UAT Adamclisi, auditată de Curtea de Conturi. Neîncasarea unei amenzi aplicate de Direcția Silvică din Constanța, pe lista deficiențelor (DOCUMENT)

  • În Secțiunea Document poate fi parcurs integral Raportul Curții de Conturi pentru UATC Adamclisi, precum și măsurile dispuse de auditorii financiari.
Auditorii Curții de Conturi a României, Camera de Conturi Constanța au încheiat raportul de audit financiar desfășurat la UAT Comuna Adamclisi, din județul Constanța, pentru anul 2022.
 
Conform Raportului, auditorii au exprimat o opinie cu rezerve la finalul misiunii de audit financiar, prima dintre deficiențele semnalate de auditori făcând referire la „neurmărirea și neîncasarea la nivelul UATC Adamclisi a amenzii contravenționale aplicate de agenții constatatori din cadrul Direcției Silvice Constanța, precum și nerespectarea prevederilor legale cu privire la virarea cotei procentuale de 20% din suma încasată cuvenită persoanei juridice care a aplicat amenda“.
 
Spus pe scurt, este vorba despre o amendă de 2.000 de lei aplicată de către Direcția Silvică din Constanța – Ocolul Silvic Dunărea de Jos unei persoane fizice ce are domiciliul în comuna Adamclisi.
 
Auditorii au arătat în raport că „s-a constatat faptul că nu au fost întreprinse toate măsurile legale de urmărire și executare a respectivului debitor“, amenda nefiind astfel achitată.
 
Au spus auditorii în raport că „deși valoarea veniturilor neîncasate nu este semnificativă, totuși afectează negativ atât datele raportate la categoria venituri din situațiile financiare, cât și indicatorii economico-financiari, respectiv gradul de încasare al veniturilor entității“.
 
Curtea de Conturi a fixat astfel termen până la data de 30 iunie 2024 pentru ca primăria să întreprindă măsurile legale ce se impun în vederea aplicării procedurilor de executare silită până la încasarea integrală a amenzii și virarea cotei de 20% către Direcția Silvică din Constanța.
 
În continuare, inspectorii financiari au mai vorbit în raport și despre „neurmărirea și neaplicarea tuturor prevederilor contractului de «Servicii de proiectare și realizarea unei baze sportivecu teren de fotbal omologabil tip 1, Comuna Adamclisi, județul Constanța»“, contract ce datează din 2010.
 
Conform Curții de Conturi, „din documentele prezentate de entitate, rezultă că din valoarea totală a investiției de 622.145,20 lei, UATC Adamclisi a achitat către constructor pentru lucrările efectuate în perioada 2010 – 2011 suma de 429.092,39 de lei, astfel că din valoarea totală a contractului de lucrări au rămas de executat lucrări și de achitat către constructor suma de 193.052,81 lei“.
 

Potrivit sursei citate, „lucrarea nefiind finalizată, nu există întocmit proces verbal la terminarea lucrărilor“.
 
„UATC Adamclisi a întreprinse unele măsuri în vederea continuării lucrărilor de execuție pentru acest obiectiv, însă fără a pune în executare și drepturile ce îi reveneau în baza contractului, astfel că și în prezent lucrările rămase de executat încă din anul 2012 nu au mai fost finalizate“, se arată în raport.

 
Au mai arătat auditorii financiari că „executantul a constituit un depozit bancar de garanție de bună execuție în favoarea entitățiiîn suma de 14.920 lei prin contractul de depozit de garanții de bună executie încheiat (...) în data de 09.03.2011, iar în data de 15.03.2011 a mai depus in contul de garanții prin OP nr.520/09.01.2012 suma de 7.106,23 lei, astfel încât valoarea totală a garanției este de 22.026,23 lei“.
 
Astfel, conform Curții de Conturi, „având în vedere faptul că entitatea nu a reziliat contractul, prevederile contractului produc efecte și în prezent. Se constată astfel că, de la perioada cuprinsă între anul 2012 și până în prezent, când executantul a sistat nemotivat execuția lucrărilor fără a se încadra în condițiile de sistare / întârziere lucrări prevăzute la art. 15 din contract, entitatea avea dreptul și obligația să rezilieze acest contract și să întreprindă demersuri în vederea executării garanției de bună execuție cu titlu de daune interese, în conformitate cu prevederile art. 13.3 din contract, măsuri care nu au fost realizate nici până în prezent“.
 
Legat de acest aspect, Curtea a recomandat primăriei întreprinderea măsurilor legale ce se impun pentru punerea în aplicare a drepturilor și obligațiilor ce îi revin conform contractului, executarea prin încasare a garanției de bună executare, dar și analizarea posibilității alocării din fondurile publice a unei sume pentru continuarea și finalizarea lucrărilor la baza sportivă.
 
Termenul de implementare a măsurilor este 30 iunie 2024.
 
În Secțiunea Document poate fi parcurs integral Raportul Curții de Conturi pentru UATC Adamclisi, precum și măsurile dispuse de auditorii financiari.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Liceul tehnologic „Jean Dinu" din Adamclisi, județul Constanța, renovat cu fonduri prin PNRR (DOCUMENT)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Alertă în județul Constanța! O fată de 15 ani, dispărută de la domiciliul din comuna Adamclisi

21 Apr 2024 480

Termoficare Constanța Mai mulți consumatori au rămas fără apă caldă la robinete. Lista completă

19 Apr 2024 613

Avarie RAJA în Constanţa. Ce zonă a municipiului este afectată?

19 Apr 2024 647

Cumpărări directe Constanța Sofia Prodcom Impex SRL va livra pachete alimentare Primăriei Adamclisi (DOCUMENT)

17 Apr 2024 528

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 876

Știri Constanța CT BUS. Traseele liniilor 1, 3 și E1, modificate de vineri

21 Mar 2024 599

Constanța Noi sensuri unice au fost introduse în cartierul Tomis Nord! Urmează străzile Adamclisi și Suceava (GALERIE FOTO)

20 Mar 2024 1163

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la licitație serviciile de curățenie în spațiile administrate. Contractul se ridică la peste 170.000 de euro fără TVA

19 Mar 2024 647

Atenție, șoferi! Se lucrează intens, în apropiere de City Park Constanța. Traficul este îngreunat

19 Mar 2024 759

În Constanța Noi reguli de circulație se vor aplica în cartierul Tomis Nord

19 Mar 2024 711

Continuă procesul de reorganizare a circulației rutiere în cartierul Tomis Nord din Constanța!

18 Mar 2024 667

Primăria Constanța Se recondiționează carosabilul pe strada Adamclisi. Lucrările se desfășoară cu restricții totale de trafic rutier (FOTO)

15 Mar 2024 637

Reconfigurarea traficului din Tomis Nord Trecerea de pietoni de la Piața Brotăcei, desființată. Ce planuri are Primăria Constanța?

11 Mar 2024 5213

Sondaj de Opinie 70% dintre respondenți susțin că nu va fi decongestionat traficul în Tomis Nord prin instituirea de sens unic pe străzile Adamclisi și Suceava

10 Mar 2024 792

Centrul Militar Zonal Constanța continuă activitățile de promovare a colegiilor militare

06 Mar 2024 606