localitate, până în centrul comunei, la Casa de Cultură. În faţa instituţiei culturale, cele 18 ansambluri participante au fost întâmpinate, aşa cum se cuvine, cu mere, nuci şi covrigi şi au fost invitate, apoi, în sala Casei de Cultură pentru a continua programul de sărbătoare. Înainte, însă, de a intra în sala de spectacole, în faţa instituţiei culturale fiecare ansamblu a prezentat, preţ de câteva minute, o mică parte din programul pregătit pentru sărbătorile din această iarnă. Aşa că, nelipsiţii lăutari au acompaniat dansul caprei, obicei care ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. În faţa Casei de Cultură s-au oprit şi colindătorii cu sorcova sau cei cu seminţe de grâu, acestea fiind aruncate peste participanţi, în timp ce era rostită o scurtă urare de sănătate.
Pe tot parcursul evenimentului, alături de şefa autorităţii locale, ec. Mariana Gâju, s-a aflat reprezentantul anului 2014, cum spuneam, un copil de etnie tătară, anul 2014 fiind declarat anul minorităţilor etnice la Cumpăna.

„Festivalul intitulat «După datina străbună» este un festival menit să promoveze tradiţiile, colindele româneşti. Este, în acelaşi timp, menit să aducă bucurie în sufletul oamenilor. Este menit, dacă vreţi, să fie în egală măsură pe placul copiilor, al tinerilor, dar şi al vârstnicilor. Festivalul, ajuns la a XI-a ediţie, a reuşit să adune în comuna Cumpăna 18 ansambluri din 18 judeţe. Este minunat să vezi că sunt prezenţi astăzi (n.r. ieri) prieteni din toată ţara, care ni s-au alăturat ca să putem să realizăm această manifestare dedicată Naşterii Domnului. Sărbătoarea creştin ortodoxă este apreciată în Cumpăna şi de turci, şi de tătari. După cum bine aţi văzut un mic tătar este ales pentru a fi anul 2014”, a declarat primarul ec. Mariana Gâju.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor instituţiilor deconcentrate, dar şi a şefilor de autoritate locală, care au salutat acest eveniment. Printre cei prezenţi din partea autorităţilor locale îi amintim pe primarului comunei Peştera din judeţul Constanţa, Valentin Varbie, precum şi pe primarul comunie Hăneşti din judeţul Botoşani, Costel Matei.
La festival au participat ansambluri folclorice din toate zonele etnografice ale ţării, după cum urmează: Bucovina, Maramureş, Oltenia, Moldova, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi Dobrogea.
 
Mariana Gâju, primarul anului 2013
 
În cadrul evenimentului localnicii au primit o veste bună. Săptămâna trecută, la Braşov, la un eveniment organizat de Revista Română de Administraţie Publică Locală, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a primit titlul „Primarul anului 2013”. De asemenea, munca Primăriei comunei şi a Consiliului Local Cumpăna a fost răsplătită prin intermediul a trei trofee, pentru tot atâtea proiecte realizate cu succes.
Primul trofeu a fost acordat pentru un proiect de mediu, care priveşte realizarea infrastructurii de canalizare, proiect de succes, dar pentru care, şefa autorităţii locale, ec. Mariana Gâju, a menţionat că „din păcate, mai mulţi primari din ţară au fost declaraţi incompatibili de ANI (Agenţia Naţională de Integritate)”. Cel de-al doilea proiect premiat este unul social şi priveşte construirea unei noi cantine la Cumpăna, în timp ce al treilea trofeu a fost primit de Cumpăna pentru organizarea Zilelor Recoltei.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Polițiștii avertizează Atenţie pe cine primiți cu colindul

23 Dec 2018 446

„Iată vin colindători”, un spectacol dedicat iernii

17 Dec 2018 742

Primii colindători au ajuns astăzi la Primăria Municipiului Constanța (galerie foto)

13 Dec 2018 502

Copiii, aşteptaţi la spectacole! Programul Teatrului Pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”

07 Dec 2018 736

Colinde la final de an în Constanța. Străzile orașului brăzdate de cete de colindători (video)

31 Dec 2017 1325

Fotoreportaj Mai mulţi urşi şi moşi Crăciuni, surprinşi, azi în centrul municipiului Constanţa (galerie foto)

26 Dec 2017 1863

Este sezonul colindelor. Sfaturi de la polițiști pentru a nu fi victime ale infractorilor de sărbători

22 Dec 2017 745

Colindători la Prefectura Constanța. Elevii Colegiului Național Mircea cel Bătrân Constanța susțin un mic concert de Crăciun

19 Dec 2017 1134

Editorial Cetele de colindători au luat cu asalt Constanţa. Cerşetorie mascată sau tradiţie respectată?

14 Dec 2017 1219

Moş Crăciun şi ajutoarele lui au fost văzuţi în Constanţa! (galerie foto)

12 Dec 2017 1229

Primii colindători au ajuns la Prefectura Constanţa

11 Dec 2017 962

Se fură şi sărbătorile de iarnă. Ce le spunem nepoţilor şi copiilor

29 Nov 2017 1566

Înainte de Anul Nou Zgomotul tobelor răsună în Constanţa! (video)

31 Dec 2015 1085

Câți dintre noi mai deschidem ușa colindătorilor?

24 Dec 2015 1140

Aveţi grijă la infractorii deghizaţi în colindători!

24 Dec 2015 1078