Știri din Constanța Direcția de Asistență Socială anunță că nu se mai acordă sprijinul financiar pentru nou-născuți în baza OUG 113/2023

Urmare informării transmise prin intermediul poștei electronice de către Instituția Prefectului Județului Constanța, Direcția generală de asistență socială Constanța anunță încetarea, începând cu luna iulie 2023, a programului de acordare a trusoului pentru nou-născuți (tichete electronice) stabilit prin O.U.G. nr. 113/2022 privind unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaților din Ucraina, precum și acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor.

Anunțul a fost făcut pe 10 august 2023.
 
Este vorba despre ajutorul financiar care se acorda la nivel national prin O.U.G. nr. 113/2022 și al căror destinatari finali ai tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți erau:

a) mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) mamele cu dizabilități care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului;

d) mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victmie ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terț;

e) mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;

f) mamele minore care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului;
g) mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
 

Pe plan local, Consiliul Local Costanța a adoptat HCL BEBE TRUSOU - sprijin financiar pentru nou-născuți
 
Programul Bebe Trusou aprobat prin HCL 37/2023 de către Consiliul Local Municipal Constanța și nu are nicio legătură cu O.U.G. nr. 113/2022.
 
În cadrul programului derulat pe plan local 730 de familii au depus dosarele și așteaptă sprijinul financiar al municipalității.
 
Potrivit HCL 37/2023, dosarele se depun lunar  între 01 și 25 (inclusiv) ale lunii la sediul DGAS (Str. Unirii nr.104 mun. Constanța) sau online pe adresa de email  bebetrusou@dgas-ct.ro.


Sprijinul financiar pentru nou-născuți este în cuantum de 2.000 lei prin intermediul unui card securizat şi nominal și se acordă o singură dată, părintelui care are domiciliul stabil/reședința în municipiul Constanța cu cel putin un an anterior nașterii copilului pentru care se solicită sprijinul financiar pentru nou-născut.

În cazul familiei formate din doi părinți, cel putin unul dintre ei (solicitantul) trebuie să fie cetățean român, iar în cazul familiei monoparentale, părintele trebuie sa fie cetățean român. 

Termenul de depunere al cereri de solicitare, însotită de toate documentele justificative, este de 90 de zile de la nașterea copilului.

Pentru fiecare din copiii născuți din sarcini gemelare, tripleți, etc, se vor întocmi cereri separate, la care se vor atașa documente justificative.

Prin Programul "BEBE TRUSOU – sprijin financiar pentru nou-născuţi" se acordă 2.000 de lei / nou-născut, la nivelul municipiului Constanţa, prin intermediul unui card securizat şi nominal, pentru achiziționarea de produse destinate nevoilor de creștere și îngrijire a copilului, după cum urmează:
  • Alimente și produse/aparatură destinate administrării alimentației copilului;
  • Scutece și îmbrăcăminte destinată copilului;
  • Produse de cosmetică și igienă specifice vârstei copilului;
  • Produse de cosmetică și igienă necesare părinților în creșterea copilului;
  • Aparatură destinată monitorizării stării de sănătate a copilului;
  • Pătuț, lenjerie, cărucior, masă de înfășat etc.
După primirea și analizarea cererilor și a documentelor atașate, acestea vor fi aprobate sau respinse, prin emiterea unei dispozitii de aprobare sau respigere, funcție de situație.

Dispoziția de aprobare va fi transmisă împreună cu cardul nominal prin poștă, cu confirmare de primire, în cazul cererilor depuse la registratura Direcției de Asistență Socială Constanța.

Dispoziția de respingere va fi comunicată solicitantului la adresa de domiciliu, cu confirmare de primire.

Respingerea acordării trusoului se va face în următoarele situații:
  • nu sunt îndeplinite condițiile de acordare;
  • nu au fost depuse toate actele necesare;
  • actele depuse nu sunt în termenul de valabilitate;
  • cererea și documentele justificative au fost depuse peste termen;
  • solicitantul se încadrează în prevederile art.3 alin. (2) din O.U.G. nr. 113/2022 privind unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaților din Ucraina, precum și acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor.
În cazul cererilor depuse electronic, beneficiarul va fi contactat și i se va comunica data la care trebuie sa se  prezinte la sediul Direcției de Asistență Socială Constanta, cu actele în original pentru a ridica dispoziția de aprobare împreună cu cardul nominal.

Cardurile vor fi distribuite însoțite și de lista cu magazinele partenere ale unității emitente a cardurilor.

Cardurile ce conțin valoarea nominală a sprijinului financiar vor putea fi folosite numai pentru achiziționarea de produse destinate nevoilor de creștere și îngrijire a copilului, așa cum sunt enumerate la punctul A al prezentei metodologii.

Cardul emis va avea valabilitate 1 an de la momentul emiterii. Nu vor fi percepute taxe de activare/administrare.
Beneficiarii care nu vor utiliza banii într-o perioadă de maxim 1 an de la momentul emiterii cardului nu vor mai putea ridica pretenții cu privire la utilizarea sumei rămase pe card. Sumele rămase neutilizate vor fi reatribuite noilor solicitanți.

Cardul poate fi folosit exclusiv pentru cumpărarea de produse destinate nevoilor de creștere și îngrijire a copilului. În cazul în care va fi utilizat pentru achiziţionare altor produse, respectivele sume vor fi înapoiate. Cardul nu poate fi utilizat pentru retragere de numerar.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

DGAS vrea să determine costurile de emitere și distribuire a cardurilor din programul "Bebe Trusou"

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Institutia Prefectului pierde la Tribunal procesul în dosarul bebe trusou. Decizia nu este definitivă!

21 Feb 2024 577